Черен колан по черен хумор: Властта отчита успех за коронавируса

7653
Черен колан по черен хумор: Властта отчита успех за коронавируса
Снимка: БГНЕС

В властта броди нов и странен вирус. Вирусът на приписването на заслуги за нещо, в което си се провалил. Да, оксиморон. И много голямо надграждане - преди поне надпреварата за приписване на заслуги се дължеше на някакъв успех, към който веднага се проявяваха претенции за бащинство. Да кажем: развитието на България от последните десет години съвпадне със световни положителни икономически процеси, настъпили след финансовата криза, и ето, че това, убеждават ни, се оказва успех на ГЕРБ. Но това може да се преглътне. Не беше се случвало обаче да има очевиден, красноречив, статистически доказан провал - този с коронавируса - и този провал да бъде обявен за успех. Така направи Борисов, така направи и вчера (22 април) за пореден път здравният министър. България, каза Ангелов, излиза от третата вълна, и ние "постигнахме това, водени от разума".

Вие например може да си спомняте, че България беше на първо място по смъртност от коронавирус в Европа - това стана през ноември, помним го добре, все още не е установено четенето на новини да води до Алцхаймер. Ако обаче все пак сме пропуснали за такъв научен факт, ето ви новина от последните 24 часа - на второ място по извънредна смъртност в света сме! В света! Или както казва здравният ни министър в оставка проф. Костадин Ангелов: "Постигнахме това, водени от разума" 0 толкова добър резултат. Това, оказва се, трябва да е някакъв успех, който незаслужено пропускаме да аплодираме. С "разум" ли беше постигнато това, че през есента имаше десетки случаи на хора, които загинаха пред болниците, защото не можеха да получат болнична помощ? Да напомняме ли също за "разума" на онези фрапантни истории, в които личен лекар те кара да дишаш на слушалката, за да види докъде е стигнала болестта - имаше и такъв случай. Или пък младият лекар, даващ последната си смяна, малко преди да замине за Щутгарт? 

Липсата на здравен щит беше само едната част от проблема. Другата, печално известна, беше политическа: начинът, по който самото правителство и щабът "НОЩ" се опитваха да постигнат резултат и да вдъхнат чувство за паника тогава, когато трябваше спокойствие (спомени ТУК), , и спокойствие тогава, когато беше здравословно да има малко паника. Напомням - април 2020 г., месец с малко заразени и малко жертви - препоръката да се готвим за "чувалите с трупове" (и Ангелов се включи в нея, с картинни обяснения как купувал чували за трупове). Есента и зимата - най-тежките месеци: "Всичко е под контрол" и "Фатката е да се пазиме".  

Сегашната фатка обаче е с черен колан и черен хумор: през цялото време са се водили, уверява ни здравния министър, политики, които са дали невероятен резултат. Ако е така, не е ясно например защо щабът "НОЩ" беше разформирован - понеже ГЕРБ не могат да сформират правителство, ден да не види? Нали почти всички тези успешни политики са били вземани в тясна консултация с въпросния щаб - защо той трябва да бъде лишаван от спасителната си роля, ако е била такава? Реториката на Боросив и кабинета винаги е била - всички ви обещават невъзможното, ние възможното и най-важното: работа, работа, работа и стабилност, стабилност, стабилност. Но онези, които, поне според правителство, вършеха най-много работа, работа, работа - щабът, щабът, щабът, и водеха до най-голяма стабилност спрямо коронавируса сега нямат тази възможност. 

Не е ясно как ще бъде посрещната четвъртата вълна - защото ако някой вярва как аха-аха ще стигнем колективен имунитет и той ни чака там, зад следващия ъгъл, да ходи бързо да се прегледа - само да внимава на кои стъпала ще чака за прегледа.Да не стана така да има много жертви, още повече жертви и вече бившият здравен министър, по инерция, да каже, че това е успех и той принадлежи на него. По-вероятно е все пак да вземе този път да каже от позицията на опозиция как ако "следващата власт" беше отговорна, щеше да постигне неговите "успехи"! Всеки абсурд върви по наклонена плоскост: ако в момента може да се похвалиш с провал, който да разчетеш като успех, остава да се похвалиш с провала на друг, който да отчетеш като собствен успех. Всичко, наистина, е възможно. 

п.п. Ето още един абсурд - Бойко Борисов с ТЕЗИ ДУМИ! Свикнахме, обаче не чак толкова!

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com