Депутатите свършиха "всичко", без да ограничат купуването на гласове

2279
Депутатите свършиха "всичко", без да ограничат купуването на гласове
Снимка: БГНЕС

На път сме да изгласуваме най-безсмислените промени в Избирателния кодекс. Така независимият депутат Георги Кадиев коментира приетите с изключително темпо изменения в изборното закондателство.

А защо беше цялото това бързане?

Депутатите бързаха, защото великденската ваканция настъпваше и шансът скандалните текстове да "минат между капките" беше още по-голям. Това доведе до "безредици в пленарната зала", както се изрази председателя на НС Цецка Цачева. Опозицията поиска оставки, управляващите отговориха с призиви за запазване на стабилността.

Заговори се и за фалшиви доклади, внесени от парламентарна комисия. Нещо, което досега не се беше случвало в цветната политическа история на страната ни.

Какво свършиха?

Това може би е въпросът, който всички си задават.

Накратко, направиха гласуването на избори задължително, но не въведоха стимули и наказания.

Въведоха квадратче "не гласувам за никого" в бюлетината. Той обаче ще се брои за валиден, но няма да се брои за никоя партия, нито ще влиза в базата, която определя 4-процентовия праг за влизане в парламента.

Избраха секции в чужбина да има, но само в посолства и консулства, ама май ще може и извън тях.

Въведоха и машинно гласуване, въпреки че пари за машини няма, затова само за 500 секции, като само в София секциите са 150.

Ще има и електронно гласуване, евентуално от 2018 година, а референдумите ще могат да са с избори, въпреки че първо приеха такава забрана.

Обявиха война на българите в чужбина

Коментар на Иван Бедров за "Дойче Веле България" Управляващите на практика лишиха българите в чужбина от правото им да участват на из...

Във всички тези промени депутатите пропуснаха да предвидят как да бъде ограничена покупко-продажбата на гласове, как да се елиминира контролираният вот - било то с пари или с корпоративните методи на моркова и тоягата.

Преговорите на парче и стремежът да се угоди на всички парламентарни групи доведе до създаването на уродливо творение, което според анализаторите ще доведе до хаос. 

"Вие не разбрахте ли, че целта не е да гласуваме? Смазаните изборни машини ще мобилизират партийната си номенклатура, зависимите от властта хора и социално най-слабите в циганските махали, за да моделират правилния резултат. Отново за тях", написа Иван Бедров в свой анализ по темата. И е прав. 

Не е ясно обаче дали всичко това си струва и дали управляващите ще успеят да си изсърбат попарата, която самите те надробиха.

Автор: Ивайло Анев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика