Азбучник на българския хаос: ГАВРА

4994
Азбучник на българския хаос: ГАВРА
Снимка: колаж на Actualno.com

Някои държави се управляват с декрети. Други – с референдуми. България – с гавра. Такова е отношението на управляващите към народа, който се явява негов суверен и който неизвестно защо и докога ще продължава да търпи.

Гавренето разбира се е облечено с решения на така нареченото Народно събрание, закони и постановления на Министерски съвет и ред други аксесоари, които имат за цел да създадат легитимност на властта. Защото всъщност основното средство за управление са задкулисни, цинични и безчовечни решения, изпълнявани от правителството на Бойко Борисов и мафиотизираната върхушка около него. Каквито да са привидните намерения на така нареченото управление на държавата, в своята същност най-често сме свидетели на погазване на човешкото достойнство, елементарните граждански права, ограбване на хората.

Ето и два конкретни примера.

Първият е този с лидера на неправителствената организация „Боец” Георги Георгиев, твърд и постоянен опонент на статуквото. Драмата, която се разрази около неговото пътуване за Франция с цел животоспасително за жена му даряване на собствения му бъбрек, надмина всякакъв цинизъм. За един ден прокуратурата във Видин два пъти спря и след обществения натиск все пак пусна Георгиев да пътува. Подобно поведение има за цел да смаже и уплаши противника, да демонстрира сила, да покаже на други подобни независими и свободни люде какво може да ги очаква, ако случайно надигнат глава.

Вторият пример е издигането и, гласуването и прегласуването от ВСС на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. По случая е писано достатъчно, затова ще се въздържа от подробности.

Най-страшното е, че и в двата посочени примери става дума за гавра на съдебната власт със законите и хората. Едва ли има нещо по-страшно за държавността от това.

Гавра е и целият ни така наречен Преход, заченат в лаборатории на наши и чужди ченгета, комунисти и комсомолци, а в последствие на техните телохранители и шофьори, мутри и бандити.

Гавра е ограбването на еврофондовете от приближените на властта и паразитиращи върху нея престъпни групировки и индивиди.

Гавра е допълнителното ограбване на хората чрез непоносимо вдигане на данъци и такси.

Гавра е провеждането на изборите и тяхното спечелване чрез използване на „мъртви души”, купуване на гласове и фалшифициране на бюлетини.

Гавра е колосалното разделение на нацията на малцина баснословно богати и огромно количество бедни.

Гавра е прогонването на децата ни в чужбина.

Гавра са ниските пенсии, които обричат възрастните хора на глад, мизерия и смърт. Наскоро излязоха достоверни анализи относно печалбата , която се образува при разликата между средната продължителност на живота и натрупаните пенсионни фондове, а също и за пълната измама около така наречената „втора” пенсия.

Гавра е пренаписването на историята, включително и в тази й част, която касае турското робство, наречено „съжителство”.

Гавра е цялата ни здравна реформа.

Гавра… Гавра… И след гаврата – пак гавра.

…………..

Автор: Калин Илиев

"Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Германия би закъсала, ако ги нямаше чужденците

Възходът на Виетнам: каква е тайната на успеха

Ядрените амбиции на Турция и опасната зависимост от Русия

Как поляците си върнаха демокрацията, а българите - не

Лозан Панов: Как системата (въз)произвежда „нотариуси“ и „джуджета“

Тръмп и тъмното минало на "America first"

Нужда от реформи: какво не е наред с китайската икономика

"Изпочупиха пръстите на ръцете ми с отвертка": Какво се случва с украинците, пленени в Русия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com