И България ще се разтърси

8852
И България ще се разтърси
Снимка: БГНЕС

Когато разкрия името на баща ти, цяла Испания ще се разтърси. Тези думи на Естела Рейнолдс, една от лудите героини в комедийния испански сериал "Новите съседи" изплуваха и ехтят в главата ми цяла сутрин след поредното интервю в стил "Откровение", което чух във времето на сутрешните блокове – в случая интервюираната беше Елена Йончева.

Историята на Йончева от последната седмица е ясна на всички, които поне малко следят обществено-политическия живот в България. За тези, които не следят, ето я накратко – прокуратурата я обвини в пране на пари и по-точно, че чрез компания, в която участва и офшорка, взема 330 хил. евро от КТБ, като бившата журналистка и настоящ депутат и е знаела, че тези пари били изкарани по престъпен начин. А офшорката е свързвана с Цветан Василев – не от прокуратурата, а по медиите.

Идват избори, гният отпадъци

Чухте ли? Вече хлопат по вратите ни от телевизора. Да, това са онези, които скоро ще нахлуят безцеремонно. За да ни агитират. За да ни ...

И сега какво следва – баналното в такива скандали, само че с по-силни думи от обикновено. Това не било политическа, а бандитска репресия и аз ще разкрия как корупцията се превръща в норма с пример с министър и зам-министър, обяви Йончева. Тя намекна лекичко и за сектор "Енергетика" в случая. Да припомним, че сигналът, по който прокуратурата я обвини, е на Делян Добрев – бивш министър на енергетиката. Самата Йончева беше двигателят на "Хасковогейт" и роднинския буламач в Хасковска община около Добрев.

Въобще – сапунка като "Моите съседи". И е сапунка не за друго, а защото става въпрос за личен интерес, въпреки всички прочувствени думи.

В интервюто на Йончева в сутрешния блок на Нова телевизия безпощадно лъсна следната истина – тя умишлено не се спря на въпроса какво всъщност значи пране на пари. Ама по банков път са превеждани, ама фактури имало – ами за да се изперат пари т.е. от мръсни да станат чисти какво се прави, г-жо Йончева? Не се ли финансира легален бизнес по видимо на повърхността легален начин?

Всъщност историята на Йончева е шумкарска – заради обема. От КТБ заминаха милиарди, но Йончева стана знаме за 650 хил. лева?! Когато Цветан Василев беше в силата си, всеки малко по-нагоре в журналистическия бранш (а и не само) беше кристално наясно какво е КТБ. Така че имаме класически случай – на хартия всичко е законно и пазим кирливите ризи.

Идват избори, гният отпадъци

Чухте ли? Вече хлопат по вратите ни от телевизора. Да, това са онези, които скоро ще нахлуят безцеремонно. За да ни агитират. За да ни ...

Далеч съм от мисълта да казвам виновна или не е Йончева. Казвам обаче, че тя е имала право на избор дали да избере отношения с тази банка, с Цветан Василев, или не. Точно както БСП гласува, когато се ковеше съдебната реформа и когато имаше призиви за радикална промяна – прокуратурата да не е част от съдебната система дори, както в САЩ министърът на правосъдието е и главен прокурор, а колегиите във Висшия съдебен съвет (ВСС) да се избират с решаващия глас на работещите в съдебната система, а не да има и политически квоти. Или поне политическите квоти да не са решаващи. Е, познайте как гласува тогава БСП? Сега обаче прокуратурата е лоша – защото така духа вятърът ...

Това е проблемът в България – принципите са на приказки. Затова и не ставаме за чеп за зеле. А историята на Йончева ме подсети и за още нещо – преди няколко дни в редакционната поща дойде съобщение как имало идея в столичния квартал „Надежда“ да се прави един вид зелен коридор т.е. от единия край на комплекса да можеш да стигнеш до другия само през зелена площ – облагородена, дишаш само кислород и се радваш. Честно казано като го видях, го изтрих – защото моментално се сетих как още преди десетилетия, със създаването на Южния, Северния и Западния парк в София се е мислело да има зелени коридори през целия град, за да може той, а и ние – живеещите в него, да дишаме. И сега просто трябва да погледнем какво става с бясното строене - особено в "Хладилника" и прекъснатия основен зелен коридор, за да разберем защо картата на AirSofia с фини прахови частици трябва да си я блъскаме в главите. Точно както Елена Йончева може да си блъсне поредните разкрития за корупция, удобни само и единствено за интересите на партията, която я храни!

п.п. Ама ще е забавно Йончева да е преди Станишев в листата за евродепутат, та да си има в резерв опцията "европейски имунитет"!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com