Казаното от Борисов ще се хареса на Кремъл

5795
Казаното от Борисов ще се хареса на Кремъл
Снимка: БГНЕС

България явно ще заговори за отмяна на санкциите срещу Русия още след няколко месеца. Нали властта в София беше критикувана, че не знае какъв дневен ред да предложи на ЕС? Е, намерила го е и Русия го харесва.

Всичко, което премиерът Борисов каза вчера по биТиВи, е от полза за Кремъл и за никого другиго. Вижте прокремълските руски медии днес: извлекли са съществената част от цялото интервю, която се свежда до призива да се отменят санкциите срещу Русия. Ако теглим чертата от интервюто на премиера, това ще бъде единственият практически извод от всичко изречено. Заедно с още един: че България ще заговори за отмяната на санкциите именно по време на българското председателство след няколко месеца. Нали изпълнителната власт беше критикувана за това, че не знае какъв дневен ред да предложи на ЕС? Е, намерила го е и Русия го харесва.

Според изтекъл запис: Борисов и Цацаров искат 50 млн. долара рушвет от турска компания

Изтекъл запис на разговор между банкерът Цветан Василев и жена, която е представител на турска компания, хвърля сериозни обвинения за м...

Второто, което е от полза за Кремъл в интервюто на премиера, е твърдението, че за НАТО Русия е основна заплаха (или враг). Поднесено по този начин, то дистанцира говорещия от основните събития, довели до действително влошените отношения между Русия и Алианса и предлага една семпла картина, в която отговорността – включително и отговорността за погрешна преценка – е сякаш поета от подлога в изречението: Х смята, че най-големият му враг е У. Ако преведем премиера от български на български, той всъщност казва, че Алиансът е преценил нещо, което не зависи от София, което може и да не е основателно и с което той самият, Бойко Борисов, гледа да се съгласи само по принуда и само донякъде.

Посланието, което Борисов избра

Нека напомним: отношенията между Кремъл и НАТО се влошиха след като Русия анексира част от чужда държава, а после беше уличена в пряка намеса в изборите в няколко натовски страни. С присъщата му лекота на изказа, премиерът можеше да каже нещо такова: Русия взе земята на едни хора и ние се уплашихме, че може да направи същото и с нас, затова я сметнахме за наша основна заплаха. Щеше да бъде пак семпъл, но точен. Щеше да говори в първо лице множествено число, както се полага на член на някаква общност. Но той избра друго послание: че Русия, видяна като враг, е някакво хем чуждо, хем съмнително решение, с което той няма да спори, но ще го преодолява. Например, като настоява за отмяна на санкциите.

Изречението за “врага” има и втори план, може би по-важен от всички останали. Този втори план се отнася към истинския източник на твърдението за “врага”. Просто така говорят не в Брюксел, а в самата Русия. И то още от началото на 90-те, когато руските комунисти и руските националисти обвиняваха президента Елцин за добрите му отношения с Алианса. Твъряха, че той предава страната си, влизайки в добри отношения тъкмо с организация, чиято цел е разрушаването на Русия. Логическа формула, чийто успех зависеше почти изцяло от успешното разпространение на тезата, че НАТО смята Русия за враг. И колкото повече Елцин допринасяше за сътрудничество на страната му с НАТО, толкова повече се усилваше реакцията и дезинформацията вътре в Русия. Алиансът беше представян като същото онова чудовище, рисувано някога по брежневските медии, което няма да намери покой, докато не съсипе най-голямата страна на славяните и православните.

Борисов: Всяка държава на Балканите трябва да е свързана с магистрала с останалите

Трябва всяка една държава на Балканите да бъде присъединена с жп линия и магистрала с всяка една друга, както ние сме свързани със Скоп...

Бяха нужни само няколко години, за да може това семпло убеждение да напусне полето на улицата, на скромните по влияние политически групи, на маргиналните медии, и да влезе съвсем официално в Кремъл като послание на президента Путин. Днес можете да чуете от съвсем сериозни хора и дори в прилични медии две основни тези, свързани с НАТО. Първата е, че Алиансът води подривна политика именно и преди всичко срещу Русия, като сваля нарочно цените на петрола и газа. Втората е, че при цялата си атака срещу руските интереси Алиансът лъже, че Русия не му е враг. Така беше и преди, и след анексията на Крим, преди и след кибер-войните, преди и след Чечня, отмяната на свободите, арестите на учени, убийствата на политици и журналисти.

Борисов говори на руските избиратели и то на техния език

Изречението на Бойко Борисов влиза точно в този контекст, то не е насочено към успокоението на българските десни, за които Русия е действително заплаха номер едно за страната и които биха се радвали да имат премиер, мислещ като тях. Напротив, Борисов говори на руските наблюдатели в страната, и то на техния език. Все едно им казва ето това: прави сте, воюват най-вече с вас, а аз се чудя как да преодолея това положение, което заварих, когато поех поста. Разгадала го е една маргинална руска онлайн медия, чието заглавие е изчерпателно за това ново разбирателство между София и Москва, камуфлирано зад гръмки твърдения за обратното: “Българските власти не издържаха: НАТО напада Русия, ще махаме санкциите”.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com