Борисов се справял най-добре с кризата. Вярно ли е?

6074
Борисов се справял най-добре с кризата. Вярно ли е?
Снимка: Министерски съвет

При всяко свое появяване във Фейсбук, в села и заводи Бойко Борисов продължава да твърди, че управлява кризата с пандемията по най-добрия начин. Последният такъв пример е от хасковското село Малево, където заедно със здравния министър Костадин Ангелов премиерът пристигна с един мобилен пункт за ваксинации.

Пред журналисти в селото Борисов благодари на медиите, които “отразяват ситуацията в Нидерландия, Испания, Германия, Гърция. "Ние управляваме пандемията по най-добрия начин. Това е безспорно и всички колеги го отчитат вече", каза нескромно премиерът. Това, което не каза, е как е стигнал до този извод.

С кого се сравнява Борисов?

Ако приемем, че той прави паралел с назованите от него страни, в Гърция и Германия има по-ниска заболеваемост от тази в България, сочат актуалните данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. А що се отнася до смъртността, България стои по-зле отколкото Нидерландия и Гърция. В южната съседка на България дори смъртността е в пъти по-ниска от тази в България.

Това обаче изглежда не пречи на Борисов да твърди, че "у нас са възможно най-либералните мерки”, едно “много дисциплинирано население" и "с перфектните доктори, медицински сестри и лаборанти... ние се справяме най-добре от всички с тази ужасна пандемия”, натърти Борисов. Само в Малево той изрече това на два пъти в рамките на няколко минути.

България се намира на 15-о място (от 152 държави в света) по смъртност с показател 1 437 починали на 1 млн. души население от началото на кризата, сочат данните на worldometers.info. По заболеваемост пък е на 62-ро място с 34 506 инфектирали се на 1 млн. население. Високата смъртност от коронавирус не говори много добре за българското здравеопазване, което пак е функция на доброто управление.

Последни в ЕС по ваксинирани

По данни към 23 февруари България е последна в ЕС по темпове на ваксиниране – с 1,6% ваксинирани с първа доза и 0,5% с втора доза, по данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Но пък в Малево чухме министърът на здравеопазването да изрича следното: "Ваксинацията върви с темпове, които на нас ни харесват". А премиерът добави, че организацията на процеса била перфектна.

Тези цифри не подкрепят твърдението на Борисов, че България най-добре управлява кризата, или най-малкото са преувеличени.

“Нормалният живот” като показател

Възможно е Борисов да приема “нормалния живот” като показател за добро управление на кризата, защото изолацията и локдаунът не носят политически дивиденти преди избори. “В момента всичко е отворено почти, след някой друг ден ще отворим и ресторантите, учениците ходят на училище, фитнеси…”, каза още Борисов в Малево и добави, че един “мислещ, дисциплиниран и интелигентен народ заслужава ние да се отнасяме по този начин с него - да води нормален живот”.

От думите на премиера се разбра още, че той не смята пандемията за приключила, нито пък натоварването на здравната система. Тоест, ще се повишава броят на заболелите и починалите в името на “нормалния живот”. Неслучайно в България първо са били ваксинирани медицинските работници, които "ние сега ще ги натоварим, може би ще ги и претоварим. Но пък ще запазим нормалния живот на всички останали 7 милиона”, подчерта премиерът Борисов.

 

Автор: Георги Г. Ангелов, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com