Екологичният скандал "Пирин"

2064
Екологичният скандал "Пирин"
Снимка: Pixabay

Сини глетчерни езера, обширни иглолистни гори, белоснежни планински върхове: гледката е като от пощенска картичка. Именно така изглежда в очите на туристите българският Национален парк "Пирин". От 1983 година насам той е под закрилата на ЮНЕСКО. На това място се срещат голям брой редки растения и животни, включително и най-старото иглолистно дърво на Балканите (Байкушевата мура – бел. ред.).

Сега обаче тази идилия е застрашена, защото българският премиер има други планове за това природно богатство: той иска да превърне националния парк в голям ски курорт. През декември правителството на Борисов одобри поправки в плана за управление на парк "Пирин", които позволяват изграждането на нови пътища и нов лифт.

Когато "извинявай" значи оскотяване

Извинявам се, съжалявам. Разнообразни словосъчетания, базирани на тази основа, бележат началото на тази седмица. Програмният директор н...

"Зелена джихадистка"

Природозащитници в България, подкрепяни от Зелените в Европарламента (ЕП), протестират. Зам.-председателката на фракцията на Зелените в ЕП Ска Келер наскоро посети България и се включи в протестите в защита на Националния парк "Пирин". Българското правителство обаче се отнесе към нея по доста странен начин. Вицепремиерът Валери Симеонов нарече евродепутатката "зелена джихадистка" и подкрепи декларация на своя "Национален фронт за спасение на България", в която се настояваше за експулсирането на Келер от страната.

"Отдавна съм в политиката и никога не съм чувала подобно искане – както в Европейския съюз, така и вън от него", написа евродепутатката в своя позиция по случая и призна, че е шокирана.

Келер се оплака пред Европейската комисия, която се намеси. В крайна сметка България в момента председателства ЕС и би трябвало да се очаква, че правителството на Бойко Борисов ще се държи образцово. Вместо очакваното извинение обаче, от българска страна се появи само една кратка декларация, в която се казваше, че възгледите на коалиционния партньор от НФСБ не съвпадали с позициите на българското правителство. Самият Симеонов, който впрочем е осъден заради реч на омразата срещу роми, не излезе с позиция по скандалния случай.

Въпреки закрилата на ЕС?

Преди и сега: сексуални грехове, хомосексуалност, трети пол

Разврат, гейове, трети пол? Истанбулската конвенция няма нищо общо с човешката сексуалност, но в България се надигна силен интерес към ...

Национален парк "Пирин" е не само под закрилата на ЮНЕСКО, той е и част от европейското природно наследство. Досега обаче Брюксел не се е занимавал подробно с плановете за промени на територията на парка. Катерина Раковска от Световния фонд за дивата природа (WWF) е категорична: "Плановете за строителство на нови съоръжения нарушават действащото българско законодателство по много пунктове." Тя казва още, че правителството на България игнорира и една европейска директива. Националният парк "Пирин" е част от европейската мрежа на защитени територии Натура 2000. Поради това плановете за строеж трябва да бъдат подложени на процедура за екологична оценка и допустимост. "В конкретния случай това просто не се случи", казва Раковска.

Защо обаче правителството в София иска да превърна точно този природен парк в ски зона? От WWF са проверили плановете за строеж и са установили, че от тях всъщност не може да се очаква някаква икономическа изгода за страната. Планинските върхове в региона не са подходящи за масов ски туризъм. "Решението на правителството е най-вече от полза за концесионера на ски зоната в Национален парк "Пирин"", казва Катерина Раковска.

И именно тук историята става интересна: концесионерът на ски зоната в Банско е фирма "Юлен". Борислав Сандов от Партията на Зелените твърди, че правителството в София заблуждава българското общество относно истинските причини за ставащото с "Пирин". Сандов е установил, че зад "Юлен" всъщност стои фирмата "DUC Nominees", чийто собственик е кипърски гражданин. Ако човек продължи да дълбае по-надълбоко, стига до офшорно дружество на Вирджинските острови. Борислав Сандов и неговите съпартийци предполагат, че този холдинг е свързан с организираната престъпност.

Представителката на WWF е по-предпазлива в изказването на предположение за корупция: "Може би тук става въпрос за голям конфликт на интереси", казва Раковска.

Бъдещето на Пирин остава неясно 

Страх ли ни е от правосъдие или просто сме тъпи?

Въпросът, поставен в заглавието, изобщо не е случаен. Вече си го задавам многократно, откакто прокуратурата реши да се задейства срещу ...

Раковска се надява на повече подкрепа - най-вече от страна на ЕС. "Надяваме се, че ЕК ще настоява твърдо за спазването на договореното от Натура 2000", казва тя. На запитване от Дойче Веле обаче един от говорителите на ЕК отговори, че засега случаят е изцяло в сферата на националните компетенции. Брюксел следи дали в проекти, оказващи влияние върху околната среда, се спазват нормите, зададени от ЕС. Към този момент обаче нямало "нарушение на европейските правила за околната среда", заяви говорителят.

Природозащитниците от ЕК, Зелените в България и в ЕП обаче критикуват остро екологичния скандал. Евродепутатката Ска Келер написа на българския премиер следното: "Новият план за управление на "Пирин" позволява насред впечатляващата природа да се разширят редица комерсиални дейности до 48% - включително построяването на ски-съоръжения и изсичането на гори. Това е прекалено много".

Източник: Дойче веле, автор: Юлиус Фастнахт

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com