България има нов президент и похапва старата хибридна храна

6046
България има нов президент и похапва старата хибридна храна
Снимка: Pixabay

Подарък ябълка за отиващия си президент Росен Плевнелиев, защото бил гнила ябълка и руски анализ с много български подправки за готвен български "Майдан" на 22 януари, когато новият ни президент Румен Радев встъпва в длъжност – това са новините, които доста точно рисуват обстановката, в която Радев започва своя президентски път начело на България.

И при двете новини водещо е присъствието на "журналистиката". И при двете новини то е далеч от основата на журналистиката – да информира.

Страх в Киев – САЩ го оставят сам срещу Русия?

Американските избори през ноември предизвикаха шок сред политиците в Киев. Вътрешният министър на страната на бърза ръка изтри един сво...

В първия случай лицето на радио К2 Илиана Беновска реши да прави рейтинг, като предварително направи твърдение, вместо да зададе първо въпроса си. Основен принцип в журналистиката е, че на пресконференция журналистите питат, а не коментират. Отговарят и коментират тези, към които са отправени въпросите.

Случаят с РИА Новости обаче е далеч по-опасен. Защото говорим за медийния рупор на Кремъл и за медия, която би трябвало да е авторитетна, уважавана. Достатъчен е обаче само един поглед на руския анализ, за да стане на всеки ясно за какво говорим. Когато основа на анализ са ти информации, в които незнаен експерт т.е. човек без име говори някакви неща – за БЛИЦ говоря, в които сайт (бел. ред. - BGPravda) без никаква конкретна информация кой го е създал пуска как ще има масови протести и статията е от 15 януари, но още си седи с надпис „ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!“, няма какво повече да се коментира! Това е нарочна дезинформация, която се пуска с конкретна цел и нищо друго!

Живеем във времена, в които достъпът до дезинформация стана прекалено лесен. Защото когато те облива информация отвсякъде, когато си поставен в условия всичко да ти се поднася наготово и не трябва да си напъваш мозъка, тогава мозъкът закърнява и изчезва. Въобще не е пресилено да се каже, че информацията е храна за мозъка. Когато се храним с боклуци, се разболяваме - в случая с мозъка от глупост. А това е страшно удобно – пълни глупости минават, остават в главите на хората и постепенно, с ефект на натрупване, се превръщат в реалност в същите тези глави. След това "главите" отиват да гласуват и идва страшното...

Оръжие за оръжие, всички срещу Русия

Докато Европейският съюз (EС) работи по Плана си за отбрана, който засега предвижда значително увеличаване на разходите за сигурността,...

Колкото и да е отричано в днешно време, хората вярват масово на медиите. Вярват на това, което "казват по телевизора", което чуват по радиото, което четат във вестниците или в интернет. Въпросът е какво им се казва, кой им го казва и защо го казва.

Медиите трябва да информират, а не да дезинформират. Пълна гаранция, че някоя медия не лъже или директно не изопачава, няма. Но има начини да не те лъжат лесно - като се информираш от повече източници, като поставяш под съмнение категорични твърдения за едно или друго, като четеш професионална информация относно по-сложни теми. Трудно е, изисква време, а животът стана такъв, че времето е кът. Но както идва момент, в който не може повече да караш постоянно на затоплени полуфабрикати без да се разболееш сериозно, така идва и моментът, в който не може да караш и на "ШОК! БОМБА!" без да затъпееш сериозно. И тогава или се хващаш в ръце, или ... Това е, избирайте сами как ще е. Избирайте, докато още можете!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com