Кой е предполагал, че ще жалим за Цецка Цачева?

49457
Кой е предполагал, че ще жалим за Цецка Цачева?
Снимка: БГНЕС

"Моряци, имам една добра новина и една лоша, коя искате по-напред?", попитал капитанът. "Дай първо лошата", отговорили моряците. "Ами лошата е, че корабът потъва. Добрата е, че вода има за всички".

Дали разбира Борисов или не разбира съвсем, но ГЕРБ наистина потъва и наистина вода има за всички на борда. Последните изяви на лидера доста добре работят за Радев. Наричайки го диктатор, той разсмива населението, защото всеки знае какво е диктатор и това определено не е сегашният държавен глава.

Да припомним - не Радев беше в телевизорите цели три мандата, не той раздаваше милиони от джипката, не приближените му ядяха бял хляб покрай него  и не критикуващите го или просто неподчиняващите се на заповедите му се запознаваха с прокуратурата, ако прекалено много знаят.

Отговорът на Радев поне на този етап звучи разумно и достойно. "Крайно време е господин Борисов да спре да използва своята партия за щит и да защити честта ѝ - като се кандидатира за президент. След всички изговорени приказки това е логичният изход" - така президентът коментира казуса с неродения все още кандидат-президент на ГЕРБ.

Да, свой кандидат нямат, но битката с Радев я водят по-усилено от обичайното от няколко седмици вече. Тоест, ние не знаем какъв трябва да е президентът, но не е този.

Румен Радев хвърли ръкавицата на Бойко Борисов: Да се кандидатира за президент и да защити честта на партията си

"Крайно време е господин Борисов да спре да използва своята партия за щит и да защити честта й - като се кандидатира за президент. След...

Подобно инфантилно поведение не е изненада предвид досегашната продукция на мозъчния тръст на ГЕРБ. Неспособността да се артикулират изисквания към потенциалния държавен глава ражда изказвания от жанра "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме".

Само че този път номерът не минава и Радев е безпощадно прав - Борисов ползва ГЕРБ като щит, да не кажем като параван. Не смее да се покаже в цялото си величие на президентски избори и всички знаем защо.

Не може да бъде президент някой, който е сниман да нанка от неизвестна Мата Хари.

Невъзможно е да получи народното доверие този, за когото цялата политика, икономика, обществени отношения и публична среда се изчерпват с определението "Пунта Мара".

Опорките на ГЕРБ срещу Радев стават все по-смешни - имал подкрепа ту от Вашингтон (което е лошо), ту от Москва (което е още по-лошо; първо бил ляв (ужас), после спечелил десните хора (пълен ужас).

Инициативен комитет ще издигне Радев и Йотова като кандидати за президент и вицепрезидент

Днес (27 септември) от 18.00 часа в зала 6 на Националния дворец на културата ще се състои Учредително събрание на Инициативния комитет...

Истината е, че Радев дори няма партия, за разлика от Борисов. Но пък има възходящ тренд в навечерието на изборите, пак за разлика от него.

С нападките си към Радев Борисов си прави лоша услуга. Дори да спечели известно време - нали уж текат номинации в партията - той ще катастрофира тежко, когото и да издигне. Ако "много го ядосат", както вече се е случвало, или пък много го помолят, Борисов може и да се кандидатира, но това би било политическият му край.

Ако лично се включи в президентската надпревара тази есен, Борисов директно влиза в гардероба с политическите скелети. Ако пък ГЕРБ подкрепи някаква "независима" кандидатура, тя влиза пак там, но с по-малко драматизъм.

На предишните президентски избори поне някаква фигура имаше от ГЕРБ, пък била тя и леко комична. Но кой да е предполагал, че ще жалим за Цецка Цачева...

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Германия би закъсала, ако ги нямаше чужденците

Възходът на Виетнам: каква е тайната на успеха

Ядрените амбиции на Турция и опасната зависимост от Русия

Как поляците си върнаха демокрацията, а българите - не

Лозан Панов: Как системата (въз)произвежда „нотариуси“ и „джуджета“

Тръмп и тъмното минало на "America first"

Нужда от реформи: какво не е наред с китайската икономика

"Изпочупиха пръстите на ръцете ми с отвертка": Какво се случва с украинците, пленени в Русия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com