Диагнозата мозъчна недостатъчност

13982
Диагнозата мозъчна недостатъчност
Снимка: БГНЕС

В медицината има много видове недостатъчност - сърдечна, белодробна, дихателна, бъбречна... В политиката обаче има мозъчна недостатъчност. И от тази болест, за съжаление, са болни голяма част от хората в управляващия елит на страната.

Мозъчна недостатъчност например е да решиш, че е уместно и изключително оригинално да се солидаризираш с ранената по време на футболен мач полицайка, маскирайки се като пират, и разхождайки се така по срещи и форуми.

Радан Кънев: Който иска гаранции, да стои извън политиката

"Който иска гаранции, да стои извън политиката. Политиката е борба за власт и изисква компромиси, да ядеш шамари и да имаш стратегическ...

Идиотизмът е простим и разбираем, когато е личен проблем. Когато е обществен и на него са подвластни политически лица от най-висок ранг, го закъсваме всички. Защото човек, който не може да различи уместното от неуместното, уважителното от неуважителното и добрата идея от откровената глупост, е обречен да бъде опасен, когато в ръцете си държи власт. Неадекватността в политиката е сметка, която плащаме всички.

Мозъчна недостатъчност също така е, когато друг висшестоящ управленец обяснява, че тъй като един закон така и така не се спазва, явно от него просто няма нужда. Според същия индивид падането на забраната за пушене ще е в услуга на непушачите, а подходът към правилата явно не е да се намери начин те да бъдат съблюдавани, а просто да отпаднат.

Мозъчната недостатъчност се характеризира с проблемна или липсваща връзка с главния мозък, което води до съждения без никаква логика и без очевидни причинно-следствени връзки. И отново, в индивидуален план това е една лична трагедия, която заслужава съчувствие. Когато обаче същите липсващи връзки с главния мозък определят живота, ежедневието и правилата, по които живеем всички, за снизхождение няма място.

Мозъчна недостатъчност е и когато заявили се за видни патриоти лица гордо обявяват, че защитават чужди държави и техните представители, които могат да правят и говорят каквото си поискат.

Дончева: В политическата сфера неграмотните отиват към още по-неграмотни

"В политическата сфера неграмотните отиват към още по-неграмотни. Държавата затъва в институционална криза. Държавните институции са пъ...

Мозъчна недостатъчност е и най-важните институции в държавата да са във война, не защото така печелят или защитават нещо, а просто по инерция, по подразбиране и по зададени опорни точки. Въпреки явните доказателства, че всички губим от това, въпросните институции упорито продължават да се замерват с хамалски обвинения за тъмнина и лесен живот, демонстрирайки очевидното си нежелание да вземат и да свършат някоя от работите, за които им плащаме.

И това са само скорошните примери за политическа мозъчна недостатъчност. Защото ние живеем с тази диагноза от години. Избираме или позволяваме до власт да се доберат откровени дебили и откровени глупаци, чиито малоумия не винаги са преднамерени - често те искрено вярват, че мислите, които им минават, са адекватни.

Отдавна сме доказали, че сме изключително толерантно общество, когато става въпрос за хората с ментални увреждания в политиката. Упорито продължаваме да им даваме трибуна, а те, от своя страна, упорито продължават да ни тикат към блатото. Време е да разберем, че доказаната мозъчна недостатъчност в политиката е обществена заплаха и трябва да бъде лекувана в домашни условия.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com