X
 
 

Европа, в която просто ни няма!

Едва ли много хора, не само в България, но и в цяла Европа, са си направили труда да гледат снощния дебат между кандидатите за председател на Европейската комисия. За сведение – по време на дебата, който продължи 90 минути – от 22:00 до 23:30 часа българско време, на няколко пъти имаше кратки справки за обратната връзка от страна на зрителите през социалните мрежи чрез статистика колко пъти е използван специален хаштаг за задаване на въпроси и споделяне на мнения. Към края на дебата беше посочено число под 30 000 души, а за сравнение общото население на ЕС е към 500 000 000 души.

По отношение на самия дебат – безспорно високо ниво, а ако го сравняваме с българската действителност, е на светлинни години. Но всъщност 5 от 6 кандидати не осъзнават или се правят, че не осъзнават нещо много страшно – масово на европейците не им пука за политиката. Въпросът е защо, а отговорите са много, но основният е, че ЕС се превърна в една огромна, мудна бюрократична машина, която заради самото си естество по-лесно решава малки или дори измислени проблеми, а не може да се справи с големите поради сложната система от баланси, които крепят цялата структура. И само един кандидат посочи точно този проблем – Ян Захрадил. А той е кандидатът на Алианса на европейските консерватори и реформисти в Европа – групата, към която се числи Николай Бареков ...

Точно това е парадоксът на Европа, който я съсипва. Който е гледал и една минута от представянето на Захрадил, не може дори да си помисли, дори да си представи, че е възможно този човек да има нещо общо с Бареков. Същото важи и за кандидата на АЛДЕ Маргрете Вестегер. В АЛДЕ членува ДПС т.е. Ахмед Доган и Делян Пеевски?!

Европейският съюз трябва да е федерация, но не е готов да бъде. А не е готов заради прекалено големите различия на ниво икономика и оттам на ниво мироглед. Когато има държави в ЕС, където изоставането в доходите е в пъти повече – като нашата, няма как да искаме мироглед, с който да се целиш и търсиш по-високото. Затова и задоволяването на нужди като храна, облекло, вода, ток се наричат базови – защото са на първо място! На първо място, заедно със съдебна система, на която можеш да разчиташ и която да търсиш щом големият тръгне да те мачка. И чак след като това е налице, тогава можем и да видим по-близко ниво, по-близки ценности.

Извън нашата си отговорност, отговорността на ЕС също не е малка. Да напомним присъединителния процес – там уж се проверява всеки нов член доколко е готов да бъде на нивото на ЕС. След вече 12 години в Съюза, има ли здравомислещ и честен пред себе си най-вече човек, който да може да каже, че нашето ниво е било оценено правилно?

Връщане назад обаче няма. Затова е време да търсим начин как най-после да тръгнем напред. Защото просто не може държавническата ни емблема да е Пеевска Барековщина, рисувана от Доган! Освен всичко друго е и страшно обидно! Като не се впечатляваме от друго, поне от това да се стреснем!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  важното е,че 2.1 известен като Деби джендърчето от Актуално разбира полу-родният си език
 • АНТИ ес Единица *Македонецъ 2 АНТИ ес Единица *Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  Гледах снощният дебат съвсем умишлено този път и исках да бъда сред тях. Исках специално да заява на ска келер , че е КРАЙНО НЕЖеЛАНА В Р.България. Щях да се опитам да обясня какво представлява незаконната Х/омо/ в Пиринско и зашо приема незаконни групи ? Със сигурност шях да кажа и че цялото нпо без БНО Шипка и В.С. В.Левски и хайде най много още едно са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕЖЕЛАНИ.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Абе ти хубаво си го гледал, ама каква полза, като нито дума не си разбрал. Бих се заклел, че ти дори и полу-родния ти руски език не разбираш когато се говори бързо.
  : 0 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Много добре разбрах и ЦЯЛОСТНО ГО ОТХВЪРЛЯМ. И Руският език не ми е полуроден , но в случея няма никакво И значение.
  : 1 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Аз го гледах . Хаха , реални мисли ачев. Точно така , а и няма и да бъде. Зашото ти чу за тези сили искащи да го разрушим. Само , че не искаме да нарушваме каквито и да е права и Света не е на ска келер и келеровци.Да живее РОДИНАТА /F.... eu F...F AND **LL/