Бойкореализъм - новият жанр в изобразителното изкуство и политическата катастрофа

15922
Бойкореализъм - новият жанр в изобразителното изкуство и политическата катастрофа
Снимка: принтскрийн

Вие съвсем правилно сте прочели, че Бойко Борисов е подарил на Вучич картина, в която двамата строят Балкански поток. Изобразени са със строги погледи и вяра в утрешния ден. Около тях - индустриален пейзаж и работници, от онези, на които се подвиква господарски обикновено от джипката и те от кумова срама казват нещо хубаво за пред подвикващия, за да може завинаги да се увековечат в лайвстрийма като принципно добри хора. Уви, не само в лайвстрийма. 

Уди Алън казваше, че животът не имитира изкуството, а лошата телевизия. Това все пак носеше известни надежди - поне за изкуството. В този случай обаче имаме абсолютен синхрон, триумвират - лошата телевизия имитира лошия живот, който се имитира от лошото изкуство. И от нашия министерски съвет този триумвират пътува към сръбския министерски съвет, за да може всички да му се порадват. 

Тази картина е художественият апотеоз на многогодишни абсурди, твърде любими на премиера. Най-пресните: обиколки из селска покруса по места, която се представя за селска идилия. Пасат крави, лее се асфалт, пенсионерите са щастливи с 50 лева отгоре, всички братски потупват премиера и както асфалта започва да се лее монолог, който има приблизително същото качество. Пропадаш в дупки от тарикатски измислици. Това е някакъв много особено култ към личността - изповядва се в тесен кръг така сякаш е масов. 

Оттук насетне е редно да си представим и онова, което се случва с големите класики на изкуството - търг. На него са подредили идните поколения - всичките с големи колекционерски възможности, заради натрупаното по време на управлението на героя от картината. Кой иска да притежава в дома си произведение на изкуството, което събира в един образ всичко, с което може да се разкаже едно цяло десетилетие? Бойкореализъм - някаква причудлива художествена смесица от социалистически реализъм, постмодерна ирония и обикновено българско подмазвачество. Впрочем, скоро очакваме премиерът да подари и стихосбирка, в която да събере творбите, които получава в негова чест от заклети електорати със слаба политическа култура и катастрофална художествена. Давай да върви. Животът е кратък, изкуството вечно, премиерът завинаги. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com