X
 
 

Борисов 3.0 - това ли ще е "промяната"?

4651 13
photo of Борисов 3.0 - това ли ще е "промяната"?
Снимка: БГНЕС
Вече сме в навечерието на поредните предсрочни избори, обявени за 26 март. До 8 февруари трябва да приключи регистрацията на политическите партии в ЦИК. Дали ще се стигне до правителство „Борисов 3“ е рано да се каже. Но според актуалните социологически прогнози това е напълно възможно. Според политическите прогнози обаче, почти сигурно е, че то ще има съдбата на правителствата „Борисов 1 и 2“. И то не само поради малката вероятност за създаване на стабилно управляващо мнозинство във фрагментирания парламент, който се очаква.

Много по-важни са политическите причини. За това говорят убедително както и резултатите от президентските избори, така и новият мониторингов доклад на Европейската комисия за България, който констатира, че страната не се е справила в достатъчна степен с корупцията и организираната престъпност. Почти едновременно с мониторинговия доклад беше публикуван и докладът на „Прозрачност без граници“. България е 75-а от общо 176 страни и най-назад от всички 28 държави от Европейския съюз в Индекса за възприятие на корупцията през 2016 г. на „Трансперънси интернешънъл“.

Безумният елит на българската демокрация

Политическият елит на България, на прага на поредните предсрочни парламентарни избори, буди съжаление, срам, смях, възмущение и всякакв...

Във вътрешнополитически план годините на управление на „Борисов 1 и 2“ бяха бурни години на конфронтация и нестабилност. Живяхме при пет правителства, две от тях служебни, гласувахме два пъти на предсрочни избори, протестирахме и контрапротестирахме. Дори бяхме принудени да си припомним болезнената банкова криза от времето на Жан Виденов, сблъсквайки се с предизвикания фалит на мощната банка КТБ. Поне за мен, няма и капка съмнение, че претенциите на правителствата „Борисов 1 и 2“ да осигурят политическа стабилност и да проведат очакваните с години реформи в страната (особено в съдебната система, сигурността и борбата с корупцията) не се оказаха нищо друго, освен една раздувана политическа химера.

И все пак, имаше и един „светъл лъч в тунела“ – правителството на Орешарски просъществува само една година. През есента на 2014 г. ГЕРБ се завърна на власт и бе поставено началото на премиерския мандат „Борисов 2“. След всичко това, което преживяхме при режима на Орешарски, Пеевски и „средния пръст“ на Сидеров, много хора се надяваха, че 2015 г. и 2016 г. ще бъдат по-спокойни и оптимистични, особено в светлината на предстоящите местни и президентски избори и задаващото се на хоризонта ротационно председателство на Съвета на ЕС. Още повече, че протестите през последните години бяха натрупали значителен граждански и политически потенциал в подкрепа на дългоочакваните реформи в борбата с корупцията, с политическите зависимости на съдебната система и функционирането на правовата държава като цяло. Но уви, в крайна сметка статуквото триумфира безапелационно и по времето на „Борисов 2“. И то, с демонстративни изпълнения като „рязане на ленти“, политическа „логорея“ и отсъствие на държавнически тип поведение.

Тук е мястото да кажем и няколко думи за най-важните политически събития за 2015 г. и 2016 г. – местните и президентските избори. За огромните дефицити при организацията и провеждането на местните избори през 2015 г. е писано и говорено многократно. С риск да стана банален, не мога да не припомня, че в нарушаването на личните ни права на европейски граждани бяха преминати всички допустими граници. Освен до болка познатото ни понятие „контролиран вот“, в изборната ни терминология се появи и формулировката „контролиран хаос“.

Юнкер до Борисов: Ще липсваш на Европа

Уважаеми господин Борисов, скъпи Бойко, в този момент, в който напускате поста на министър-председател на България, бих желал да изразя...

Колкото до президентските избори, за втори път след изборите през 2011 г. мазохистично наблюдавахме как ГЕРБ крие кандидата си за президент до последния момент. Отново станахме свидетели на аматьорски изпълнения, които от една страна подценяват и дълбоко унижават избирателите, а от друга са признак на сериозни дефицити на елементарна институционална и политическа култура.

И още нещо. От дистанцията на времето е просто невероятно, как поради едни и същи по характер партийно-политически дефицити ГЕРБ не успява да завърши успешно и двата си управленски мандата, спечелени на редовните парламентарни избори през 2009 г. и на предсрочните през 2014 г. И двете подадени оставки и през 2013 г., и в края на 2016 г., са безотговорни лични политически ходове на Борисов, които нямат нищо общо с европейските норми на доверие, почтеност и спазване на общи правила на поведение от партиите и институциите при взимане на отговорни решения.

Много пъти по различни поводи съм изразявал становището си, че за времето на двата си незавършени мандата Борисов успя да преформатира цялата координатна система на българската политика. Той замени класическото демократично парламентарно противостоене „ляво-център-дясно“ с ново – лепкав популизъм срещу реална политика. Именно този авторитарно-популистки политически стил на премиера, както и незачитането на правилата на институционалната демокрация и разделението на властите бе в основата на десния и центристки протестен вот, взривил авторитета на ГЕРБ на последните президентски избори.

Борисов към служебния кабинет: Призовавам ви да разровите всичко, което има по министерствата

Народът поиска нови лица, нов тип управление, ние се съобразихме с това, което изборите дадоха като резултат. Пожелавам успех! Това каз...

Но колкото и да е критичен духът на „попътните ми размисли“ към стореното и нестореното от ГЕРБ, винаги ще предпочета Бойко Борисов да е българският премиер по време на първото ни ротационно председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., а не Корнелия Нинова. Както и да преценяваме партията ГЕРБ днес, трябва да признаем, че тя се оказа изключително жизнена и мощна партия, която печелеше всички национални избори от 2009 г. до 2016 г., и парламентарни, и президентски, и общински и за Европейски парламент, както и изборите за кмет на София, които сами по себе си имат национално значение.

Дългият живот на ГЕРБ се дължи на невероятната му способност да съчетава клиентелизма на БСП и ДПС с твърдата (поне донякъде) европейска и евроатлантическа външна политика на СДС и НДСВ. Освен всичко друго, трябва да признаем, че въпреки всички заслужени критики, ГЕРБ показа и качества да се променя, да се напасва към новите ситуации и дори да еволюира в политическите си разбирания и практики, особено в коалиционната си политика. Това важи дори и за самия Бойко Борисов, най-големият популист на прехода и единственият премиер с два, макар и незавършени управленски мандата. Защо след „Борисов 1 и 2“ , да не му пожелаем и „Борисов 3“?

Автор: Аспарух Панов

Чиновник се прости с работата си заради колаж срещу Бойко Борисов

Заради осмиващ колаж по адрес на премиера Бойко Борисов, чиновник от Инспекцията по труда в Габрово е бил уволнен дисциплинарно. Колажъ...

Actualno.com

Етикети:

13 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Наистина, стига с тая гнусна Тиква!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Наистина, стига с тая гнусна Тиква!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  СТИГА С ТАЯ КУХА ТИКВА, БЕ!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Пидирасчето мензиса не го оттърва...
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Sinnvoll 3 Sinnvoll преди 1 година Профил на трол?
  То щото при БСП имаше по- голяма стабилност. Друга възможност няма, или ГЕРБ или БСП. Щом нещете ГЕРБ да идват мародерите и да се успокоите!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Щото при Боко цъфнахме?
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Борисов 3 не е вариант. Досега видяхме, че Борисов не става за реалните промени, от които има нужда България. По-добре резултатът да си е патов още от края на март, да се помотат няколко седмици с мандатите, да сменят избирателната система и да се назначат нови избори за юли по новата система и да се отървем поне от част от партийците, ДС-тата и откровените луди, които сега заемат голяма част от д виж още ›› епутатските места в НС и практически доказват защо трябва да се намали броя на депутатите.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Точно! Защо на тях да им е лесно, а на нас да ни е трудно, но ако нещата не се развият по този начин, варианта остава пак Борисов 3.
  : 3 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Да де, ама не вярвам да стане "со кротце и со благо, трябва и малко кютек". Ситуацията да стане както в Румъния и да се повтаря до тогава, докато най-сетне се видят ясни признаци за промяна.
  : 2 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  На вас ви дай сиир и кютеци. Да има срещу кого да прАтестираме.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Автора говори за промяна , ама каква точно да е тя ? Ако ще сменяме Борисов 1 и 2 , кой ще дойде за алтернатива ! Не че Борисов и ГЕРБ нямат грешки / не малко / , но като се има предвид , че Борисов изобщо нямаше мнозинство в Парламента , а тези които се гласят да "превземат " властта, саботираха и ...най-малкия опит за реформа и промяна!Не е имало случай , бившите комунисти да се върнат виж още ›› на власт и да не фалират държавата ! Поне аз не си спомням такъв случай от 1986година назад !В това отношение Борисов е пъти по- добър управленец , защото винаги е оставял държавата в по-добро състояние , отколкото я приел !
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  За първия мандат - си прав. Но при втория все пак имаше мнозинство заедно с коалиционните си партньори! Само дето Борисов предпочете мира с мафията пред единодействието с РБ и останалите партньори!
  : 5 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  На президентските и РБ, и останалите "партньори" играха срещу ГЕРБ!
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 27 май

Овен Тази неделя отделете малко време, за да организирате малко събиране в тесен кръг от приятели или посетете такова. Това ще повдигн...