Беър Грилс изяде жабата, а ние - природата

19189
Беър Грилс изяде жабата, а ние - природата
Снимка: Getty Images/Guliver

Трябва ли Беър Грилс да понесе санкции за нарушенията, които е направил в национален парк "Рила"? И дали глобата е достатъчно наказание? Съдейки по тревожните реакции в социалните мрежи, народът сякаш крещи "разпни го". А за незаконните строежи по планини и плажове, какво? Осанна ли? Там поне си плащат където трябва, нали...

Бродят някакви информации, че Беър Грилс е имал разрешение, защото платил на цели трима служители - 500 евро за жабата, 500 евро за огъня и още толкова за плуване в езерото. Най-вероятно са фейк нюз. Но дори това - понеже фалшивите новини също определят дневния ред, колкото и да е ненормално - пак не доведе до необходимото снизхождение към цялата тази работа. 

Оказва се, че в България жабешкото е страхотен деликатес - 500 евро за две жабешки бутчета! Разбирате, че световните реакции няма да закъснеят: "България - пазителката на жабите", "Планината Рила - храмът на свещените жаби", "За българите и жабокът на Беар Грилс" са само някои от евентуалните заглавия, които ще се излеят по нас, след като позволихме един чужденец, да се нахрани с невинните ни жабки. Как посмяхме да допуснем такова кощунство срещу нацията и нашата държавност?! Срам и позор... Междувременно очаквайте и протест от Съюза на Веганите, облечени като жабока Кърмит пред Британското посолство.

А тези, които изсичат гори, оголват хълмове и нарушават движението на подпочвените води, оставяйки цели села без вода... Платиха ли си? За застроените плажове? За незаконните хотели? Разбира се, че са платили. Тук всичко се продава, ако знаеш от кого да си го купиш. Единствената грешка на Беър Грилс е, че не си е платил на правилните хора.

Дори да изсипеш тонове с химични отпадъци в някоя река, ще дадеш някой лев и Марица вече няма да шуми. Сега край "Смокиня" шум се вдига, но скоро и там някой ще плати и всичко ще затихне. Щом изключат тежките машини и обявят хотела за открит, ние ще забравим, ще се примирим... И какво толкова наистина, все пак жаби на плажа - няма. Изводът е ясен: Стройте, рушете, сечете, къртете, цапайте, плащайте... но да не сте посмели да пипнете жабите!

Интересно е колко сме докачливи, когато някой реши да се изплакне в планинско езеро, но не ни прави впечатление за тоновете боклук, които се търкалят по планинските хълмове. Бирени бутилки, мокри кърпички, пластмасови опаковки, фасове и какви ли не други отпадъци, които ще се разграждат с векове, тровейки почвата и водата. Всичко това е захвърлено по планините от хора, които са твърдо против Беар Грилс. Те още отдавна са направили тази конспирация, да отровят жабите, за да може на Беър Грилс да му стане лошо... и повече да не ги яде.

Чуждестранни компании представят фалшиви проекти за строежа на мини, като обещават да използват най-модерната технология, за пречистване на отпадните води. После спестяват пари от филтри и изсипват всичко в реки и изкуствени езера, които сеят смърт. Хората, живеещи в близост, напускат окончателно домовете си, ако имат възможност...или просто умират преждевременно. Но няма проблеми. Стига само да не ядеш жабите, които плуват с обърнати коремчета по течението на реката. Защото тогава ще бъдеш публично анатемосан, разпнат... и накрая глобен.

Вярвайте ми, нашите жаби наистина са вълшебни. Дори едно изядено жабешко бутче е достатъчно за метармофозата, която ще те превърне в черната овца на българските еко-защитници.

Строят се лифтове, за да може все повече дебели чичковци и лелки, които никога не биха стъпили в планината, да се качат и да оставят своето завещание... от фасове. Едно от най-чистите планински езера в Европа, беше у нас... в същият този парк, където един чужденец безсрамно си позволи да похапне жабешки бутчета. Сега това кристално чисто езеро "Окото" е в процес на заблатяване. Странно съвпадение, че това започна да се случва след построяването на лифт "Рилски Езера".

Изглежда, че Беър Грилс е направил огромна грешка да кацне с хеликоптер в планината. Ако беше хванал лифта, щеше да му се размине всичко... Разбирам вече защо хората предпочитат лифта, пред изморителната планинска разходка, която те кара да оцениш величествените красоти на балкана. Как защо - страх ги е да не настъпят някоя жаба. Загрижени са... Преди да хвърлят фас или празна бутилка, бъдете сигурни, те се оглеждат за жаби. За това и няма проблеми с тях... Пък и представете си, когато езеро "Окото" заблатее тотално, какъв жабарник ще стане там. Красота! Тогава може и да разрешат похапването на жабешки бутчета в планината. Просто не сме готови. Още се работи по въпроса...

 

Автор: Борис Любомиров Вълковски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com