Изчезналият вид новини

6200
Изчезналият вид новини
Снимка: Pixabay

Търговският регистър две седмици го няма, надеждата за възраждане казват умирала на 40-тия ден. Кипърската застрахователна компания "Олимпик" изчезна да търси Търговския регистър и десетки хиляди българи още си карат без "Гражданска отговорност". Сводката за загиналите по пътя ще я научите от услуживите "телевизионни професионалисти", защото е твърде дълга. Списъкът с пострадалите от лекарски грешки или пострадалите въпреки лекарската грижа – медиите често смесват тези два параметъра, също! И с хората с увреждания вече свикнахме – при толкова абсурди един повече, един по-малко, все тая. Бойко пробутва все по-тъпи обяснения за поредната криза – случвало се, късмет дано имаме, Корнелия обаче с вбесяващия си патос успява да ги накара да изглеждат дори добре, другите спят някъде на хлад по плажовете, само демократите се напъват, но няма вече кой да ги чуе. Обичайните щуротии коя хайлайф дзвезда с коя друга се лендзила също не влизат в дефицит. В Сирия войната не спира, Тръмп още е на власт, Путин винаги ще е на власт. Въобще – като се огледаме и сякаш нищо хубаво не става по света, но особено и у нас.

Предвид тази картинка, се замислих специално в България какви новини не сме чували не просто скоро, ами от години – дали защото ги няма, дали защото не искаме да им обърнем внимание. Новини, с които да започнат дори телевизионните емисии, които се отразяват и от световни информационни гиганти, а не да са начело на главната страница на някой сайт, където още вирее мозъчна дейност. Новини, които да не те натоварват психически. Новини, които ти е драго да ги чуеш. Новини, които те обогатяват – интелектуално, културно, емоционално. Новини, за които сме жадни, но вече дори не разбираме, че е така. И така, ето я моята импровизирана класация

1. За голямо българско научно-техническо постижение. От тези, които променят света. Не е нужно да е някоя невиждана технология или популярно приложение тип помагащо за еди-какво-си. Защо не ново лекарство или иновативен метод за развитие на селското стопанство, може би животновъдството? Защо не дори строителен обект, който да е едновременно функционален и красив и да прави живота на хората по-лесен и по-приятен.

2. За иновация в образованието. Например – въвеждане на метод на работа, който след това почва да се ползва масово в други държави.

3. За полезна практика, улесняваща живота на хората. Да речем – организирали сме трафика на място с много хора по начин, по който изобщо не се усеща какво натоварване има всъщност.

4. За запомнящ се спортен успех. Не че няма по някоя и друга победа, но тук говоря да сме на челно място в спорт, който се радва на голяма популярност в световен мащаб. Дали Григор да грабне купата на някой турнир от Шлема, дали Кубрат Пулев да е равностоен на Антъни Джошуа, дали националния футболен отбор или някой клубен да я докара поне до полуфинал на голямо състезание, защо не пък волейболният. Мечти, а не реалност - е хайде да помечтаем най-сетне!

5. За голям успех в политиката. Например, да предложим нещо – дали ще е конкретна стратегия за справяне с някакъв проблем или пък ще изберат наш представител да ръководи голяма организация.

Ей такива неща – хем полезни, хем приятни. Трудно или въобще не ги виждаме, не ги чуваме. Не искаме ли? Ако искаме, ще трябва да се потрудим, като започнем на първо място със себе си. Почнем ли да се уважаваме, тогава идва ред на голямото чистене на Авгиевите обори – чистенето на тази тор, заради която сега не виждаме и не чуваме дори по една добра новина.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com