Глогът Семерджиев

5393
Глогът Семерджиев
Снимка: БГНЕС

По времето, когато министър на здравеопазването беше Петър Москов, Илко Семерджиев изразяваше си недоволството си срещу него във всеки един удобен момент. Съгласните с критиките срещу Москов доволно потриваха ръце в очакване какво ще се промени след идването на Семерджиев. Първите дни на новото управление съвпаднаха със ситуация, която показа, че служебният министър на здравеопазването засега не може да има претенциите да е по-добър.

Едно от знаковите събития на 2016 година беше смяната на шефа на Фонда за лечение на деца Павел Александров (за това разследване все още нищо не е разкрито, поне не в съответствие с шума, който се вдигна тогава.) Най-изненадващо беше мигновеното назначение на проф. Владимир Пилософ на председателското място на Фонда и потопът след него. Някои членове на Общественият съвет на институцията напусната сами, други бяха накарани да напуснат, смениха ги. Промениха се правилата. Още от първите си дни на чиновничеството си Пилософ внуши, че децата ще се лекуват в България. Започнаха да „излизат“ случаи на деца, чието лечение е забавено. Министерството на здравеопазването и Пилософ приемаха всичко със завидно хладнокръвие, като повтаряха, че всички процедури са спазени. Тихомълком официалният регистър на сайта на Фонда за лечение на деца беше свален. Вече не може да се проследява историята на една преписка публично. Всичко е скрито – покрито.

Криза за ток в България ще има - къде са политическите решения?

В България рядко мислим много далеч в бъдещето, още по-рядко планираме и изобщо не изпълняваме и малкото планове за устойчиво развитие ...

Сега същото прави Семерджиев с деветгодишния Байрям Али и може би дори по-жестоко, защото близките на детето са имали надежда за лечението му, отнета в последния момент. Отнета, защото Фондът за лечение на деца на практика първоначално е дал разрешение Байрям да се лекува в чужбина - в Германия

Байрям беше докаран тази сутрин в София с личния автомобил на близките му, станал е в 4 часа сутринта, а от няколко дни е с високо кръвно и е на всекидневна хемодиализа. През това време здравните философи тепърва проучват възможностите за осъществяването на интервенцията у нас, за което на всеки е пределно ясно, че няма как да стане.

Извинете за съмнението, но дали ако цветът на кожата на Байрям беше няколко тона по-светъл, той вече нямаше да е в Германия?

Всички обичат проф. Пилософ, а той оглавява проекта "Ваксинко", чиято цел е да няма непропуснато от ваксина дете у нас. И първите думи на новия служебен министър на здравеопазването, обаче бяха, че ще направи всичко възможно, за да осигури ваксините за близките две години. Иначе можеше да свърши първо други неща, като например да създаде регистър на пострадалите от ваксини деца, да се търсят начини за обезщетение на родителите, да се направи анализ на страничните реакция. Но неговата цел е друга. Дали и нея не я познаваме до болка - до същата болка, с чиято живее Байрям всеки ден?

Герджиков като Рачко Пръдлето*

Който не е чел "Под игото" или го е чел, но го е забравил - да го прочете пак, ако иска да съзре сходствата. Като еднояйчни близнаци са...

Автор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com