X
 
 

Азбучник на българския хаос: БАНДИТ

4471 5
photo of Азбучник на българския хаос: БАНДИТ
Снимка: колаж на Actualno.com
Първият закон против бандитизма е създаден от Стефан Стамболов през 1887 година. Наричал се е Закон за изтребление на разбойничеството.

Кражбите, обирите и свързаните с тях насилие и убийства са съпътствали обществото ни от векове. Историята сочи, че особено след войни, икономически кризи и политически катаклизми в България се е засилвал хаосът, а с това многократно повече се е посягало на личността и собствеността на редовия българин. Спомняме се добре 90-те години, рекетьорите и мутрите, които напоследък под различна форма започнаха отново да се завръщат.

Бандитизмът има най-различни измерения. Обикновено го свързваме с битовата престъпност, криминалните елементи, личните саморазправи и най-вече нападенията от цигани в обезлюдените райони. Само че това съвсем не е пълната картина на бандитизма в България днес, въпреки, че поръчковите медии и официалните сводки на Правителството и Министерство на вътрешните работи се опитват да на внушат обратното.

Нека хвърлим бегъл поглед върху останалите негови проявления, с които се сблъскваме ежедневно.

Да започнем с едни от най-популярните герои – анекдотичните катаджии. Основното при тях е, че независимо от някои козметични промени, те остават все същите още от времето на социализма. Същи са триковете им, дори и репликите им са същите, каквито ги помним от времето на зрелия социализъм. Но светът се развива. Ако някога по пътищата ни дебнеха само катаджии, сега идват „колегите” им с винетките, бъдещите обирджии на тол такси, а кой знае какво още следва. Почти като по турско, навярно ще има и данък кръвнина.

Да продължим с униформените. Въпреки че България е на 8-мо място в света по брой на полицаи на глава от населението, то ефектът е обратен. Почти всяка седмица чуваме за поредния „подвиг” на полицай, спипан в поредното престъпление – изнудване, наркотици, какво ли не. Не е тайна, че не малка част от българските полицаи играят с бандитите, те самите са бандити. И затова усещането, което създават в обществото, е за несигурност.

Следващите масово срещани бандити са стотици хилядите чиновници по министерства, агенции и кметства. И техният брой, както и този на законите ни/по-скоро липсата на такива и хаосът с тях/ има за цел да отглежда избирателна маса, която не само да взема официална заплата от партията, която я е поставила на власт, но и да може да прибира комисионни по втория начин. И всичко това за наша сметка.

Да не забравим другите солидни играчи в битката за незаконно забогатяване, работещите в Националната агенция за приходите. Освен че сред тях има значителен брой активно забогатяващи за своя сметка, това образование е една от бухалките на властта. Бизнесът на редица места е пропищял от техния произвол.

Сега идва времето да споменем и онези, които правят големите пари – специалистите по еврофондове и тържни процедури, както на държавно ниво, така и в общинските служби. Техният брой не е толкова голям, на пък откраднатите средства надхвърлят всички останали.

Трудно е да бъдат споменати всички бандитски образования в нашата страна, защото те се възпроизвеждат като хидра. Тяхната сила извира от личния пример, който се дава най-отгоре. От висшия ешалон на управляващите. Той е заразителен. Той е умопомрачителен. Той е потресаващ.

Ще попитате – а защо пропуснах циганите? Защото всички с тях се оправдават, ще ви отговоря. И медиите на Пеевски пишат редовно за тях – това ще ви отговоря. А това, че проблемът с циганите ще се превръща в проблем номер едно за поколенията ни, е видимо с просто око.

Какъв ли закон би издал Стефан Стамболов днес?

 

Автор: Калин Илиев

Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ТУК.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ХАОСЪТ СЕ УПРАВЛЯВА ОТВЪН! Всички от ФИРМАТА (за НАП) ще бъдат свободни и избягали навън от страната - вълшебни шпиони от надсветовно ниво! те ни извадиха жлъчката и черния дроб - сега само дишаме!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Сега и свинете са доказателство за вносния (ВНЕСЕНИЯ) хаос, а не тези от картинката - как някои сами си пишат статии?!
  : 0 !
 • Октомври 1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Е , със сигурност Стамболов ще издаде закон дето би бил по близък до закон издаден от Неродената политическа сила НАРОДЕН ФРОНТ която ще ПОМЕТЕ Антинародната клика 10 11 1989. Клика зад които стойте всичкото actualno. Най парадоксалното е , че вие неистово отричате ТОВА. Ама може аз и тези като мен да не сме прави и наистина да сме някакви си маргинали екстремисти/ки , но ЗАШО илиев ВИЕ отричате д виж още ›› а сте зад Статутквото
 • Октомври 1.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Искате да бутате борисов и да го смените с морисов, а вие напълно сте се изчерпили. Цялата политическа конструкция е ИЗНОСЕНА И ИЗХАБЕНА. Самата конструкция е Конструкция на КРАЖБАТА , ИЗМАМАТА , БАНДИТИЗМА , НАРОДНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО. Тази КОНСТРУКЦИЯ Е ИЗГРАДЕНА ОТ КОНКРЕТНИ ЛИЦА/ ВРАГОВЕ НА НАРОДА/ И ТЕЗИ ЛИЦА В ПОСЛЕДНИЯТ СИ ОПИТ ДА Я СПАСЯТ. ЩЕ СЕ ОПИТАТ ДА ПРЕДЛОЖАТ ПРОМЯНА , НО ДАЛИ ЩЕ УСПЯТ ?
  : 0 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Факторът Международни отношения те не го контролират , а се нагаждат. Но никой Глобален играч им НЯМА доверие , зашото знае много добре тяхната Продажна същност и силно Чорбаджийско/кулашки мироглед. И точно на тези всичкото аctualno, вие лично илиев , 80% от форума сте им ТЕХНИ Съучастници/чки. ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА Н.Ф. И СТОМАНА. /F...F eu*nato F....F/
  : 0 !