Генетика на гетото - защо Северин стана убиец?

16907
Генетика на гетото - защо Северин стана убиец?
Снимка: Facebook профил

Започва да битува твърде рискована теза за убиеца на Виктория Маринова - че Северин Красимиров страдал от лоша генетика, понеже, по думите на адвоката му, баща му бил крадец; крал цветни метали цял живот, а накрая се самоубил в затвора, като освен това други негови роднини "пиели успокоителни хапчета срещу гняв". 

Психологията отдавна се е отказала от старовремски тези, според които престъпниците имат определен размер на черепа, унаследена агресивна кръв и т.н. Знае се следното: че генетичната предразположеност винаги съществува, но това, което я отключва, неизменно е средата. И всъщност нещото, за което трябва да се говори, не е някаква биологична избухливост, смахната склонност към убийство - никой в рода на Северин не е убивал, кражбите са едно, а отнемането на живот и то по брутален начин съвсем друго. Много по-опасно е друго - генетиката на гетото. 

В която се унаследяват не само обичайните демографски и социални примери - живот на помощи, ориентирана към държавни добавки висока раждаемост, ранно обучение в просене, а при по-смелите и оправни младежи кражби. Генетиката на гетото предразполага в широкия смисъл към общото усещане за безнаказаност, живот в една свобода на джунглата, в която благоденствието ти зависи от това, дето успееш да докопаш. Всяко излизане от гетото е излизане в режим на улов: окото започва да придобива онзи опит, който ти казва кое може да се вземе, как може да се придобие, гради особена находчивост, която превръща всичко онова, което за едни е градски пейзаж, в необходим ресурс за други. Понякога, оказа се, този улов е смъртоносен.

Ако нездравото любопитство ви е отвело към профила на Северин в социалните мрежи, вие няма как да не сте забелязали, че този човек всъщност никак не изглежда луд (да, от Facebook може да се прецени много, ако не беше така, Cambridge Analytica нямаше да се превърне в световен скандал). Оттам някак си прави впечатление следното: по всяка вероятност Северин не е смахнат психопат, просто е много, много, много тъп. Селфита, айфони, пръснати банкноти от евро и истинско въплъщение на онази болест, от която боледува не само той, а цялото тийн поколение: дълбоко преживяван, разтърсващ нарцисизъм. Светът е виждан като твоя екстензия. Породен е не от собствената си история и многообразието си, а от твоята личност, служи за задоволяване на твоята личност, реферира се спрямо твоята личност и би изгубил всякакъв смисъл без твоята личност. В това отношение убийството, извършено от Северин има много по-голям досег с примитивизма, бруталния нарцисизъм, хипертрофията на егото, които са съвременна патология.

Това, че той заслужава тежка присъда, е безспорно. Но тук идва неизменно въпросът за организациите, посветили се на работа с малцинствата. Скоро ще станат 20 години на лукративно усвояване на средства, а единственото, което направихте, бе да четете пресата и назидателно да размахвате пръст на всеки, който ползва думата циганин, вместо думата ром. И сега си мисля следното: нека ромите останат роми, вие обаче сте абсолютни цигани. Които осъществиха брутална кражба, която е много по-тежка от свиването на цветни метали и битовото джебчийство - вие откраднахте цяла политическа адженда. Ромите продължиха да живеят като цигани и дори не разбраха, че съществуват едни хора, които съдят поголовно всеки журналист, който ги нарича с различно име. Те обаче останаха в гетата, задълбочиха живеенето по маргиналиите, а към тях впрочем се присъединиха и много българи, които са точно толкова социално изключени, колкото и те. И ако "Биволъ" тръбяха, че убийството на Виктория Маринова е следствие от разследването на "Джи Пи Груп", никой не каза нищо за колективната вина на НПО-та и разбира се, държава, която отдавна е разбрала, че докато може да си осигури глас срещу кебапчета, няма никакъв смисъл да изважда от близо милионната дупка онези, които ще се притекат на помощ, когато стане нужда.

Кой уби Виктория Маринова? Много повече хора от един Северин Красимиров. Които ще лежат до живот - но на дивана и с чувството за добра политическа кариера.

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Германия би закъсала, ако ги нямаше чужденците

Възходът на Виетнам: каква е тайната на успеха

Ядрените амбиции на Турция и опасната зависимост от Русия

Как поляците си върнаха демокрацията, а българите - не

Лозан Панов: Как системата (въз)произвежда „нотариуси“ и „джуджета“

Тръмп и тъмното минало на "America first"

Нужда от реформи: какво не е наред с китайската икономика

"Изпочупиха пръстите на ръцете ми с отвертка": Какво се случва с украинците, пленени в Русия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com