Жал ми е за Дянков

12787
Жал ми е за Дянков

Жал ми е за Дянков, като си представя как след някой друг ден Бате ще му дръпне ушенцата заради безумното предложение да обложи с данък лихвите върху депозитите.

Точно така ми стана жал за онзи мил възрастен човечец, издигнал се незнайно как за депутат, когото пуснаха да обяснява как ще сложи данък върху пенсиите. Човечецът се казва Борис Грозданов от село Якимово и за негово добро е никой да не запомни името му, че предизвиква само присмех.

Та пуснаха го този дядо да презентира роденото между две терци (майорни – със седем, вале и асо) умотворение как законно да се откъсне още от залъка на най-бедните. Вдигна се вой до небето и дойде добрият Бате да му набие канчето. Унизителна сценка.

Същото прави сега и Дянков. Той в какво ли не може да бъде обвиняван, ама точно в такъв принос към икономическата наука, едва ли. Ясно е, че и идеята за данък върху лихвите е родена между две ръце белот, а вероятно и мястото, и кръгът, където се е раждала, можем да посочим. Още по-ясно е, че няма да мине. Защото ако вземе да мине, ще срути банковата система. Което в контекста на все по-задълбочаващото се взаимно възхищение между Жан Виденов и Бойко Борисов вече не звучи толкова невероятно.

 Упражнението с данъка върху лихвите е досадно баналната сценка на доброто и лошото ченге. Три дни ще плюем Дянков, после ще се появи Бате и ще го плесне по вратленцето с предупреждение да не говори “тежки неща, които не са обсъждани в Изпълнителното бюро”. А може и друга формулировка да измисли. Той (да се свети името Му) е красноречив. Важното е, че после поне седмица милиони вярващи ще го обожават, защото ги е отървал от безумията на Дянков.

Дянков ще подвие опашка като онзи човечец, дето избягваме да споменаваме името му, за да не го излагаме, и ще изприпка да се утеши в Русе. Ама хак му е, щом е решил да го играе Матросов пред амбразурата.

Това са класически схеми на манипулация. Отвличаме вниманието на народа от истинските проблеми и го занимаваме с глупости. Докато обществената енергия отива в борба срещу 5 особено безумни идеи (леле, за малко да забравим местенето на митницата в любимия ни Русе, също бащински напляскана от баш шефа), зад гърба ни прокарват поне 50, по-малко дразнещи, но не по-малко доходоносни. А и пробват кое ще мине. Данъкът върху пенсиите не мина, данъкът върху лихвите вече не ни шокира толкова. Скоро здравият ни разум ще почне да се обърква и някое по-завъртяно, но също толкова мъдро финансово предложение, ще мине без бой.

След това измисляме проблем и го решаваме. Ефектът сред електората е още поне седмица обожание към Спасителя (пак да се свети името Му).

И понеже всички знаем, че след няколко дни ще слушаме как такава идея никога не се е обсъждала на политическо ниво във ГЕРБ и Бойко Борисов няма нищо общо с палуванията на Дянков, нека си припомним откъде тръгна цялата работа: Борисов: Били обеднели хората, а в банките – рекордни спестявания.

Значи време е да се вземат.


Владимир Йончев
offnews.bg

Дянков запали бунт. Ще има ли пожар?

Истински пожар се запали в мрежата по повод идеята на министър Симеон Дянков за облагането на лихвите по депозитите. В социалните мреж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com