Душманите на пенсионерите!

9700
Душманите на пенсионерите!
Снимка: БГНЕС

Някак незабелязано мина "пропускът" на НОИ и социалното министерство: на пенсионерите с повишените от 1 юли пенсии, тези на които казваме "минимални", не бяха отпуснати редовните (автоматични) годишни индикации по т. нар."швейцарско правило"! Вярно, тези най-бедни български пенсионери взеха по някой лев - до новата долна граница от 180 лева, но бяха "забравени" за още няколкото ("швейцарски") левчета!

Чудо голямо, ще кажете, и ще сте прави - "забравените" пари бяха 2,4% (уж инфлационни), които, умножени по 180 лева, щяха да добавят в джоба на най-бедните още... 4,32 лева! Да харчиш, да харчиш, и пак да ти останат, както му е думата!

Какво бие на очи от този "пропуск" на властта? Ами преди всичко отвращение! Но отвращение не отдолу-нагоре, което би било резонно, а отвращение отгоре-надолу - то потвърждава отдавна известната истина, че пенсионерите, тази, така наречена трета възраст, са истинска тегоба за властниците; бреме, което само им се пречка в краката!

Сега на топа на устата са управляващите от ГЕРБ - трети мандат им, не е шега! Но значи ли това, че само ГЕРБ, в лицето на финансистите и бюджетарите си (лидера Борисов, финансовия министър Горанов и шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова), са главните и единствените виновници?! Съвсем не! Защото геноцидът над българските бели коси е стара и прастара история; има и други душмани на пенсионерите, които може и да са с по-големи "заслуги" за отчайващо ниските пенсии в иначе европейска България! Затова нека караме поред, както се казва, хронологически:

- При Живков беше пенсионен тюрлюгювеч; не се знаеше кой пие и кой плаща. Всъщност знаеше се - пиеха "те", а плащахме "ние", колкото и тривиално да звучи това. Нямаше пенсионен бюджет, а имаше бюджетен кюп, от който вадеха и плащаха пенсии, горе-долу по равно. Да, имаше уж и така наречен "Сребърен пенсионен фонд", нещо като резерв, попълван от заплатите на работещите, за който фонд обаче сега се носят легенди. Първата - и най-достоверната - е, че в края на 80-те години на ХХ век, както повечето публични пари в държавата, и той, Сребърният фонд, е бил отмъкнат от партийни активисти и поделен между десетина апаратчици от висшия апарат на БКП; втората - тя също е проверена и доказана, твърди, че две-трети от Среброто е било раздадено в соц-годините безвъзмездно за подпомагане на "братски" национално-освободителни движения в Азия и Африка, за борба с местните капиталисти и със световния империализъм. Интересното за тези братски безвъзмездни подаяния е, че това, като част от международната дейност на БКП, е било ресор на бащата на Сергей Станишев - Димитър Станишев, който в последните десет години от управлението на Тодор Живков е бил секретар на партията по международните въпроси. Ако някой се запита за съдбата на останалите "сребърни" пари - документацията, разбира се, я няма, но затова пък наш Станишко, например, сега има къща на Женевското езеро! А напоследък стана известен още един таен факт за Сребърния пенсионен фонд - оказа се, че и скандалният паментик "1300 години България" пред НДК е посторен с безотчетни пари от него! Както се казва, скромен пенсионерски принос за бележитата годишнина!

На първо четене: Минималната пенсия става 200 лева от 1 октомври

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще стане 180 лв. от 1 юли и 200 лв. от 1 октомври. Това предвиждат промени в Закона ...

- Огромното покушение над българските пенсионери обаче направи правителството на Иван Костов. Покрай деноминацията на лева, покрай другите финасови протоберанси, включително и въвеждането на така наречената Точкова система за пенсиониране, Костов посегна на почти 1/2 от парите на тогавашните, сега наричани "стари", пенсионери - те се бяха пенсионирали съответно на 55 - жените, и 60 - мъжете, което не събираше необходимите сто точки. Тези стари хора, или по-точно останалите живи от тях, и до ден-днешен "благославят" и "славословят" Командира Костов, закопал и обрекъл на мизерия не само завареното поколение възрастни, а и настоящето и всички предстоящи! На Костов принадлежи и постановлението, според което пенсионните осигуровки трябваше да се удържат върху сто лева, без значение каква е заплатата. Негова е и крилатата фраза по този повод - "Върху 100 лева, за да живне бизнесът!". Така Иван Костов още дълго време ще има запазено място сред ругатните на "старите", настоящите, а и бъдещите пенсионери, и това ще бъде абсолютно заслужено!

- Вече девет години Борисов не "пипа" пенсиите (сегашното увеличение на минималната пенсия си е гавра, нека той, Менда и Влади Горанов не се заблуждават, че са станали любимци на дядо и баба!). Както се казва, заинатил се е Борисов - вече трети мандат - като магаре на мост - същото онова магаре, дето уж не си го оставял в калта! Да, ама не вижда Борисов, че пенсионерското му магаре е цялото в кал! Знаем, че това са пари, събирани от осигуровки. Знаем още, че осигуровките не може да се вдигат - на този етап, както е модно да се казва. Но знаем още, че около 45% от парите за пенсии всеки месец идват от републиканския бюджет - нещо като запълване на дупка - и какво следва ли? Ами щом може учителските заплати да се вдигат (нищо лично, разбира се!); щом може полицаите и военните да искат 20 процента увеличение на възнаграждението (+това+друго+трето) и, както изглежда, ще ги получат; щом може стрелците по облаците да блокират пътища и те, горките преработили се, да си вдигнат заплатите с извиване на ръце; както и много други още прослойки, защо и за пенсионерите споменатите 45% от Големия бюджет да не станат, примерно, 55%?! Така де, другото, сегашното, означава, че делим населението на по-важни и по-маловажни. И нека, когато тези аритметики се правят, господата от Министерския съвет и Народното събрание вземат предвид и "важностите" със задна дата! Защото и днешните пенсионери някога са били активно работещи, плащали са осигуровки и ДОО не по-малки от днешните активно работещи! Да се отчетат заслугите и на тези, за които обикновено се казва, че са в "заслужен отдих" - защото той наистина е заслужен!

И накрая нещо ведро. Единствено Фандъкова от сега действащите политици и управници има съзнанието за "добрата стара трета възраст". Софийската кметица, казват, не давала и да се продума месечните транспортни пари на пенсионерите да се увеличават - по думите ѝ, докато тя е кмет на най-големия български град, хората на 68 години и отгоре - дай им, Боже, (напук!) живот и здраве! - ще пътуват цял месец навсякъде в града с карта от 8 лева! Така е, когато ти идва отвътре!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com