Г-жо Фандъкова, мъглата навън може да се пипне

6772
Г-жо Фандъкова, мъглата навън може да се пипне
Снимка: БГНЕС

Мъгла. Това беше първото, което видях от прозореца си тази сутрин. Когато синът ми се събуди, му обясних: “Не можем да излезем на разходка, мамче” и му я посочих.

Защото това не беше просто мъгла, а смог. Сив, гъст, сякаш всички дъждовни облаци са слезли от небето и са заседнали на нашата улица. Да бяха дъждовни, щеше да е добре. А те – пълни с фини прахови частици. Чудесни за здравето на майки, деца, бащи, баби, дядовци, кучета, котки и всякакви други животни. 

Явно Столична община приравнява нашето здраве с това на животните. Сякаш сме добитък, който е длъжен да оцелява при всякакви условия. Астма, рак на белите дробове, исхемична болест на сърцето, инсулт – това са (не дай Боже) възможните рискове, на които ни подлагат тези условия. Както Actualno.com вече писа, според airsofia.info, сайт, поддържан от гражданско сдружение, днес нивата на фини прахови частици в столицата са от 2 до 20 пъти над нормите. Супер среда за прихващане на болести!

Испански екип от Института за световно здраве ISGlobal в Барселона е установил, че високите нива на замърсяване на въздуха водят до ниска концентрация на учениците. После се чудим защо резултатите ни от тестовете PISA са такива, каквито са... Да, не е само въздухът. Но явно и той е фактор. Не го казвам аз, а учени. Не стига, че не си знаеш уроците, но атмосферата ти помага

Какво мислите за всичко това, г-жо кмет Фандъкова? Лесно е усмихнато да срежеш лентата при откриването на нова детска градина. Само че трудно, явно много трудно е за Вас и администрацията Ви най-сетне да се вземат мерки срещу горенето на гуми, дрехи втора употреба и всякакви боклуци, за да дишат децата в тези градини по-чист въздух. Да не говорим за брутално задръстения център, където отдавна трябваше да има такси за преминаване на коли, както е в немалко големи европейски столици. Властите там са разбрали, че всички онези хора, дето не се разделят с колата си никога, въпреки че има много по-удобно и евтино метро, поне трябва да си платят за собствената глезотия и няма по-ефективна мярка от това да ги удариш по джоба.

Лесно е също да призовавате хората да не палят печки. А общината колко лева е готова да инвестира, за да ни снабди с алтернативни източници на отопление? Дали в бюджета на общинския съвет е предвидена сума за покупката на нови автомобили за 90 процента от софиянци, които карат коли втора употреба и замърсяват допълнително?

Какво стана със зеления билет, между другото? Да не остане като Дядо Коледа – приказка, с която се залъгват децата? Да зачестите малко градския транспорт, дали ще Ви бъде удобно? А да построите повече паркинги на не-знам-си-колко етажа, за да можем да си оставяме колите и да скачаме в метрото, което да ни отведе до светлото бъдеще с по-малко замърсяване на въздуха?

Стига сте призовавали ние да решим проблема. Спечелихте местните избори и е странно доверието към вас да се измерва с прехвърляне на топката обратно. Общината има достатъчно инструменти да се справи с мръсния въздух и общите призиви "не правете така" наистина изглеждат нелепо. Политическата сделка винаги е била такава: хората плащат данъци, с които издържат общината, за да може общината да върне тези пари обратно под формата на определени резултати.

Но засега тези резултати са толкова видими, колкото се и вижда от мъглата навън. 

Автор: Велина Велинова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com