Азбучник на българския хаос: ГАНЬО

4010
Азбучник на българския хаос: ГАНЬО
Снимка: колаж на Actualno.com

Шедьовърът на Алеко Константинов „Бай Ганьо”, написан преди 125 година, днес изглежда отчайващо актуален.

Едва ли авторът би могъл да намери по-подходящ прототип за своя нарицателен герой от Него. Само трябва да добавим към корпулентната фигура и тарикатската физиономия на Бат Бойко рошав мустак, рунтави вежди и калпак. Останалото е налице. Хвалипръцковщината, тупането по гърдите в стил „булгар, булгар”, намигането, мачовското помпане на мускули, самодоволните лакърдии, безочливите лъжи, разните му там подмятания, от които ти почервеняват ушите и прочие, и прочие.

Някога Бай Ганьо е пътувал с влак. И навсякъде е ставал център на вниманието, от което никак не му е било неприятно. Днес неговият наследник пътува със самолет или управлява служебен джип. До него винаги има верен ординарец с камера и благодарение развитието на технологиите, проявите му се разпространяват онлайн, а и не минава ден без Той да се появи по няколко пъти на екрана на всички телевизии. Разбира се, че отново най-важното е да е център на вниманието, като за целта са позволени всички средства. Ако някога от държанието на Бай Ганьо Балкански са се срамували хората в купето, днес много често от проявите на българския министър-председател се срамуват стотици хиляди и това е видно от множеството публикации в социалните мрежи. Може да се каже, че по времето на Прехода не е имало друг държавен лидер, който да е имал подобно неприемливо поведение.

Спомняме си сцената с обществената баня, където Бай Ганьо, за ужас на присъстващите, се пльосва по турски в басейна и едва не го изплисква. Все още не сме видели Бат Бойко да прави същото, но за сметка на това можем да го видим по анцуг на редица обществени места, включително как приема дарове от мюфтийството. Ненадминати се обаче две сцени. Бойко Борисов по болничен халат целува ръка на българския патриарх и Бойко Борисов по анцуг до своите магнолии. Последната снимка е неумела реплика на подобни снимки на Буш, Тони Блеър и олицетворява мъжкото начало, тъй като се смята, че магнолията е символ на женското начало. Класика!

Спомняме си също сцената „Бай Ганьо в двореца”, където героят, преди да загребе хайвера с голяма лъжица, най-напред изблъсква всички, за да целуне ръка на княза и княгинята. Ето и една друга незабравима сцена от по-ново време – на среща на върха на ООН в САЩ. Българският министър-председател слуша словото на Доналд Тръмп със слушалки на ушите, понеже не знае англиски/”пропускаме всенародно известното „конкрачулейшънс”/. След края на словото грабва преводачката си и се втурва към Тръмп, за да му бъде направена снимка, с която да се похвали у нас. Успява да докопа за секунди ръката на американския лидер, после другият му обръща гръб и продължава разговора си с американския представител в ООН Ник Хейли. През това време Борисов вече се е надвесил над телефона и разглежда направените снимки, които малко по-късно са публикувани. Мила, родна картинка!

„Бай Ганьо прави избори” – и до днес това е една от най-актуалните глави на книгата на Алеко. Тук главният герой е подпомогнат от своите бойни другари Гочоолу, Дочоолу, Данко Хаирсъзина и техните сопи. Днес имената на тези герои са променени,у но не можем да не споменем заслугите на главния прокурор, специализираната прокуратура и други държавни институции, които старателно прочистват терена преди избори, като избирателно прибират по арестите „чуждите” олигарси. Ролята на техни сопи играят дебеловрати момчета с кръвожадни изражения на лицата; същите – от митингите в подкрепа избора на Иван Гешев.

Някога Бай Ганьо убива своя автор. А днес?

 

Автор: Калин Илиев

 

"Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com