Как в Северна Македония коментират визитата на Зоран Заев в София

13167
Как в Северна Македония коментират визитата на Зоран Заев в София
Снимка: БГНЕС

На сайта на македонската редакция на ДВ Костадин Делимитов припомня, че окончателното решение за преговори с ЕС ще се вземе на срещата на върха на европейските лидери през следващата седмица в Брюксел. Наблюдателят отбелязва в тази връзка, че ЕС не е успял да намери решение, за да отприщи преговорите, като повлияе на българската позиция и коментира: "Надеждите за обрат в последния момент, благодарение на посещението на Зоран Заев в София, умряха".

 

Според автора, обрат със сигурност е "възможен, но шансовете за това не изглеждат добре, дори на теория“. Делимитов пише: "Това развитие е неприятно и потискащо за македонската общественост, която е изправена пред ново изпитание - да покаже зрялост, търпение и способност да устои на това предизвикателство".

 

Щетите за македонската икономика

Авторът на коментара се пита дали политиците ще съумеят да неутрализират и вредните последици за македонската икономика, която и без това се намира в период на продължителна рецесия, без да има признаци за бързо възстановяване.

 

„Факт е, че блокадата на преговорите с ЕС ще се отрази на съвместните инфраструктурни проекти и с България. Те са в режим на изчакване от доста време, но сега ще се забавят още повече“, се казва в коментара.

 

Цитиран е и представител на бизнес средите в Северна Македония, който твърди, че в действията на правителството в Скопие има повече демагогия, отколкото прагматизъм. „Няма никаква визия, стратегия или концепция. Мисля, че се разчита твърде много на подкрепа отвън и не се отчитат нашите вътрешни интереси“, казва експертът и предупреждава, че се очакват сериозни щети за македонската икономика.

 

Каракачанов: Борисов да не прехвърля отговорността за РСМ на служебното правителство

„На Запад показваме колко сме активни, а към българите - нищо“. Такава е тактиката на Северна Македония, но ние не трябва и...

А тя, според Делимитов, се намира в състояние на тежка рецесия. По-нататък той отбелязва, че сивата икономика, нелоялната конкуренция, корупцията и въпросът за върховенството на закона са проблеми за македонската икономика, които са дори по-големи от проблемите с България.

Компромисите, предложени от Зоран Заев 

Коментар на Катерина Блажевска за македонската редакция на ДВ обобщава и някои от реакциите на българските медии, свързани с посещението на премиера Зоран Заев в София. Отбелязва се, че македонската общественост не е била запозната с предложенията, които Заев е направил в София, докато някои български медии вече спекулирали по темата.

Цитирани са източници в правителствените среди на България, според които, Заев е предложил пет варианта за компромисно решение на спора с България. Единият от тях съдържал варианта да се каже, че българи и македонци говорят на същия език, който обаче международно е признат като два различни езика.

В София Заев заявил още, че ако България подкрепи началото на преговорите на РСМ с ЕС, то македонците ще направят необходимите компромиси по оспорваните исторически теми. Заев подчертал още, че очаква нов стимул за работата на съвместната историческа комисия. Второто предложение, което министър-председателят на РС Македония е поставил на масата за преговори, се отнасяло до ускоряването на железопътния проект Гюешево-София.

Владо Перев: „Убихме“ ли пратениците?

Легендата разказва, че най-трудната и рискована работа през Античността била да бъдеш царски пратеник. Такива пратеници били задължени ...

Правилна ли беше тази стъпка 

В коментара на Катерина Блажевска се цитира позицията на българското министерство на външните работи. В нея София подчертава, че рамката за преговори между двете страни относно присъединяването на Скопие към ЕС остава непроменена. Както и че са необходими гаранции за спазването на Договора от 2017 година, които за момента все още не били предоставени.

„На фона на тази позиция на София в Македония се питаха дали посещението на Заев в София изобщо е правилна стъпка“, коментира Катерина Блажевска и цитира в отговор самия премиер Заев, който заяви: "И самата среща е стъпка напред към намирането на решение, което да е в интерес и на двете страни. Само така ще имаме подкрепата на гражданите на двете страни".

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Как Италия и Испания изпревариха Германия

След загубата: това ли е краят на ерата Ердоган?

Грузия: Искаме в ЕС, но без "ЛГБТИ пропаганда"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com