Германски футуролог: Пандемията ще сплоти семейството

2925
Германски футуролог: Пандемията ще сплоти семейството
Снимка: Getty Images/Guliver

Футурологът Хорст Опашовски, който в кризисни времена е консултирал няколко канцлери на Германия, включително Ангела Меркел, по принцип се старае да избягва думата „прогноза“. Говори за перспективи, шансове, насоки за развитие - и подчертава, че целта на футурологията е не да прави пророчества и да гледа на кафе, а на базата на съществуващите тенденции да описва възможните бъдещи сценарии. Което на свой ред помага да се подхранват положителните развития и да се противостои на негативните.

„Трябва да знаем какъв би могъл да бъде утрешният ден, за да можем да го направим такъв, какъвто го искаме“, гласи една от любимите фрази на Опашовски. Така се нарича и най-известната му книга, която е бестселър в Германия - „Знай какво ще стане“, пише Дойче веле. А ето какво още твърди Опашовски за бъдещето.

Игри със статистиката: Защо намаляха смъртните случаи от коронавирус в Испания?

Испания скърби за жертвите на коронавируса. 10-дневен национален траур е обявен в страната. Но точно броят на жертвите на вируса е на п...

Той предсказва пандемията още преди 16 години

79-годишният експерт е изключително търсен в Германия - особено сега, когато всеки иска да знае как би могъл да изглежда животът след пандемията. Мнението на проф. Опашовски се цени не на последно място поради факта, че вече неведнъж е предсказвал бъдещото развитие, включително и настоящата пандемия. Преди 16 години футурологът публикува изследване от 500 страници за това каква ще е Германия през 2020 година. И там, наред с другото, става дума и за възможна епидемия. Още тогава експертът говори за необходимостта от подготовка за тази заплаха.

Прогнозите на Хорст Опашовски нерядко са мрачни. Но това, както казва той, се дължи на факта, че една от най-важните задачи на футурологията е да предупреждава за опасностите, за да могат хората да им се противопоставят. В този контекст е наистина изненадващ оптизмизмът, с който той говори за бъдещето след пандемията - Опашовски е убеден, че много неща ще се променят към по-добро.

Нови ценности и приоритети

Хората, преживели времената на пандемията, ще станат по-уверени в себе си, като същевременно ще се засили чувството за общност. „Семействата стават по-сплотени, по-внимателни. Даже отношенията с досадните съседи са се затоплили“, казва футурологът. Вижте, добавя той, как хората си помогат взаимно, колко са любезни към човека от съседния вход, с когото преди дори не са се поздравявали. А по-възрастното поколение, което преди се е оплаквало от равнодушието на по-младите, сега е трогнато от готовността им да помагат.

Държавата призна за объркване с данните за коронавируса и математиката пак не е съвсем ясна

Има разминавания в статистическата картина за коронавируса. Това стана ясно от обясненията на зам.-здравния министър Жени Начева за инф...

Именно взаимната помощ и солидарността ще се превърнат в основа на бъдещите обществени отношения, посочва Опашовски. А на първо място в живота ще е не работата, а семейството, домът. И в това няма нищо необичайно: във времена на заплахи хората винаги се насочват към „своето“ - там, където се чувстват защитени.

"Мъжкарите" ще останат в миналото

Сериозните кризи често водят до преосмисляне на ценностите и приоритетите, особено при младите хора. Днешните времена не правят изключение, смята Опашовски. Според него, тенденцията е ясна: в междучовешките отношения все повече ще се ценят чувството за отговорност, честността, възможността да разчиташ на другия, готовността му да помага.

Германският футуролог е убеден и в това: обичайната йерархия с нейните „мъжкари“ окончателно ще остане в миналото. Политиците ще трябва да се примирят с факта, че хората вече няма да са толкова склонни изцяло да им предоставят кормилото. На властимащите ще им се наложи да преразгледат и социално-икономическите приоритети. Медицината и здравеопазването ще придобият много по-голямо значение, подчертава професорът. Нещо повече дори: „Не бих се учудил, ако в Германия в обществен и в икономически план сферата на здравеопазването измести автомобилостроенето“, казва Опашовски.

 

Нинова: Кризата показа, че сегашният неолиберален модел не работи

„Заради кризата с COVID-19, в света и в България, много политики се преосмислиха. Ние сме последователни в лявата ни политика и с...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com