Чорба от ваксини

3635
Чорба от ваксини
Снимка: ПЦ на МС

И кога българските граждани ще могат да избират с коя ваксина да се имунизират срещу коронавирус? Предпоследно – през май. Така поне каза на последния брифинг на щаба здравният министър Костадин Ангелов.

По-преди заветният срок беше през март, после – през април и сега вече е май. Само че хората вече май-май не вярват много на министъра и неговите срокове. Тогава, в началото на май, щели да дойдат повече ваксини на "Пфайзер". И на "Джонсън и Джонсън", и на "Модерна". Въобще – ваксини да искаш у нас. Поръчали сме от всичките видове, по много. Така приказваха по време на цялата предизборна кампания и министър председателят Бойко Борисов, и здравният му подопечен Костадин Ангелов. Само че изговореното изобилие нито направи българите по-ваксинирани, нито нареди страната ни сред европейските отличници по ваксиниране. Да не говорим колко сме далеч и от стадния имунитет, за който бленува премиерът. Няма как да не отбележим, че народът, който би трябвало да е благодарен за ваксинното изобилие, далеч не тръгна като стадо към урните, за да се отблагодари на ГЕРБ. Стана нещо съвсем друго, което развали управленския комфорт на партията на Бойко Борисов, но това е друга тема. С друго продължение.

Сега да се върнем на изобилието от ваксини. Че поръчахме, поръчахме и то най-вече от "Астра Зенека". Няколко пъти здравният министър тревожно отбеляза, че интересът към тази ваксина у нас бил спаднал. И как няма, при всичко, което се изписа и изговори за Оксфордската ваксина. И у нас, и в чужбина. Нормално е хората да имат опасения, след като ги има и Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Тук отворихме едни зелени коридори, в отговор на друго опасение – че ако България продължава с такива темпове ваксинацията, към 2040 г. ще постигнем колективен имунитет. Само че в този имунитет вездесъщият ваксинолог Бойко Борисов вкарва и преболедувалите, само и само да додрапаме до него. И безсимптомно прекаралите коронавируса, тези с антителата, и те са в кюпа. Нека, както казва здравният министър, всички в Европа да се дивят на българския модел и българските сметки. Едно е сигурно – първият не го прилагат никъде в Европа, а вторите просто не ги правят. Защото колективен имунитет нито се придобива така, нито се изчислява така.

Не се изсипват хората в едни зелени коридори, за да им се предлага един-единствен вид ваксина. Здравният министър последно сервира на народонаселението, че ако не ще "Астра Зенека", а на първа игла са го боцнали с нея, на втора игла ще може да си избира друга ваксина. Така не се говори в същия ден, в който за пореден път Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че смесването на ваксини не е препоръчително. А и куп български специалисти по медиите - ето какво каза по темата българският представител в ЕМА проф. Илко Гетов пред Actualno.com!

Не е особено умно да се хвалиш с чорба от ваксини и когато се очаква ЕМА да се произнесе и за нежеланите ефекти от ваксината на "Джонсън и Джонсън". По-разумно е да има наистина аргументирана информационна кампания, в която достъпно да са обяснени и рисковете, и ползите. За да може желаещият да се ваксинира да даде наистина информирано съгласие - да знае наистина, а не да чува по нещо оттук-оттам, да чете по нещо от някого във Фейсбук и да се паникьосва. И не когато го даде и отиде на крака или ваксината да е свършила, или да няма точно от тази, или ваксинационният център просто да е хлопнал кепенците. Защото и това се е случвало и то с регистрирали се електронно и получили SMS с деня и часа на ваксинирането.

Вместо да даде разумно обяснение за тези нежелани случаи, здравният министър вече се съизмерва само с премиера по медийни изяви. Костадин Ангелов, не стига, че е звездата на брифинга на щаба всеки четвъртък, приказва пред журналистите при получаването на всеки кашон с ваксини или "Ремдесивир". И ако му слушаме приказките, досега да сме оставили пандемията зад гърба си. Само че не, новите случаи все още са четирицифрени, а смъртните - трицифрени на ден.

Защото при тази информационно-дезинформационна каша, която усърдно продължават да бъркат Ангелов и Борисов, не първа, не втора игла, а хората въобще няма да отидат да ги боцнат.

Автор: Спасиана Кирилова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com