Когато Валери и Волен пишат закон за езика

4451
Когато Валери и Волен пишат закон за езика
Снимка: БГНЕС

Когато човек види, че Валери Симеонов и Волен Сидеров пишат закон, който да защитава българския език, забелязва голямата арка - как добре започна всичко с Кирил, Методий, Климент, колко обещаващо изглеждаше. Новите бранители на книжнината заемат неадекватната поза, която допуска, че езикът въобще може да бъде поставян в рамка, да бъде охраняван, както се охранява граница, а на всичкото отгоре онези, които са съгрешили спрямо употребата му да бъдат наказвани с административни глоби. Това, разбира се, е абсолютна утопия. Тя няма нищо общо с живия, хаотичен процес, почти случайния и неорганизиран принцип, който ражда хубостта на един език и го изгражда в красива гмеж от заемки, експерименти, побългарявания на чуждици и отчуждавания на български изрази: усилието да ограничиш това чудо е като да строиш бент пред стопроцентово цунами. Нищо няма да стане освен предсказуемо сплотяване на електорат, който обича да се тупа в гърдите и рядко вижда по-далеч от собствения си нос и впрочем изписалата на латиница логото си телевизия Alfa. 

Какво например да правим с изобилието от турцизми и финия нюанс, който внасят в българския език? Всеки знае, че по скалата на възхищение браво стои по-долу от евала, че някои неща имат смисъл, но други определено са си бошлаф, че бардакът е къде-къде по-мръсен от публичния дом и че едно е да си печалба, но съвсем друго да излезеш на кяр. Освен това няма българин, който да не е добре наясно с обстоятелството, че чорбата е по-вкусна от супата, че студът не е проблем, докато не се превърне в бахър, че пред дребните удоволствийца всеки би предпочел да си прави кефа и че в йерархията на искането меракът стои по-горе от желанието. Разбира се, по-добре е да влезеш, отколкото да входираш, както и да се откажеш, отколкото да канселираш, но пък нима трябва да подлежиш на санкция, ако си заявил, че ще спазиш обявения дедлайн? Крайният срок е едно - там и да закъснееш, няма кой да те гони. Престъпиш ли дедлайна обаче, здравата си я оплескал. 

Каква ще е тази полиция, която да бди над спазването на книжовния българсик език? Кой ще контролира друг как говори, че на всичкото отгоре да му налага глоби ако сбърка? Езикът не се ражда в научна епруветка, нито в партийни централи, нито във факултета по филология, нито би могъл да се повлияе от институционална намеса. И впрочем, какво е това смекчаване на тона - преди Волен искаше да изгони от България чуждестранните банки, а сега максимумът на възможностите му е да ги помоли да пишат есемеси на кирилица? Нещо патриотарството е закъсало, щом едновремешните грандиозни обещания се смалиха до тих Слънчев бряг и пожеланието униформите на полицаите да са изписани на кирилица. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Абортите в САЩ: една неудобна тема за Тръмп и републиканците

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com