И тогава и най-верните на Путин руснаци ще осъзнаят ужаса

12958
И тогава и най-верните на Путин руснаци ще осъзнаят ужаса
Снимка: Kremlin.ru

Освобождаването от украинските войски на окупираните от Русия райони в Харковска област представлява толкова сериозна заплаха за целия руски фронт, че Владимир Путин спешно обяви мобилизация. Причината за нарастващите военни проблеми на руския президент е добре известна: няма достатъчно войници, т.нар. "пушечно месо". Ако той не подсили спешно армията си с десетки хиляди новобранци, фронтът ще се срине под ударите на украинската отбрана и ще се стигне до загуба на контрол дори в териториите, които руският президент отдавна смята за свои: Донецк, Луганск, а и Крим. Подобна военна катастрофа може да доведе до края на режима на Путин: никаква пропаганда няма да може да обясни или оправдае факта, че Русия е загубила войната.

Широко разгласените обиколки на вербовчиците по затворите говорят именно за това, че Русия не успява да вербува руски граждани. За масова подкрепа на действията на властите или за пълно доверие в пропагандата вече не може да става и дума. Иначе още от първите дни на войната пред военните поделения щеше да има опашки от желаещи да отидат на фронта.

Войната - вече във всеки дом

През тези месеци многократно беше задаван въпросът защо никой в Русия не е разтревожен от смъртта на хилядите войници във войната в Украйна. Често се припомняше войната в Чечения и активността на майките на войниците тогава и се питаше защо сега няма такава. Отговорът е прост: онези, които са отишли да се сражават доброволно и са загинали на фронта в Украйна, не е имало кой да ги оплаче - често дори и в най-близкото им обкръжение. Защото в армията са били набирани твърде специфични контингенти.

За повечето руснаци войната оставаше нещо далечно и повече приличаше на дълга телевизионна програма. Някой някъде воюва, "нашите" постоянно побеждават и напредват, а всичко, което трябва да направи обикновеният човек, е да казва по всякакъв повод, че Путин постъпва правилно или най-малкото, че нещата не са никак еднозначни.

А сега самият Путин промени ситуацията. Сега ще воюват и ще загинат и тези, които са вярвали, че Русия е на ръба на победата, тези, които дори не са се интересували от войната, и тези, които са били против нея. Войната вече е във всеки дом.

Протести срещу мобилизацията

В първия ден на мобилизацията в Русия бяха задържани над 1300 протестиращи - някои от тях получиха повиквателни направо в полицейския участък. Разбира се, това все още е твърде малко, за да се спре войната. Вероятно онези, които отдавна са си изградили мнение за войната и за Путин, чак сега излизат на протест.

Мобилизацията не само се превърна в нов повод за протести, но в същото време откри и нови възможности за сплашване на инакомислещите. На първо място, самата перспектива да бъдеш арестуван на протестите е особено непривлекателна сега, когато е по-рационално да се криеш от властите, за да не те пратят на фронта.

Второ, мобилизацията е добър начин да се изолират активисти, протестиращи и обикновени млади хора, които не са удобни на властите, които да се затворят в казарми, далеч от големите градове. Отдавна е известно, че в руската армия може да се изкара цяла служба, без да се вземе в ръце оръжие. Всичко това трябва да се вземе предвид, когато се оценяват настоящите мащаби на протестите в Русия и резултатите от тях.

Путин наруши негласния си договор с руснаците

Но все пак кога ужасът на случващото се ще достигне, ако не до всички, то поне до по-голямата част от активното население? И дали някога ще се случи?

Историята ни учи, че това най-вероятно ще се случи - но не през следващите няколко дни или седмици. Едва след месец или месец и половина, когато десетки хиляди обикновени граждани вече ще са на фронтовата линия, техните семейства и всички останали ще осъзнаят ужаса на новата ситуация.

Дори и най-лоялните на Путин руснаци ще установят, че той едностранно е нарушил негласния си договор с тях, на който се крепи властта му вече 20 години - не се занимаваш с политика и правителството не се занимава с теб. Обикновените хора, които старателно не са се занимавали с политика, послушно са ходили до урните, вярвали са на пропагандните фалшиви истории и са презирали инакомислещите, ще се окажат измамени и наказани заради вярата си в Путин. Нещо повече, много от най-верните на Путин хора ще останат инвалиди, сираци, вдовци, а някои дори ще умрат - и това ще бъде моментът, в който на вярата в Путин ще бъде сложен край.

Путин игра ва банк. Той се заблуди, че като призове стотици хиляди руснаци на фронта, бързо ще приключи войната, ще победи Украйна и по този начин ще "премахне" всички въпроси и съмнения, натрупали се у населението. Той не иска да приеме друг възможен сценарий.

В същото време другият вариант е много по-реалистичен: Украйна, подкрепяна от целия свят, ще издържи, ще продължи да се бори и да побеждава, докато в Русия ще има само безкрайна мобилизация, поток от "погребения" от фронта, конфискация на лични автомобили за нуждите на армията, лов на "укриващи се" и "дезертьори", плачещи майки, съпруги, деца - и много месеци без светлина и надежда. Докато на улицата не излязат изморените от войната и победени войници, дезертьори, вдовици, сираци и майки, които са загубили синовете си. И няма да има кой да ги разпръсне.

Между другото, точно така идва краят на управлението на Николай II през 1917 година.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com