Имаме и лекари, и легла, но и саботьор

8719
Имаме и лекари, и легла, но и саботьор
Снимка: Getty Images/Guliver

Откакто приключи извънредното положение, ние сме в ситуация на "свободно падане", си мисля аз. Явно обаче правителството залага на разработения лично от премиера уникален "ББ метод" за овладяване на пандемията. Всъщност той е вид кръстоска между достигане до стаден имунитет и уникална динамична смесица от мерки за ограничаване на разпространението на Ковид-19. Резултатите са налице! България е първа по смъртност от вируса в света (27,3 починали на 1 млн. население). Болниците изнемогват, защото няма достатъчно легла и медицински персонал. Хоспитализирани са 6365 към 24 ноември. От тях 392 са в интензивни отделения. Обществото е разделено на "про" и "анти" Мангъров. Масовата психоза е факт.

Достатъчно ли са заболелите, за да съборят системата на здравеопазване у нас?

По данни на Евростат България е първа в ЕС по брой болнични легла. По този показател изпреварваме Германия. На 100 000 българи се падат по 624,48 легла. Според НСИ, те надхвърлят 53 000. Пак от Евростат става ясно, че за 2017 г. страната ни е на 15 по дял средства за здравеопазване от БВП – 8,1%. След нас са държави като Гърция, Ирландия, Люксембург и почти всички членки от ЦИЕ. И не само. Наскоро Дойче веле проучи въпроса с липсата на лекари и стана ясно, че и този показател не е на критично ниво. Пак според НСИ в края на 2019 година у нас е имало общо 29 612 лекари, което означава, че на 235 души се пада по един лекар. В Германия един лекар се пада на 206,5 души. България попада сред първите 20 страни с най-добро лекарско подсигуряване в класацията на Световната здравна организация. По отношение на медицинските сестри данните на Евростат за 2018 г. показват, че са недостатъчни. Малко над 34 000.

Каква е ситуацията днес?

След 9 месеца пандемия, ние не знаем през какъв процент от населението е преминал вирусът, не знаем какъв е точният процент на болните в момента, не знаем какъв е броят на починалите от коронавирус и с коронавирус - в някои държави се прави тази разлика. Правителството упорито продължава да отказва масово тестване, без да даде аргументи. Това превръща България в единствената държава в ЕС, която не е използвала масово бързи и антигенни тестове. Ние сме и с най-малък брой извършени PCR тестове. Вече и Харвард със свое изследване доказа, че масово използване на бързи тестове може да даде ясна картина на пандемията.

Когато стояхме три месеца в домовете си, Бойко Борисов беше 24/7 в телевизора. По няколко пресконференции на ден и безброй включвания от обиколките с джипката из страната да дири предприятия за шиене на маски и предпазни облекла. Всички научихме наизуст "опорните точки". После рязко смени подхода - сваляше ограниченията рязко с демонстративно неглижиране на темата за подготовката за втора вълна. Месеци наред се демонстрираше от властите подценяване на превантивните мерки като спазване на разстояние и носене на маски на закрити места, въпреки обратното говорене по темата – това продължава и сега. Всяка заповед се променя в мига, в който се намери някой да я критикува. Всяка мярка или предложение стават основна тема за напоителен обществен дебат, от който властта, по собствено желание, отсъства.

Официално заболелите към 23 ноември са вече близо 125 000 души за сравнение в Гърция са 93 000, в Сърбия - 126 000. Съответно загиналите са 3069, 1714 и 1237 души. Заслужава си да се замислим върху това как при нас починалите са двойно повече от тези в Сърбия. Явно здравните им системи са корави, след като все още не са се сринали. Нашата с малко над 6 000 души лежащо болни е пред колапс.

Защо системата изнемогва?

Първата здравна реформа и промяна на модела на здравеопазване след промените беше извършена от Илко Семерджиев, министър на здравеопазването в кабинета на Иван Костов. Оттогава насам почти нищо не е правено. Минаха близо 20 години, от които половината под управлението на кабинети на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов. Той смени толкова министри на здравето, колкото и Тодор Живков не си е позволил, хем е управлявал близо половин век. Така и не намери воля и смелост да подкрепи здравните реформи. Може да се каже, че има стремеж за спъване на всякакви усилия в тази посока – нито имаме здравна карта, нито електронна рецепта.

Очевидно няма план за действие при сценарий на втора вълна (не ми се мисли за трета и четвърта), който да е гъвкав и да има предвид недъзите на системата. Няма реорганизация на дейността на болниците. Дори и в "Пирогов" пациенти са настанени в коридорите. Хора с други заболявания вече умират, защото не се лекуват.

Здравният министър заедно с "началника" гледат като зрители репортажите със скандалите по болниците – къде няма възможност за процент ковид легла, къде пациентите са против, къде лекарите са против ковид отделение, къде ни едните ги имаше - ни другите.

След месец напрежение най-сетне "им светна лампата" и се стигна до решението за болници само за Ковид-19 и чисти лечебни заведения.

Обаче

Дори правно-нормативно реализацията на дадено решение е обект на публично обсъждане.

Хората и медиите се чудят как ще стане. Нима промените на наредби и други законови подзаконови нормативни актове са въпроси, с който трябва гражданите да бъдат ангажирани?

Тази седмица министър Костадин Ангелов и шефовете на столичните болници съобщиха, че 2000 медицински служители в момента са активно болни. Стигна се дотам, че броят на болните медицински лица в "Пирогов" надвиши хоспитализираните в болницата пациенти с Ковид-19.

НЗОК продължава да плаща за излишни болнични легла

Здравната каса упорито отказва да се съобрази със закона и да спре да финансира всяка болница, която поиска. Договорите на лечебните за...

Управляващите упрекват нас, гражданите, в безотговорно поведение. Свикнахме всички по веригата - от Бойко Борисов и надолу, да ни се карат. Никой от тези директори на болници не обясни защо са толкова много болните медицински работници.

Та нали България, благодарение на премиера ни, беше с неизчерпаеми запаси от защитни облекла, щото ние ги произвеждаме, а не като другите в Европа - да чакат внос? Та нали ние зареждахме останалите държави с облекла? Защо никой от НОЩ не се противопостави на тези 20% ковид-19 легла във всяка болница?

С две изречения: НОЩ е осакатен откъм функции и правомощия, няма никакви признаци на кризисен мениджмънт. И само да вметна, че редовно нашите посолства по света изпращат подробни доклади с мерките, които другите страни предприемат. Явно обаче никой не чете.

Иначе, ще има ли казано на хубав български език пълен lockdown или няма да има?

Както винаги другите са виновни, а премиерът е спасител.

Кои са страните с най-много болнични легла в света?

Броят на болничните легла на глава от населението е добър индикатор за ресурсите, които се отделят от здравната система в една страна з...

Здравният министър иска да затвори, държавата обявява мерки. Два дни всички обсъждат, бизнесът скача! Този път обаче филмът няма да има касов успех и никой няма да каже "браво" на Борисов, когато вземе да обяви на правителственото заседание в сряда, че няма да допусне затваряне на държавата.

Ресторантите ще работят с една идея повече ограничения, училища и детски градини ще затворят, молове и магазини също ще продължат да работят с някоя друга допълнителна мярка - така смятам.

А можеше да е далеч по-добре без да се налага lockdown, който единствено ще намали натиска върху болниците.

С повече дисциплина, контрол и подготвена здравна система можехме да постигнем чудеса, но... ние си го избрахме, затова ще си понесем и последствията.

Автор: Добринка Златкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com