Газ до дупка или другото, с "ъ" - пак до дупка!

6115
Газ до дупка или другото, с "ъ" - пак до дупка!
Снимка: БГНЕС

Поредицата от пиар събития с откриване на някакви неща вече правят досието на Бойко Борисов доста дебело. В началото на седмицата премиерът инспектира разширението на газопреносната мрежа при Кнежа. И моментално получи отговор на твърденията си как с това разширение българската икономика ще купува най-евтиния газ - от бившия ни посланик в Русия Илиян Василев! Той публикува своя коментар в профила си във Facebook.

Какво е интересното в него - съждението за Борисовите хвалби, че "тате ще ми купи колело, ама друг път". "Пореден пиар, вместо откровен разговор и истина, който демонстрирахте откривайте поредната отсечка от разширяването, което изобщо не е транзитен газопровод на Турски поток", добави Василев, който уточнява как на газовата борса в Баумгартен, до Виена, цената на газа е малко над 10,32 евро на мегаватчас, а в България е 22,92 евро на мегаватчас. "Защото нали се досещате, че хората ще питат - тази разлика от близо 300 милиона евро, която подаряваме на "Газпром" годишно, дали случайно не се връща у нас и осмисля дните и джобовете на ентусиастите на "Турски поток" през България, който скоропостижно стана "Балкански", коментира още Василев.

"Да погледнем и на грандиозния успех на БТГ в отстояване на националния интерес и сравним тарифите, по който до сега плащаше Газекспорт през България - 1,87 долара на хиляда кубически метра на 100 километра и тарифата, която същия Газекспорт плаща за ползване на "своя" газопровод ОПАЛ в Германия - над 12 долара на хиляда кубически метра на сто. /действителната цифра в абсолютни размери, е толкова стряскаща, че ще е спестя/. И се опитвате да ни убедите, че сме ударили джакпота, ние българските граждани, та си струва да "инвестираме". Признавам, бизнес та дрънка. Няма такава норма на печалба в нормалния бизнес. И наркотрафикантите и контрабандистите ще завидят".

Думите на Василев наистина звучат силно. Не за друго, а защото лесно може да се хвърли поглед на цените в Баумгартен - има си подробни данни онлайн! Но, въпреки това, аз лично имам известни съмнения по отношение на казаното - или по-точно известни неясноти. Ето ги:

1. Цената за България всъщност е одобрената от КЕВР цена на "Булгаргаз" за крайни потребители, т.е. тя е с определени тежести, включително такава за "Булгаргаз" като посредник. С други думи - това не е цената от "Газпром", а тази цена упорито се крие като търговска тайна от всички български правителства досега, което е престъпно спрямо обществото!

2. Цената за България обаче не вкючва цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа, определени по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД. Не включва акциз и ДДС. И въпросът тук е дали цената на борсата в Баумгартен е за крайни клиенти или е за доставчици, които след това осигуряват синьото гориво за крайни клиенти? А от този въпрос идва и следващият - надценката на всеки доставчик каква е, акцизът и ДДС-то какви са и какво се получава?

3. Интересно е и сравнението за транзитните такси - ако е истина, това е страшен пирон в газовия ни ковчег.

Проблемът в цялата работа е, че има доста неясноти за пълната картина от числа и всяко категорично заключение е невъзможно. Но дори ясните числа показват едно - и тук ще спечелим престижно място назад в класацията!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com