Без заплати ще си живеем най-добре

10474
Без заплати ще си живеем най-добре
Снимка: iStock/Guliver

По-високите заплати няма да спрат емиграцията. Това заяви на 19 октомври председателят на АИКБ Васил Велев.

Изявлението на Велев е само едно от плеядата изказвания на шефове на работодателски организации, които предизвикват реакции от повдигане на вежди, гарнирано със зяпнала уста, до истеричен смях. Припомням още едно – това на Божидар Данев, че работници рекетирали работодатели да не сключват трудови договори и да не се осигуряват.

Трудно е да разбереш българите

"Борисов III" - така е озаглавен обширният анализ на Клаус Шрамайер за списание „Европейски преглед". Авторът, бивш заместник-пос...

Причина да напиша тези редове е въпиющият популизъм, който продължава да се лее от хора, които уж не са политици. Вчера председателят на АИКБ поиска оставката на социалния министър, защото, видите ли, Бисер Петков вдигнал минималната заплата и минималните осигурителни прагове. А самите работещи много страдали от тези прагове, тъй като имало професии, в които се дава заплата под минималния осигурителен праг и така служителите доплащат от своите пари за осигуровки. Да не говорим пък какво ставало с "честния" бизнес заради гадния сив сектор.

Интересно обаче защо "бизнесът", който от сума време се оплаква как му липсват кадри, не обели и дума за готвената от държавата (Бойко Борисов, Валери Симеонов, Волен Сидеров е "държавата" в момента) секира да се плаща само половината заплата в първите три дни на болничен. На "работодателите" Велев, Данев, Домусчиев и т.н. явно не им е важно техните служители да не се притесняват да се разболеят. Всички сме наясно, че повечето случаи на болничен са между 3 и 5 дни, защото грипът и настинката не са вечни. Но като мислиш как доходът ти намалява, защото си болен, като нищо можеш да се разболееш и повече - дали това помага на работодателите и производителността?

Нека да погледнем какво ще се случи, ако махнем минималните осигурителни прагове за отделните професии. 100% ще започне повсеместно осигуряване на общата минимална работна заплата. И не за друго, а поради две причини. Първо, българският бизнес много обича да е така, да му се работи колкото се може повече без да плаща. Ако господата работодатели не вярват, да посмеят да извадят статистиката на забавените междуфирмени плащания и да ги попитаме ако те например се бавят да платят наем толкова, колкото се бавят да си платят за свършена работа от друга компания, какво ще направи хазяинът им. И второ – защото държавата е в режим тотално изцеждане на легалния бизнес. Нека напомним само, че НАП вече почна да проверява колко пари в брой има дадена фирма.

Минималните осигурителни прагове действително са пречка за една нормална икономика. Българската обаче не е нормална - защото всеки гледа да прецака всеки. Държавата гледа да източи максимално, а не осигурява условия за развитие и хрантути бюрократичен апарат, който след това ходи да гласува за "месии". Бизнесът се защитава, като гледа да крие максимално много и предвид несигурността не мисли за устойчиво развитие в дългосрочен план, а само как да оцелее или да спечели наведнъж много. А работниците - ами те всъщност дори не се обединяват, за да си търсят правата! На 27.10.2017 ще има "национално протестно митинг-шествие" заради ниските заплати. Само че в това "национално" митинг шествие го няма един от двата големи синдиката - КТ "Подкрепа". Така не става и няма как да стане - защото няма желание да стане. Няма желание всички работници да покажат на работодателите, че искат да живеят нормално. Няма желание работодателите да покажат на държавата, че искат нормални условия за бизнес. Има само едно тънкажене - кой да изцеди повече от моментната ситуация.

Техники за убиване на добри идеи

"Дискредитация" в превод означава снемане на доверието. Компрометиране значи уронване на престижа. Това са двете думи, с които може да ...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com