Имаме си омбудсман

19596
Имаме си омбудсман

В България има Омбудсман, чиято дейност е подпомагана от 50 души администрация. Омбудсманът няма "правомощия да отменя административни актове. Неговата задача е чрез силата на аргументите и справедливото обществено мнение да убеди един административен орган да поправи своята лоша администрация, да отмени свои актове, с които накърнява правата на хората. Омбудсманът не може да представлява гражданите пред съда и да води съдебни дела от тяхно име."

Може, обаче да му се оплачете и той ще напише препоръки.

Родители срещу задължителното образование за 4-годишните деца

Над 20 граждански и родителски организации изпратиха отворено писмо до управляващите срещу задължителното образование за 4-годишните ...

Ето тази седмица той излезе с препоръки към Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), като главната от тях е "в случаи на родителски конфликт социалните работници ще действат единствено и само в интерес на детето." Което звучи почти както: лекарите да лекуват пациентите, учителите да преподават...

Препоръката е направена в резултат на оплаквания на граждани от социалните доклади, изготвяни по искане на съда във връзка със спорове, по които се засягат права и интереси на деца.

"В хода на направените от експерти на институцията проверки е установена липсата на достатъчно гаранции за това, че докладите са обективни и професионално изготвени. Има данни, че социални работници се обвързват със становища, които не отговарят на действителността", се твърди в съобщението от ведомството.

Дали, обаче, родителите, които са подали оплакване, са отразили в него интереса на детето си или своя собствен?

Странно е притеснението на г-н Омбудсмана за некоректността на социалните доклади, след като те в повечето случаи не се взимат предвид от съда. Точно за това в спорове за родителска издръжка се прави просто един "копи-пейст" социален доклад, а съдът си отсъжда – 80, 90, в най-добрите случаи 120 лв. издръжка, често без да се вземат предвид нуждите на деца със здравословни проблеми, удостоверени с медицински документи.

В челните места сме по изоставени бебета

"България се нарежда на едно от челните места в Югоизточна Европа по брой на изоставени бебета." Това каза Георги Богданов, изпълнителе...

Освен това дали знае г-н Омбудсманът в какви условия работи социалният работник, получаващ не повече от 400 лв. заплата. На какви компютри изготвя докладите си, ако изобщо има такива. По колко случаи трябва да поеме един социален работник и къде му се налага да ходи сам и без охрана, за да свърши работата си?

Може би не е виновен, че не знае и може би експертите не са стигнали до тези въпроси, нито пък са се поинтересували и от компетентността им.

Впечатлението, че изразените препоръки към ДАЗД нямат нищо общо с идеята за интереса на детето са и думите на омбудсманът: "Позицията ми е, че социалните доклади не трябва да съдържат произнасяне по въпроси, по които единствено компетентен да се произнесе е съдът, като например за предоставяне на родителските права, за размера на издръжката, както и за режима на лични контакти".

С това си мнение г-н Омбудсманът изцяло отрича посредническата роля на социалните служби в уреждането на въпросите, свързани с деца. Защото социалният работник е този, който се запознава с условията, в които се отглежда детето, нуждите, които има, родителският капацитет и друга свързана информация, която няма как да бъде осигурена от адвокатите на страните при едни съдебен процес.

Междувременно експерти на институцията на омбудсмана започват проверки на работата на всички дирекции за социално подпомагане, свързана с изготвянето на социални доклади в случаите на родителски конфликт.

52 000 лв. глоби за нередовни превози на деца и ученици

Инспекторите на ИА "Автомобилна администрация" наложиха глоби в размер на 52 000 лв. при извънредни проверки на автобусните превози на ...

Поредната проверка за социалните. Браво! Може да сте сигурни, че благодарение на нея времето и мотивацията на социалните работници за извършване на така важната им работа, свързана с децата, ще намалее още повече.

 Автор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com