Хвани единия, удари другия!

44727
Хвани единия, удари другия!
Снимка: БГНЕС

Първанов или Станишев е дилемата на БСП сега. Старата песничка на нов глас. Очаквано бе да пламне този отдавна тлеещ конфликт - поне от две години. Тогава Първанов напусна "Дондуков" 2 и остана, така да се каже, политик на свободна практика. На спортен език - свободен агент! И къде, къде - ясно бе, че рано или късно ще си поиска старата длъжност! Която така или иначе бе просто дал на заем! Да, ама там здравата се е наместил - вече десетина години - Станишко, момчето, негов ученик и послушник, което лично той постави на председателския стол на БСП! "За да му го пази!".

Сергейчо обаче се оказа добър ученик, но лош пазач - не само, че не иска да стане от стола, но не търпи ментора си Първанов и прав да стърчи в редовете на партията!

АБВ се появи, защото се дели баницата около "Южен поток", твърди Иво Инджев

Георги Първанов е политикът, който е най-провален в България, но въпреки това се измъква с много висок рейтинг. Той е лицето на отношен...

Битката между ученика и учителя се ожесточи и сега, пет месеца преди европейските избори, се превръща в - понеже и двамата са съветски възпитаници, нека я наречем - Сталинградска битка! Дотолкова са се запенили конкурентните лидери на бившите комунисти, че партийният им спор от открито вътрешнопартиен е на път да се превърне в общонационален! Партията с 15-17% обществена поддръжка се радва на 100% обществено внимание!

Какво следва? Ами нищо особено! Който и на надделее, от това нищо специално няма да последва. Тъпотия първа класа е инсинуацията, че зад рамото на Първанов на пръсти се повдигал и надничал Бойко Борисов - били в комбина, от което следвало - Господи! - че ГЕРБ и АБВ се готвели да управляват в тандем. По-голяма глупост (и гадост!) умниците около Станишев не успяха да измислят, от което става ясно, че в спора им Първанов май има право! Изтъркали са се! Пробутват на електората си поредната лъжа, с което се надяват да ударят и двата заека. И вътрешнопартийния враг Първанов, и омразния Борисов!

Защо е все едно кой ще води бащина дружина БСП? Много просто! Захапали са се заради един и същи кокал, Станишев не го пуска и да иска още да го глозга, а Първанов си го иска, защото някога е бил негов! Като две капки вода са! А разликата помежду им - за сведение на членската маса - е само в произхода. Докато Първанов е направил партийната си кариера, поемайки от работническо-селските среди (каквато е характеристиката на червената партия от най-ранните й години), Станишко е роден (партиен) аристократ. Бидейки син на секретаря на ЦК на БКП Димитър Станишев, малкият Сергейчо е расъл, възпитаван, обучаван, подготвян за живот в комунистическото висше общество в стила и с преференциите на самозваната червена аристокрация. Докато синът на Седефчо Първанов от село Сирищник, Пернишко - Гошко, е пасъл козите и за да пробие в този живот е трябвало последователно да премине през доста партийни процедури! Първо, да стане член на БКП още в гимназията, да направи комсомолска кариера в училището и университета, да изпълзи в партийната йерархия, а за повече екстри и за всеки случай - да стане и доносник на ДС. Така някогашният Гошко сега се слави с ченгесарско-доносническия псевдоним Гоце! На родения с партиен късмет Станишко това, както се казва, му е било осигурено "от раз" и по рождение. В кърпа му е било вързано. Не е хабил енергия, за да преодолява партийните препятствия по пътя към върха! Днес - след като единият има зад гърба си едно партийно лидерство и два президентски мандата, а другият десетгодишен лидерски мандат, плюс шефско място в Партията на европейските социалисти - и двамата са житейски преуспели. И двамата си имат "свой" кръг съмнителни червени бизнесмени и "свои" обръчи от фирми, самите те са милионери! Друг въпрос е, разбира се, как се става милионер на партийна работа!

Както и да се развият бойните действия в Столетницата, БСП все така ще си остане чудото на чудесата и на българския преход! Едновременно и партия на червените милионери, и партия на социалнослабите!

Пирински: При АБВ става дума за лични амбиции

Заслужава си да си зададем въпроса от това, което се развива кой печели и кой губи. Основният губещ е българският избирател. Това каз...

Без значение с Първанов или Станишев начело!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com