X
 
 

Азбучник на българския хаос: АРОМАТ НА РАЗВАЛЕНА ДЕМОКРАЦИЯ

3407 17
Азбучник на българския хаос: АРОМАТ НА РАЗВАЛЕНА ДЕМОКРАЦИЯ
Снимка: колаж на Actualno.com
Наскоро отново прочетох „Задочни репортажи за България” на Георги Марков. Мисля, че по тази книга може да се преподава история на социализма в училищата. Същата ще бъде далеч по-полезна за учениците със своя въздействащ художествен език, с цялостното си и едновременно детайлно разголване на белезите и раните, оставени от една отминала епоха.

Една отминала епоха ли? Тъжното е, че книгата е все така актуална днес, когато живеем не при социализма, а в епохата на либерална демокрация.

Авторът откроява няколко основни характеристики, които безпощадно разобличават епохата на предишния строй. Първата от тях е търсенето на врага. Врагът и омразата са основната поанта, около която се изграждат взаимоотношенията в първите десетилетия след 1944 година. Врагът е навсякъде, от училищната скамейка до професорската катедра, а омразата е плънката, която обединява „здравите” сили в борбата срещу класовия враг. Врагът и омразата са тухлата и хоросанът в изграждането на онова общество, в което са израсли нашите родители, техните родители, в които премина и нашето детство.

Следващият основен белег на социалистическата епоха е властта на посредствените. Те биват старателно избирани, така както интелигентните и умните биват съзнателно потискани. Тази политика на опростачване и принизяване на управлението има за цел да бъдат създавани послушни, верни, изпълнителни кадри, приспособленци, ръководени и наблюдавани от БКП и ДС. Тези кариеристи защитават постовете си със зъби и нокти, готови са да преминат през трупове, за да запазят привилегиите си.

Времето до десети ноември 1989 година е време на изключително неравноправие и произвол от страна на органите на милицията и съдебната система, най-вече в лицето на прокуратурата. Всеки един гражданин по всяко време може да бъде набеден, прокълнат, осъден, изпратен в лагер, затвор, да му бъде отнета собствеността, да бъде изхвърлен от университет и от работното си място.

Следващ акцент в книгата на Георги Марков са медиите при социализма. Техните страници, техните емисии всекидневно се пълнят с пълнят с кухи, смешни и отблъскващи лозунги, прославящи партийните постижения, правилния курс на партията, партийните величия. И обратното, при даден сигнал те се нахвърлят върху врага. За най-малките провинения хиляди невинни хора биват публично опозорявани, разобличавани като врагове на народа, чрез медиите на социалистическата класова държава се извършва разправа с инакомислещите, с честните и достойните.

Дали казаното по-горе не се отнася в голяма степен и до нашето време? Нека погледнем, чуем и прочетем думите на нашите управляващи, нека се замислим върху техните постъпки, твърде често некомпетентни, пропити от невежество, беззаконие и очевидна корупция. Не са ли голяма част от хората във властта същите онези посредствени и алчни кариеристи, верни на партията майка, в случая ГЕРБ? Не са ли те аватари на себеподобните си от някогашното БКП, а не малка част са били и нейни членове? Не се ли търси и днес врага, за да се поддържа настървението на електората, неговата готовност да избере същите примитивни, озлобени и мафиотизирани хора на власт? Не е ли прокуратурата бухалка за саморазправа с неудобните хора от политиката, бизнеса, с интелигенцията? А медиите, жълто-кафявите медии на Д.П. и Сие не са ли аналог на някогашните вестници „Работническо дело”, „Кооперативно село” и „Отечествен фронт”??

Прочетете книгата на Георги Марков „Задочни репортажи за България”. И ще се убедите, че социализмът не си е отишъл. Той е тук, но под друго име. Властта на идеологията е заменена с властта на парите. Казваме, че живеем в демократично общество. Но за съжаление така нареченият преход за изминалите 30 години произведе една развалена демокрация. Вонята й е навсякъде наоколо.

……………………

Автор: Калин Илиев

Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ТУК.

Actualno.com

Етикети:

 • Октомври 4 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Браво имало и други нормални в този сайт.
 • Мараба Хабиби...ние пак сме тук-България над всичко!!!! 4.1 Мараба Хабиби...ние пак сме тук-България над всичко!!!! преди 1 месец Профил на трол?
  Браво я!!!Ние не ядем доматите с колците!!!
  : 0 !
 • Кольо Босия-Азбучник на демагогията на сина на един бивш началник на Окръжно управление на МВР в Габрово преди 1989г. 3 Кольо Босия-Азбучник на демагогията на сина на един бивш началник на Окръжно управление на МВР в Габрово преди 1989г. преди 1 месец Профил на трол?
  Тогава баща ми беше един от шефовете в окръжното управление на МВР – Габрово. Говоря за последните десет-петнайсет години преди да ни връхлети така наречения Преход. Това бяха годините, в които учих средно образование, завърших висше образование (Българска филология), първите години, в които започвах работа, първите написани журналистически материали и пиеси, първите литературни награди.Неуспешнит виж още ›› е атаки да бъда привлечен за служител на ДС започнаха още преди да завърша средното си образование, продължиха по време на казармата. Натискът да бъда вербуван, ако не като служител, то поне като агент на ДС, продължи по време на следването ми в университета, не престана и след като започнах работа като журналист и продължи почти да 1989 година. Да, аз имах привилегията да откажа, без да бъда санкциониран, пазеше ме широкият родителски гръб. А ДАЛИ Е ТАКА????КОЙ..."КОЙ ДА ТИ КАЖЕ..“????ДАЛИ ПЪК ДОСИЕТО ТИ ПО РАЗПОРЕЖДАНЕ НА ТАТИНКО НЕ Е УНИЩОЖЕНО???? България е единствената страна от Източна Европа, където не е направена лустрация, само периодично бяха удобно осветявани различни фигури с влияние. Сред тях има президент, политици, предприемачи, журналисти, творци, какви ли не. Ако проследим кариерата им, не можем да не се съгласим с факта, че ДС е дала на тези хора не малко, при това не само по времето на социализма, но и днес, по времето на Прехода и Българския хаос.
 • Крадеца вика дръжте крадеца...Вижте какви са ФАКТИТЕ!!! 3.1 Крадеца вика дръжте крадеца...Вижте какви са ФАКТИТЕ!!! преди 1 месец Профил на трол?
  Калин Илиев и ДС...непрочетена страница....
  : 0 !
 • Кои са най върлите антикомунисти сред журналисти,писатели и културтрегери 3.2 Кои са най върлите антикомунисти сред журналисти,писатели и културтрегери преди 1 месец Профил на трол?
  Излиянията на този синковец Калин Илиев много ми напомнят на едни други излияния :т.е.Изчадия от сорта на Иво Инджев и Куритаров бивши агенти на ДС и понастоящем журналисти, които върло отричат и оплюват живота в България преди "нежната "революция-1989г/както се изразяваше Зелката Желев/,НОООООО....не наричат дядо си , баба си , майка си , баща си червени боклуци , Съветски отрепки ,и не казват: " виж още ›› аз СЕ ОТРИЧАМ от тях и така нататък". Пиша това с оглед публичните прояви на Калин Илиев и неговата политическа линия заплатена от Отровно общество и*или Америка СРЕЩУ България-соросоидни Хибридни ГМО лаборатории активни бълващи злост и умраза към България и българите.....
  : 1 !
 • Анонимен 3.3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Е добре както сам ни казва авторът и баща му е бил част от тази репресивна Държава нали така ? И същият сега е предател на делото на баща си , но не се ОТРИЧА от него. А , там други били лошите. Класик....! Ето за това всичките Илиевци сте евро/соросоидска сган продала задника си за жълти стотинки и емигрирала от България.
  : 0 !
 • Анонимен 3.4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Кого заблуждавате илиев ? Подобните на вас ли ? Ми дори и тях не можете да заблудите нишо , че ви пригласят. Това ви е цирка наречен от вас със звучното заглавие:"АРОМАТ НА РАЗВАЛЕНА ДЕМОКРАЦИЯ"...!
  : 0 !
 • упсььь....кой сега води ХИБРИДНА ВОЙНА???!!! 3.5 упсььь....кой сега води ХИБРИДНА ВОЙНА???!!! преди 1 месец Профил на трол?
  Управляват ни партизански унуки , лидери на десни партии са израстнали в почивните станции на ЦК. Сега ченгесарско синче ни преподава уроци по морал. Как да не им повярваш ?
  : 0 !
 • български избирател към Калин Илиев 3.6 български избирател към Калин Илиев преди 1 месец Профил на трол?
  Не можах да разбера това новина ли е или се правиш на просветител. Все едно някой да тръгне да ми разказва за Червената шапчица. Ако имаш смелост промени нещо у нас, ако не- траеш си там/където живуркаш/ и маршируваш на място, както си правил до сега.
  : 0 !
 • към дрУгАрЕ -Калин Илиев 3.7 към дрУгАрЕ -Калин Илиев преди 1 месец Профил на трол?
  Май настъпих някой от ЛАПАЧИТЕ по мазола? ПардЪн гУсподине!
  : 0 !
 • лева резба ,десен крачол 3.8 лева резба ,десен крачол преди 1 месец Профил на трол?
  Просто ми писна непрекъснато да ми преразказват живота, който самия аз съм живял. Ако имаш да кажеш нещо различно, дето ще промени нещата добре, но да ми опяваш като обран поп, съжалявам! Абе Омбре...какъв новоизлюпен" демократ" си ти бре...ти си ХУМОРИСТ...СМЕШНИК...ШУТ....30 години такива продажни-Соросоидчета като теб ни ЛИБЕРАЛИЗИРАТ с псевдо "демокрация"и нагли частнособственически мераци... виж още ›› .Айде Ърььь У ЛЕВО бегай при татинко да ти обърше сополките и да му се оплачеш от лѝИьошиья матьТРИЯЛъъъъ...!
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Октомври, цял живот да гледаш "На всеки километър" и да четеш "Клетниците", никога няма да станеш като майор Деянов или Другаря Гаврош! Винаги ще бъдеш Дезертьор89, защото нещата не стават с гледане и писане на глупави призиви, А С ДЕЙСТВИЯ! Проклет Дезертьор89!
 • Октомври 2.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Не , бе ставаше дума за гочето марков. Мани ме мене. Щото нали калин прочел задочните репортажи , пък автора е и СЦЕНАРИСТ на този филм. А , пък баша му работил за сигурноста на Н.Р.Б на калин. Ама от тук го знам това. той е споделил това и го гледам този калин сега какви ги плещи и за това нали се намесвам по този начин.
  : 1 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ама добре ти сега като Антикомунист дЪмократ не те ли дразни този калин ? Сега мен ме дразни , че е предател , попаднал в плен на нездрави среди. ама ти като Антикомунист и дЪмократ не те ли дразни този калин ? Явно НЕ. ЕЙ ТАКИВА СТЕ. И сега се дразниш на мен щОто с кратки думи ВИ ПОКАЗВАМ ТОЧНО КАКВО ПРЕДСТАВЯЛВАТЕ ПОЧТИ ВСИЧКИ. За това.А , таткото на Калин що не излезна тогава , А ? В училище не виж още ›› дават оръжие , а пък той е и ИМАЛ ТАКОВА служебно. Айде мисли.
  : 2 !
 • Октомври 1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Аз пък наскоро изгледнах отново / На всеки километър/ И общото между твоето прочитане на тези задочни репортажи и моето гледане на тази поредица е георги марков , калине. В единият случей сценарист , а в другият само писател. Та този георги марков е Предател на Н.Р.Б . Ясно е това. Друго е по интересното. КАК ТАКА ОТИВА БЕЗПРОБЛЕМНО ОТ Британия в Унгария ? АМИ МИСЛЯ , ЧЕ И ТОВА Е ЯСНО. Ама зашо не виж още ›› ги отбелязваш тези неща ти калине като пишеш за гочето марков. ЗАЩО ?
 • Октомври 1.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  А , принципно всяка една дЪмокрация е ЕСТЕСТВЕН РАЗВЪДНИК НА СПЕКУЛАНТИ , ИЗМАМНИЦИ И КРАДЦИ и в нейният столичен и в нейният колониален сценарии. Тук е колониален сценарии. И така как ти син на човек от сигурноста на Н.Р.Б , оплюваш Н.Р.Б. И Социализма , ама ЩО НЕ ОПЛЮ ЕДИН ПЪТ БАША ТИ БЕ ?
  : 1 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Ама наистина как не те е срам ? Продал си се нали ? ЯСНО. И сега трябва да играеш тази отвратителна роля дето я играеш. Като сте такива дЪмократи всичките ТО ЗАШО не приложите и наказателно фашисткият закон от 2000 г ? Този закон е факт и по него баша ти е престъпник. Престъпници са МЛН БЪЛГАРИ/КИ , НО И БАЩА ТИ. Е какво става сега ? Можеш ли да продължиш в същият дух ?
  : 1 !