X
 
 

Газ до дупка или другото, с "ъ" - пак до дупка!

4336 3
photo of Газ до дупка или другото, с "ъ" - пак до дупка!
Снимка: БГНЕС
Поредицата от пиар събития с откриване на някакви неща вече правят досието на Бойко Борисов доста дебело. В началото на седмицата премиерът инспектира разширението на газопреносната мрежа при Кнежа. И моментално получи отговор на твърденията си как с това разширение българската икономика ще купува най-евтиния газ - от бившия ни посланик в Русия Илиян Василев! Той публикува своя коментар в профила си във Facebook.

Какво е интересното в него - съждението за Борисовите хвалби, че "тате ще ми купи колело, ама друг път". "Пореден пиар, вместо откровен разговор и истина, който демонстрирахте откривайте поредната отсечка от разширяването, което изобщо не е транзитен газопровод на Турски поток", добави Василев, който уточнява как на газовата борса в Баумгартен, до Виена, цената на газа е малко над 10,32 евро на мегаватчас, а в България е 22,92 евро на мегаватчас. "Защото нали се досещате, че хората ще питат - тази разлика от близо 300 милиона евро, която подаряваме на "Газпром" годишно, дали случайно не се връща у нас и осмисля дните и джобовете на ентусиастите на "Турски поток" през България, който скоропостижно стана "Балкански", коментира още Василев.

"Да погледнем и на грандиозния успех на БТГ в отстояване на националния интерес и сравним тарифите, по който до сега плащаше Газекспорт през България - 1,87 долара на хиляда кубически метра на 100 километра и тарифата, която същия Газекспорт плаща за ползване на "своя" газопровод ОПАЛ в Германия - над 12 долара на хиляда кубически метра на сто. /действителната цифра в абсолютни размери, е толкова стряскаща, че ще е спестя/. И се опитвате да ни убедите, че сме ударили джакпота, ние българските граждани, та си струва да "инвестираме". Признавам, бизнес та дрънка. Няма такава норма на печалба в нормалния бизнес. И наркотрафикантите и контрабандистите ще завидят".

Думите на Василев наистина звучат силно. Не за друго, а защото лесно може да се хвърли поглед на цените в Баумгартен - има си подробни данни онлайн! Но, въпреки това, аз лично имам известни съмнения по отношение на казаното - или по-точно известни неясноти. Ето ги:

1. Цената за България всъщност е одобрената от КЕВР цена на "Булгаргаз" за крайни потребители, т.е. тя е с определени тежести, включително такава за "Булгаргаз" като посредник. С други думи - това не е цената от "Газпром", а тази цена упорито се крие като търговска тайна от всички български правителства досега, което е престъпно спрямо обществото!

2. Цената за България обаче не вкючва цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа, определени по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД. Не включва акциз и ДДС. И въпросът тук е дали цената на борсата в Баумгартен е за крайни клиенти или е за доставчици, които след това осигуряват синьото гориво за крайни клиенти? А от този въпрос идва и следващият - надценката на всеки доставчик каква е, акцизът и ДДС-то какви са и какво се получава?

3. Интересно е и сравнението за транзитните такси - ако е истина, това е страшен пирон в газовия ни ковчег.

Проблемът в цялата работа е, че има доста неясноти за пълната картина от числа и всяко категорично заключение е невъзможно. Но дори ясните числа показват едно - и тук ще спечелим престижно място назад в класацията!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Октомври 2 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Със сигурност 2 та България или Р.С.Македония е по Абсурдна държава и от Р.България. Честно казано вероятно има и други по Абсурдни държави и от Р.С.Македония* Р.България. Но , тук някак си има нешо наистина уникално. Това е да се правиш , че си СРЕЩУ ТЯХ , А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ДА СИ ОТ ТЯХ/ без значение от причината/ по начин непотворим и наистина уникален.
 • Октомври 2.1 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Всичко е обърнато на ТЪРГОВИЯ. ВСИЧКО БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ. Ето примерно и actualno com. Убедено едни публикувани мисли на ивайло ачев за СКЪПИТЕ ДЕТСКИ ХРАНИ , ИГРАЧКИ са единственото стойностно нещо прочетено от мен от и. ачев. Обаче след няколко дена един от d.w ЖАЛИ зашо Българите/ките не чувствали политиците за НЯКАКЪВ ЕЛИТ.
  : 0 !
 • Октомври 1 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  На всички дето в неделя Живот и Здраве ще ходят да участват в цирка/ местни избори/ организиран от герб*оп/ Кликата 10111989/ им желая в някоя ИЗОЛИРАНА зола 300 ГОДИНИ НАЙ МАЛКО ДА ВИ УПРАВЛЯВА борисов бойко М / по лична карта/. Държа да повторя НАЙ МАЛКО 300 , НО ЩЕ БЪДА ЩАСТЛИВ АКО ГОДИНИТЕ СА 1989.
Последно в Актуално