Димните завеси на Бойко Борисов

8251
Димните завеси на Бойко Борисов

Идват избори. За президент. Не са толкова важни като парламентарните, но са важни, защото може да предопределят път към парламентарни. Предсрочни.

От 2009 година насам в България е времето на ГЕРБ. Бойко Борисов печели вот след вот, но не успя да стори едно - да постигне пълно мнозинство. А то е важно - защото така би имал пълно преимущество и силен коз, за да не зависи от вътрешни сили, кръгове, прикрити и недотам скрити агенти - изобщо всичко това, което наричаме с простичката дума "статукво".

В очакване на чудото

Много българи се надяват техният избраник да дойде на власт, за да „ги оправи“: да им даде работа, да закрие бежанските це...

Когато не държиш всички козове в ръка, трябва да накараш противниците си да вярват, че все пак си по-силен от тях. Трябва да ги заблудиш, за да можеш да триумфираш. Вечната игра - не само в политиката, но особено там. А преди тези избори Борисов има по-малко козове, отколкото някога.

Номинацията на Цецка Цачева за президент показа, че ГЕРБ няма адекватна, силна фигура, която с лична харизма и професионални успехи - някакви поне, да събера необходимата обществена подкрепа. С изградената през годините изборна машина, на партията на Борисов не ѝ трябва да издига Васил Левски, за да печели. Трябва ѝ просто приемлив кандидат - обаче се оказа, че даже такъв няма. Мизерия - като на щандовете на една популярна сред миньорите търговска верига. Така е с политическите ваучери у нас - пълна обезценка.

След като девалвацията е ясна т.е. няма хляб, остава само зрелището. И Борисов запретна ръкави - в политическото шоу него го бива. Номерата му минават особено успешно, защото през годините начело на държавата той успя да повлияе така на българската действителност, че обществената му трибуна е сигурна - и лостовете за въздействие. И след като Цецка Цачева е това, което ГЕРБ "роди" като президентска кандидатура, дойде време за "кампания". Но Борисов добре знае и добре вижда - в дебат до Цачева всеки опонент изглежда като Кристиано Роналдо до Ивелин Попов*. Затова "кампанията" на Цачева не трябва да е прекалено видима за всички, защото опасността добре да я видят даже избиратели на ГЕРБ нараства - по-добре е да се напомня колко е важно да пазим "стабилността" и как ГЕРБ няма алтернатива, защото може и да греши, понякога, но и строи, гради пустото "европейско развитие" на България. Затова дотук в предизборната кампания горещи медийни теми станаха не безумия като "държавата е по-важна от хората", а далеч по-прозаични неща. Ето ги и тях:

1. Депутатската ваканция и промяната на Изборния кодекс. Борисов добре знае, че депутатите са в топ три на най-мразените същества в България. Парламент в България пък отдавна няма - има цирк. Едно представление повече е отлично отвличане на вниманието от несъстоятелността на Цачева, която много я бива да плещи клишета, но дори тя понякога няма как да не се разкрие от толкова говорене - "държавата преди хората, че да ни е сигурно". И представлението беше изиграно - извънредна депутатска ваканция, която ТОЙ прекрати, като се накара на "виновниците-реформатори", макар номинално те да нямаха нищо общо с ваканция.

Лошото ченге в действие - доброто излезе на сцената с поправките в Изборния кодекс. На ГЕРБ им е пределно ясно, че кодексът е здраво пробит, но така пък е удобен за промяна спрямо моментната ситуация - хайде сега без ограничение в секциите в ЕС, за да е ясно кой е "добрият политически избор". И никой не обръща внимание на това казионно безумие, станало факт заради Великобритания. Тя обаче излиза от ЕС - и ще дойдат избори, в които Лондон вече няма да е столица на страна-членка на Съюза. Тогава ще го видим и ще му мислим де - никой режисьор не си гърми патроните само в една серия от сериала. Сега е важното, че ГЕРБ разреши на избягалите българи да гласуват - ура! А кой го забрани, не е толкова важно. Или кой не поиска да приеме напълно разумното предложение на Велизар Енчев в страни в извънредно положение да не се разкриват секции.

Престъпление без наказание

Малцината все още живи висши комунистически функционери от времето на НРБ, които са замесени в престъпления срещу хуманността, могат да...

Всичко това, съвсем естествено, преля в битка срещу БСП и ДПС - изконни врагове! Нищо, че ГЕРБ е лика-прилика с тези политически тумори. Все пак колко представители на БСП и ДПС отидоха в затвора, откакто ГЕРБ управлява държавата?

2. Бежанският проблем. Точно преди изборите той стана много горещ, направо нажежен. 2000 войници чак са необходими, защото изведнъж Ердоган пак пуска мигрантите да ни залеят! Нищо, че Ердоган в последния месец дори не говори по темата - българският целокупен електорат все едно слуша и анализира какво говори турският диктатор, който говори не за мигранти, а за далеч по-страшното културно влияние - проблем, за който България няма адекватна държавна политика. Важното сега е, че Ердоган е страшен, заплашва ни - 500 години Османската империя ни е газила, така че защо не пак? И ако не сме стабилни, с ГЕРБ, може още 500 да станат. Никой друг, освен ГЕРБ, не е достатъчен, за да овладее бежанската криза - да не забравяте, повтаря Борисов и вкарва нотка на драматизъм - от едната страна Крим, от другата Анкара, а пък и Путин, и Ердоган са с големи амбиции и много обидчиви, да знаете колко ми е трудно, обаче ден и нощ ви пазя. Само гласувайте да продължавам! А граничната служба на ЕС няма нужда много-много да ни дава кадри и да ходят по границата, да не вземат да разберат колко е голяма каналджийската мрежа и кой я покровителства! На всичкото отгоре за Борисов няма разлика между мигранти и бягащи от режима на Реджеп Ердоган - всички са в един кюп, този на заколението!

3. Сагата "Белене". Набързо цели трима обвиняеми се намериха, но за какво? За сделката със стария реактор на "Шкода", която е далеч по-малка като мащаб на измама от сделката за двата нови реактора с "Атомстройекспорт". Прокуратурата се занимава с "Белене" от 6 години и на предишен етап не искаше да повдига обвинения, защото НЕК изгубила "важни документи", а копията им в Русия "изгорели при пожар". Дали са намерени нови, реални доказателства - въпросът остава. Важното е, че сега идват избори - и има виновни комунисти! А виновните комунисти са истинска изборна виагра. Те обаче остават виновни само преди изборите, никога след това! Тогава изведнъж се разбира, че някой не е намерил необходимите доказателства, объркал се е нещо при представянето на обвинението в съда и хоп - процедурните обстоятелства за провал са налице! За Бойко Борисов остава само да се докаже като "голям демократ" - "ние ги хващаме, те ги пускат".

Три серии в президентския сериал "Зрелище, вместо Цецка". Има още две седмици - ще трябват поне още две. Да ги видим и да се посмеем - ако можем. А на 6 ноември да се сетим, че не трябва само да смеем. Дано.

* Разяснението е на футболен език, за да не излизаме от Бойковщината - с нАучна цел!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com