X
 
 

Бай Ганьо прави избори и днес

4212 4
Когато героят на Алеко Константинов се заема да организира изборната надпревара, той не се спира пред нищо към крайната си цел. Чрез машинации, лъжи и коварство, Бай Ганьо всъщност запълва със съдържание крилатата фраза, приписвана на Марк Твен, че ако гласуването променяше нещо, щеше да бъде забранено.

Излизайки съвсем за малко от века, в който се конструира Третата българска държава, ще видим, че нищо не се е променило. И тук говоря за нравите ни. Особено онези, които ни превръщат в други хора, щом стане време за изкарване на урните.

Ако погледнем дори съвсем бегло драмите около Изборния кодекс, може да си зададем толкова много въпроси. И да получим отговори, които няма да ни харесат, разсъждавайки обективно.

За да ни представляват, най-отпред стоят политическите ни проекции, които правят от изборните правила това, което вършат сподвижниците на Бай Ганьо - каквото си искат. От политиката на принципа "иди ми - дойди ми" всеки един от нас, убеден съм, остава с впечатлението, че най-демократичното право на гражданина - да гласува - всъщност не е негова привилегия. Напротив, то е обезсмислено по един ужасяващо естествен начин. Именно чрез недоверието към облечените във власт, което се превръща в очаквана даденост, диктуваща нагласите на хората в изборния ден.

В тази комбинация добавете и вечните среднощни афери около постоянните промени на изборните правила. Те създават една истинска главоблъсканица и ни карат просто да махнем с ръка, убедени в купищата нередности. И тук целта им е постигната.

Така подмолно и с неприкрита неприязън към онези, които бъркат работата, действа и героят на Алеко. Бай Ганьо разбива на пух и прах все още крехките демократични устои в младата българска държава. И ни показва действителност, в която само такива като него могат да оцелеят. Тъкмо днешната.

Автор: Румен Скрински

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 2 Македонецъ преди 4 месеца Профил на трол?
  Бай Ганьо Балкански въпреки всичките си свой слабости , пороци и така нататък е просто един Български търговец и като такъв разбира се , че ще си гледа ИНТЕРЕСА. Че ако един търговец и от Парагвай не си гледа интереса то не е никакъв търговец. Описан обаче от една долна Прасоросоидна *треПка А това , че един днешен Глобалист Соросоид го нарежда е просто наистина ЖАЛКО.
 • Македонецъ 2.1 Македонецъ преди 4 месеца Профил на трол?
  Макар и наистина Бай Ганьо определено трудно би бил образ труден за възхвала в сравнение с алеко константинов е наистина за такава възхвала. Та Бай Ганьо е търговец и е алчен не по малко и от последният магазинер от Ню Йорк , Антверпен или Париж. И не се превзема. Той няма претенции да е моралист или духовно лице. и си е просто търговец решаващ да се занимава с политика.
  : 1 !
 • Македонецъ 2.2 Македонецъ преди 4 месеца Профил на трол?
  Каква е била България по онова време ? Ами Държава на 10 години с Легенди за една прекъсната далеч в миналото Държавност. Политическата обстановка е била такава каквато е била в случея и не била чак пък толкова по различна по вертикала и онази в Холандия.А , алеко константинов е носител на евро/Атлантически разврат. Лъже и маже И СЕ ПРЕВЗЕМА , ЧЕ НЕ Е ТАКА.Да с пъти по ДОЛЕН от Бай Ганьо. а , пък виж още ›› скрински направо е наистина достоен негов ученик. На Прасоросоида константинов.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Не твърдя, че грамотността ми е на достатъчно високо ниво и затова бих ви помолил да ми обясните значението на думата "забрано". Благодаря ви предварително.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.