Изборите в Албания: Защо балканската политика се нуждае от нова насока и да се отърве от мачизма си

1798
Изборите в Албания: Защо балканската политика се нуждае от нова насока и да се отърве от мачизма си
Снимка: Getty Images / Guliver

Една влажна лятна сутрин в Тирана двама противници – политически ветерани се изправиха един до друг, пред „Палатата на Конгреса“, за да обяснят споразумението, което постигнаха, за да сложат край на избирателната криза в Албания. След като министър-председателят Еди Рама и лидерът на опозицията Лулзим Баша представиха рамките за разрешаването на кризата, те си стиснаха ръцете.

Присъстващите представители на медиите и политици аплодираха. Аплодисментите бяха заслужени, защото Албания избегна реална политическа криза чрез действителни преговори. В регион, където личната неприязън често затлачва политиката, Албания демонстрира, че желае да се придвижи напред.

Малко известна за външния свят, тази малка държава с 2,8 млн. души население бе вкопчена в сериозна избирателна криза от февруари насам. Албанците гледаха как две политически партии с продължително, сложно и злостно съперничество помежду си, водят познатата телевизионна война, характеризираща прелюдията към изборите в Югоизточна Европа.

Но за първи път от падането на комунизма през 1990 г. заплахите и обидите бяха забравени. Албания и Балканите гледаха как двамата мъже поставят настрани десетилетията вражда в полза на разумен компромис.

Според условията на 20-точковия план, изготвен от председателя на комисията по външни въпроси на Европейския парламент Дейвид МакАлистър, Албания приближава избори на 25 юни, вместо на 18-ти, водена от устав, който поставя силни прецеденти за избирателна прозрачност в страна, където купуването на гласове, преначертаването на избирателните райони, рушветите и съмнителните афери постоянно възпрепятстват предаването на властта. Президентът Буяр Нишани издаде декрет за отлагане на изборите за седем дни, по този начин позволявайки на всички политически партии да участват на тях-.

Ръкостискането на Баша с Рама бе малък жест, но духът на компромисът, демонстриран от двамата, е рядко явление на политическия пейзаж на Балканския полуостров, където депутатите често прибягват до театрални прояви пред медиите и към преките обиди при общуването с противниците си.

Сега, с приближаването на изборите, спешните реформи, от които Албания се нуждае, ще се нуждаят не само от жестове, но и от решения. Въпреки различията си Баша и Рама показаха, че това е възможно.

До момента основаната причина за протеста на Демократическата парти бе корупцията на високо равнище, увеличаващата се култивация на канабис и притесненията относно проверките на държавните служители. Проверки, които трябва да започнат, за да се премахнат осъдените престъпници, които са все още на властови позиции и които ще докажат, че никой не е над закона.

Но докато планът на МакАлистър се стреми към справянето с тези въпроси на голямата политика - институционалното преустройство и широкомащабния мониторинг - за да може да послужи правилно на Албания, съсредоточаването на вниманието трябва да бъде върху вкоренените вътрешни проблеми, които засягат ежедневието на албанците.

Според социологическите данни средната месечна заплата за страната през 2016 г. е едва 45 845 лека или 334 евро. Това се сравнява с 1064 евро в Хърватия, 1069 евро в Гърция и 2033 в Италия през същия времеви период.

Лесно е да се разбере защо младежите емигрират масово, защо изтичането на мозъци, с което Албания се сблъсква е извънредно притеснително. Политическата безизходица може да е превъзмогната, но Албания трябва да покаже, че демокрацията приветства всички участници и че гласоподавателите трябва да получат нещо в замяна. Икономически план, който да се справи с основните проблеми би бил добре дошъл. Преките чуждестранни инвестиции остават приоритет, но това ще е изцяло абстрактна конструкция , докато политиките, приложени от избраните политици не сложи повече пари в джоба на обикновения човек.

2500 полицаи ще съблюдават антиправителствения протест в Тирана

За сигурността на днешния мащабен антиправителствен протест в Тирана ще бъдат ангажирани над 2500 членове на албанската полиция, предад...

Въпреки лекото подобрение на положението, постигнато по време на правителството на Ери Рама, Албания е все още държава, където безработицата за тези на между 15 и 29-годишна възраст остава на ниво от 28,9%. В сравнение едва 6,7% от тези под 25 години в Германия са били безработни през март 2017 г. Дори и вземайки се предвид икономическата нестабилност в Гърция и в другите южноевропейски държави, средното равнище на младежката безработица сред страните членки на ЕС през първата четвърт на 2017 г. е 17,2%.

При подобни условия не е трудно да се види защо Албания се сблъсква с масова миграция към ЕС. Албания трябва да запази духа на сътрудничество и откритост, който позволи изборите да се проведат на 25 юни като повторно ангажира електората, който е разбираемо разочарован. Цената за запълването на резервоара на автомобила или на долапа расте за средностатистическото семейство. Слаборазвитата инфраструктура означава, че цените на електричеството са астрономични.

Политиката на Балканите се нуждае от нова насока, където политическите партии ще зарежат безсрамните мачовски демонстрации по време на политическите ток-шоута в полза на обмислени дискусии, трайни споразумения и факти. За да порасне като демокрация, Албания трябва да направи демокрацията по-малко абстрактна.

Авторът Рудина Хайдари е член на Демократическата партия на Албания

Newsweek

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com