Герджиков пази баланс, заварил "нелошо наследство"

1250
Герджиков пази баланс, заварил "нелошо наследство"
Снимка: БГНЕС

Имаме две основни задачи – изборите и председателството на ЕС, но това не означава, че не трябва да проверим какво наследство са оставили предишните, не предишният, кабинети. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков. Това, което направи най-много впечатление, са 9 обществени поръчки в Министерството на отбраната, добави той.

Герджиков потвърди пред Нова телевизия, че има едно "нелошо наследство", но на въпрос дали това не е в противоречие с думи на президента Румен Радев, че управлението е в хаос, премиерът отвърна, че всяко правителство прави нещо добро и че в България много обичаме да се мразим, а не виждаме какво е свършено. Не съм се замислял кой е управлявал съответното министерство, продължи служебният премиер дали не напада прекалено много бившите министри на Реформаторския блок, а щади тези на ГЕРБ.

Герджиков: Правя каквото смятам, че трябва да се прави

Поемаме една държава, която не е в насипно състояние – никакво съмнение нямам в това, но една държава, в която за съжаление са се...

На въпрос дали няма шизофрения при някои обществени поръчки – защото сега са посочени като забавени, а през есента валяха призиви да не се бърза с поръчки, Герджиков повтори: "Нека има проверки от отговорните органи". Не можем да си поставим грандиозни задачи, трябва да търсим златното сечение, да пазя баланс – така Герджиков обясни защо не се вглежда в поръчки, свързвани с Делян Пеевски. Аз не съм разследващ орган, за да крия Пеевски и Румен Овчаров. Винаги ще има недоволни и критика – няма верен ход. Опитвам се да съм максимално коректен, настоя служебният премиер. Готов съм за ревизия и на служебния кабинет, добави Огнян Герджиков.

По темата „Ечемишка” Герджиков изказа следната теза – защо се правят нови участъци, като няма пари да се поправят стари. Той се възмути, че е имало медийни спекулации за „герои на социалистическия труд” заради публичната му благодарност към екипите, които правиха поправки в тунел „Ечемишка”. Герджиков се съгласи и, че е било възможно да се намери по-елегантен начин да се заменят някои областни управители.

Предсрочните парламентарни избори

Относно купуването на гласове, служебният премиер обяви, че е поискал доклад от ДАНС "къде какво става". Искаме да пресечем всичко в зародиш, но няма как навсякъде да стане. Най-трудно е да се пресече корпоративният вот – искам да се почувства, че тези избори ще са по-различни, каза Герджиков. Попитан и дали е възможно ако не се осигурят условията за машинно гласуване, да има касиране на избори, той отговори, че е възможно, но на теория. Ако се случи, ще почнем от началото – но Конституционният съд решава такива казуси. Ако всичко останало е наред, би трябвало да няма касиране – това е моето разбиране, подчерта Герджиков.

"Нова Република" към Герджиков: Какво става с Румен Овчаров и "Лукойл"? (ВИДЕО)

След толкова шумно прокламираната проверка на обществените поръчки и свършеното от предишното правителство ще има ли персонални промени...

Към мен почти няма опити за влияние – имаше опит на партиен лидер да се срещне с мен, няма да му казвам името, но беше от по-малките партии, призна още служебният премиер. Той не пожела да коментира хипотезата дали би останал в управлението и при редовно правителство, защото в момента било все едно да го предложат за Нобелова награда.

Огнян Герджиков съобщи и, че ще обсъжда с президента Румен Радев кандидатурата за нов български еврокомисар още днес (20 февруари). Малко по-склонен съм да направим опит да излъчим еврокомисар, отколкото да не опитаме, уточни служебният премиер, според когото "всяко решение по темата е грешно".

Една много голяма част от министрите са великолепни, други имат по-малко опит, заяви за финал Герджиков. Няма да се превръщаме в орган за ревизии, закани се още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика