Азбучник на българския хаос: БАНДИТ

5306
Азбучник на българския хаос: БАНДИТ
Снимка: колаж на Actualno.com

Първият закон против бандитизма е създаден от Стефан Стамболов през 1887 година. Наричал се е Закон за изтребление на разбойничеството.

Кражбите, обирите и свързаните с тях насилие и убийства са съпътствали обществото ни от векове. Историята сочи, че особено след войни, икономически кризи и политически катаклизми в България се е засилвал хаосът, а с това многократно повече се е посягало на личността и собствеността на редовия българин. Спомняме се добре 90-те години, рекетьорите и мутрите, които напоследък под различна форма започнаха отново да се завръщат.

Бандитизмът има най-различни измерения. Обикновено го свързваме с битовата престъпност, криминалните елементи, личните саморазправи и най-вече нападенията от цигани в обезлюдените райони. Само че това съвсем не е пълната картина на бандитизма в България днес, въпреки, че поръчковите медии и официалните сводки на Правителството и Министерство на вътрешните работи се опитват да на внушат обратното.

Нека хвърлим бегъл поглед върху останалите негови проявления, с които се сблъскваме ежедневно.

Да започнем с едни от най-популярните герои – анекдотичните катаджии. Основното при тях е, че независимо от някои козметични промени, те остават все същите още от времето на социализма. Същи са триковете им, дори и репликите им са същите, каквито ги помним от времето на зрелия социализъм. Но светът се развива. Ако някога по пътищата ни дебнеха само катаджии, сега идват „колегите” им с винетките, бъдещите обирджии на тол такси, а кой знае какво още следва. Почти като по турско, навярно ще има и данък кръвнина.

Да продължим с униформените. Въпреки че България е на 8-мо място в света по брой на полицаи на глава от населението, то ефектът е обратен. Почти всяка седмица чуваме за поредния „подвиг” на полицай, спипан в поредното престъпление – изнудване, наркотици, какво ли не. Не е тайна, че не малка част от българските полицаи играят с бандитите, те самите са бандити. И затова усещането, което създават в обществото, е за несигурност.

Следващите масово срещани бандити са стотици хилядите чиновници по министерства, агенции и кметства. И техният брой, както и този на законите ни/по-скоро липсата на такива и хаосът с тях/ има за цел да отглежда избирателна маса, която не само да взема официална заплата от партията, която я е поставила на власт, но и да може да прибира комисионни по втория начин. И всичко това за наша сметка.

Да не забравим другите солидни играчи в битката за незаконно забогатяване, работещите в Националната агенция за приходите. Освен че сред тях има значителен брой активно забогатяващи за своя сметка, това образование е една от бухалките на властта. Бизнесът на редица места е пропищял от техния произвол.

Сега идва времето да споменем и онези, които правят големите пари – специалистите по еврофондове и тържни процедури, както на държавно ниво, така и в общинските служби. Техният брой не е толкова голям, на пък откраднатите средства надхвърлят всички останали.

Трудно е да бъдат споменати всички бандитски образования в нашата страна, защото те се възпроизвеждат като хидра. Тяхната сила извира от личния пример, който се дава най-отгоре. От висшия ешалон на управляващите. Той е заразителен. Той е умопомрачителен. Той е потресаващ.

Ще попитате – а защо пропуснах циганите? Защото всички с тях се оправдават, ще ви отговоря. И медиите на Пеевски пишат редовно за тях – това ще ви отговоря. А това, че проблемът с циганите ще се превръща в проблем номер едно за поколенията ни, е видимо с просто око.

Какъв ли закон би издал Стефан Стамболов днес?

 

Автор: Калин Илиев

Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com