Големите лъжи за Сирия - как се "създаде умереният джихад"

17420
Големите лъжи за Сирия - как се "създаде умереният джихад"
Снимка: Getty Images/Guliver

Години наред войната в Сирия беше обект на разнородни лъжи и манипулации. Това е доста често явление, когато са намесени  големите геополитически играчи. Близкият изток стана арена на разпределянето на много важни ресурси, което съвсем естествено предизвика и сериозна информационна война.

Ако трябва да погледнем по-задълбочено по темата за Близкия Изток и процесите, които доведоха до редица войни и съсипани държави, трябва да се върнем още в периода на започването на т.нар. Арабска пролет и дори преди това. Темата е изключително сериозна и всеобхватна и по-подробно за нея ще пиша в следващ материал.

В настоящия материал ще се спра предимно на основните инсинуации, които се разгърнаха по време на информационната война и как уж дребни партенки се превърнаха в опорни точки на марионетни правителства и световни агенции.

В предишни свои материали вече посочих за част от въпросните лъжи и манипулации, като се започне с със случая на малкия Омран - детето, заснето от "Белите каски" в Алепо и чиито снимки обиколиха първите страници на всички световни медии, за да се окаже после, че Омран е бил използван, дори не е лекуван, а само сниман, а родителите му подкрепят "режима" на Асад.

В светлината на турската офанзива в Сирия, маските започнаха да падат все по-бързо и явно. Най-чудовищната лъжа касаеше представянето от мейнстрийм медиите на откровено джихадистки организации като "умерена опозиция". В обзора на войната  в Сирия за 2018 година съм посочил в конкретика кои са въпросните терористични организации, за пряката връзка и наследяване между Хаят Тахрир ал Шам и сирийския клон на Ал Кайда - Ал Нусра, както и за ясната подкрепа на редица държави сред които Саудитска Арабия, Катар, Турция и САЩ към радикалните ислямисти.

На този етап изглежда се оказах добър пророк за началото на края на тази ужасяваща война. Преди да се стигне до споразумението между кюрдите и Асад, дойде и признанието от западните медии, че терористичните организации, които набързо се включиха в операцията срещу кюрдите, всъщност са "екстремисти" и "турски проксита".

Истината обаче е, че този факт беше много добре известен за европейските и американски "анализатори", които обаче демонстрираха явен двоен стандарт. Когато клетките на радикалните организации пренесоха тероризма в Европа, те бяха окачествявани като "ужасни терористи", но на територията на Сирия си оставаха "умерени опозиционери". Независимо, че "умерено" поставяха деца в клетки и горяха живи хора.

Продължаваме с удобното премълчаване на други важни факти за "умерените" джихадисти. Показателно е облеклото на жените в контролираните от салафитските групи територии. Те са изцяло покрити с никаби, защото следват ученията на саудитския ислям, а не традиционния за Сирия ислям от школата на ханафите. Дори кореспондетките на различни медии бяха принудени да се покрият в района на Идлеб, Латакия и останалите "умерени" региони. Защо ли?

Системно бяха премълчавани и други шокиращи "подробности", като например как деца са подготвяни за самоубийствени атентати.

Една от най-грозните и стратегически важни манипулации беше обвинението за използване на химическо оръжие от сирийската армия в Дума - район, контролиран от джихадисткото формирование Джайш ал Ислам. В противоречие с твърденията за химическа атака, в освободения град Дума се проведе многочислен проправителствен митинг. Въпреки това последваха военни удари срещу Сирия, подкрепени от Германия и Турция, както и от ЕС в лицето на Доналд Туск. Доказателства за невропаралитични агенти не бяха открити - единствено твърдения за използване на хлор.

"Мълчанието на агнетата" беше оглушително обаче при намирането на химически вещества в територия, контролирана от "умерените бунтовници". Режимът на Башар Асад откри 24 тона химически отровни вещества. Явно и това не се оказа достатъчно сериозно доказателство за западните елити, като нямаше сериозен натиск дали това е истина или лъжа. Мълчаха и българските им глашатаи, пряко или косвено свързвани с разни фондации и НПО-та с "нежни имена".

"Тъй върви светът! Лъжа и робство на тая пуста земя царува!". Това пише великият български поет и революционер Христо Ботев в своята "Борба". И знаете ли, двете неща обикновено са неразривно свързани. Не бъдете роби на лъжи, замаскирани като фалшива загрижености зад които надничат сенките и очертанията на геополитически и финансови интереси. Истината не е въпрос на гледна точка. Фалшивият пренос на демокрация роди много по-страшни чудовища от светските диктатури в Близкия Изток.

За разлика от раздирания от вътрешни конфликти Ирак например, Сирия устоя на лъжите, външната намеса и нищетата. Заради лицемерието на либералните елити, Европа беше изправена пред сериозна мигрантска криза. Дори и в този момент, тя остава основен коз в ръцете на един друг диктатор - турският лидер Реджеп Ердоган, който продължава да подлага Европа на шантаж. Това е цената на премълчаните истини, а за продажните елити - въпрос на чисти сметки. Зад булото на фалшивата загриженост стои грозната истина - за създателите на "умерения джихад", загубените човешки животи са само статистика!

Автор: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Германия би закъсала, ако ги нямаше чужденците

Възходът на Виетнам: каква е тайната на успеха

Ядрените амбиции на Турция и опасната зависимост от Русия

Как поляците си върнаха демокрацията, а българите - не

Лозан Панов: Как системата (въз)произвежда „нотариуси“ и „джуджета“

Тръмп и тъмното минало на "America first"

Нужда от реформи: какво не е наред с китайската икономика

"Изпочупиха пръстите на ръцете ми с отвертка": Какво се случва с украинците, пленени в Русия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com