X
 
 

Кой си ти, че да казваш мога ли да се разпореждам с утробата си?!

10209 17
photo of Кой си ти, че да казваш мога ли да се разпореждам с утробата си?!
Снимка: iStock/Guliver
Пуснатата за обществено обсъждане Национална стратегия за детето се оказа поредният препъникамък в отношенията между църквата и обществеността у нас. За пореден път вместо именно църквата да е тази, която сплотява, приобщава и обединява, се оказа арогантният глас, който се "изкрещява" хич, ама хич не на място.

Българската православна църква публично изказа своите притеснения, че стратегията заплашва правата на родителите над децата. "Като че ли тази Национална стратегия защитава детето, а не родителите. Тук не става въпрос, че църквата защитава шамарите – но право на родителите е да възпитават децата си". Това заяви западно и средноевропейския митрополит Антоний.

Според свещеника много лесно можело дете да бъде манипулирано – например от свой "злонамерен роднина". Той добави и, че "един-два шамара" всеки бил изял и никой не станал агресивен от това. Не става въпрос за "един или два шамара", а че с тази стратегия "се изключва изцяло шамара", продължи Антоний, който видя в стратегията опасност родителите "да бъдат поставени в едни рамки".

Той, разбира се, не остана безразличен по темата за абортите. Абортът е грях – няма как това да бъде толерирано от Българската православна църква. Затова българската младеж трябва да знае, че безразборните сексуални контакти водят до бременност. Църквата одобрява аборт при медицински доказани причини, уточни Антоний. А относно пример с изнасилена жена и забременяване, хипотезата на свещеника за детето беше: "Може пък да е щастливо".

Позицията на църквата по тази тема е ясна отдавна. Ясно е и, че висшите църковни служители у нас отдавна не могат да намерят баланса между добрия, разумен тон и хилядите глупости, които изговориха в последните години по значими обществени теми, включително в дебата за Истанбулската конвенция. Но когато подобни небивалици се подклаждат от водещи медии у нас, нещата изглеждат къде къде по зле.

"Разбира се, че абортите трябва да бъдат забранени, защото са грях. Абортът си е убийство и не може да бъде право на жената да се разпорежда с утробата си, защото тя не е нейна." Тези думи написа главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев.

Eдинствените думи, с които бих коментирала написано е СРАМ. Срам ме е, че живея в страна, в която в XXI век ще се намери някой, който да обясни, че жената няма права и то спрямо собственото си тяло. Срам ме е, че когато ежедневно стават изнасилвания и извращения с жени, някой нарича аборта убийство. Срам ме е, че този някой е главен редактор на един от вестниците с най-голям тираж у нас. Срам ме е, че е мой колега и ежедневно има възможност да разпространява подобни нелепости. 

Може би за някой дълбоко религиозен човек гледната точка на г-н Зюмбюлев е приемлива, но уви, самият той споделя, че далеч не е "някакъв християнски фундаменталист". Уви отново - срам ме е още повече! Поне да беше. 

Според данни на Националния статистически институт от края на 2018 година около 300 хил. жени у нас са били изнасилени в определен период от живота си. Близо 10 процента от българските жени са били изнасилвани, но заради срам, страх или изкривено чувство за вина голяма част от тях не споделяли преживяванията си. Дали имаме право да ги наречем убийци, ако се е наложило и са дръзнали да направят аборт - не, ни най-малко!

Иска ми се все пак да вярвам, че през годините сме успяли да развием като общество малко повече разум, стигащ далеч отвъд примитивните разсъждения, че някой човек има право да се разпорежда с тялото и здравето на някой друг, под маската на Бог. И нека този път да не оставаме без думи, а напротив, защото когато мълчанието не стига, думите са единственото оръжие!

Автор: Милена Славкова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 7 потребители

17 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 10 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Леле! Колко откачалки коментират тук! Ами... вярвайте си в каквото искате, но България е светска държава преди всичко. Което ще рече, всички религии: ислям, будизъм, шинтоизъм, християнство, юдаизъм и прочие са разрешени за практикуване, но те са ОТДЕЛЕНИ от държавата. Сиреч, законите в България не са закони на Шериата, нито са закони на Светата Инквизиция или подобни, а са светски закони. С други виж още ›› думи, макар че абортът е при всички обстоятелства крайно нежелана процедура, по редица причини, то има случаи в които се налага да се вземе решение за аборт. Но, има мнения за абсолютна забрана на абортите, включително и по медицински причини. Както и да е. Някои източни религии смятат, че всяка жива твар има правото на живот, дори да е без мозък и се смята за грях да бъде убивана. Затова в Тибет например като някой види мравка я заобикаля, защото ако я настъпи ще извърши убийство, тоест грях. Подобна е и безумната мисъл за "убийството" на няколко клетки или формация от клетки. Повтарям - без мозък или с наченки на такъв. Ако пофилосовстваме малко повече и разширим обхвата на интерес, можем да решим, че нищо живо не трябва да бъде убивано. Всички микроорганизми нали и те са живи същества? Ми бактериите, вирусите? За вирусите е спорно, но бактериите категорично са живи същества. Значи, и тях не трябва да убиваме? Първата стъпка е отказ от антибиотиците. Лошо няма - антибиотиците имат много странични ефекти за самите хора. Но какво да правим ако се разболеем от тежка бактериална инфекция, като бронхопневмония? Ами чума? Ами проказа? Трябва да умрем ние, защото не бива да убиваме бактериите в нас - те са живи. Лекарите ще ви кажат друго: Има и полезни и вредни бактерии. Със вредните трябва да се борим, не е грях да ги убиваме. Полезните обаче трябва наистина да пазим - те работят в наша полза и без тях трудно бихме останали живи и здрави. Е, малко разширих темата, но накратко, въпреки че абортът е винаги рискова операция, има случаи в които жената има право да поиска аборт. 1. По медицински причини - виждам, че няма особено голяма опозиция за него. 2. В случаи на изнасилване - зависи. Право на жената е да реши. В някои случаи жената решава да запази детето и то може да се роди живо, здраво и добро, тоест да не стане насилник като баща си. Остават обаче многото проблеми на изнасилената жена - остава да отгледа сама детето си без баща, може да е малолетна, още по-лошо. И така нататък. Така че, темата е сложна, не може категорично да има някой който да забранява абортите тотално. Лекарите обаче са едни от хората, които могат да преценят - може или не може да се извърши аборт. В някои случаи самият аборт може да крие големи рискове. Но като цяло да, жената има право да се разпорежда с утробата си.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Животът започва от зачеването! И преди раждането детето дете, отделно същество от майката! Ако не го искат да не са го правили! Статията е отвратителна, убийството е смъртен грях. Покайте се от убиствата и поддържането им!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 8 преди 2 месеца Профил на трол?
  В допълнение към предходния ми коментар(5) искам да подчертая, че организациите за защита на детето трябва да вземат отношение по въпроса за абортите по желание, тъй като животът на детето започва още от неговото зачеване, ако все пак се замислим и той вече не би трябвало да зависи от решението на майката и посегателството към него да се окачествява като криминален акт, ако не е по медицински прич виж още ›› ини, добре преценени от ЛКК.
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Живота започва след раждането, преди това не си човек, а зародиш.
  : 8 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Това е пълен абсурд да се очаква църквата да бъде модерна, либерална и да отговаря на на прищевките и очакванията на всеки ку ку.Църквата е възможно на консервативната и традициона институция и най обичайното място от което да се чете морал, да съди и поучава обществото.И в САЩ ако хората отидат при някой католически пастор се очака да бъде много строг,моралист и праведник, а не тути фрути!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Сега хората които водят светски живот и стечение на годините започнаха да приемат всяко едно извращение за съвсем нормално и вече до толкова разгащени, разпищолени, разглезени и аморални разбира се че може да им се струват църковните закони и правила много строги или дори невъзможни за изпълнение, църквата преди всичко говори за праведните християни които се молят на господ.Ти ако си атеистка не виж още ›› би трябвало да вземаш под внимание нещо което несе отнася до теб.Мисля че е напълно безмислено да критикуваш църквата при положение че неси част от нея и неразбираш за какво става въпрос.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Каролина Денчева 5 Каролина Денчева преди 2 месеца Профил на трол?
  Абортите, които не са по медицински причини, трябва да са забранени, не само защото са си убийство и посегателство към беззащитен живот, но и са един вид самоубийство и безразсъдно посегателство към собственото здраве и бъдещи възможности за зачеване и раждане, а защо не и към демографския прираст. Повечето жени и особено момичета, независимо от степента на общото си образование, са лишени от елем виж още ›› ентарна здравна култура, за да могат да решават собствената си съдба и тази на бъдещото си дете, защото ако не беше така, нямаше да допускат безразборни сексуални контакти и така лекомислено да се съгласяват на аборти, раждане със спинални упойки и секцио (когато не са по медицински причини). Голямо значение има здравната култура, а тя може да се постигне единствено чрез здравно образование в училищата от най-ранна училищна възраст, когато се изграждат всички хигиенни навици. Тогава младежите ще израстват с отговорно отношение към собственото здраве и живот, както и към здравето и живота на околните. Недопустимо е една жена, отдала се на сексуални ласки, да не се замисля за последствията и да иска да убие плода на своята любов и на партньора си! Освен това, независимо от религиозните убеждения, всяко вмешателство на съвременния цивилизован човек в природните закони, се наказва с непредсказуеми последствия, както глобалното затопляне и замръсяването на околната среда, които също са резултат от ниска здравна култура и меркантилност на съвременния човек.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Милена Славкова, коя си ти, безмозъчна патко, че да решаваш да лишиш невинно човешко дете от живот? Разбира се, че абортът е УБИЙСТВО! Абортите трябва да бъдат забранени и ограничени! Малък е процентът на жените , забремелени след изнасилване, което ясно показва, че повечето аборти са направени от жени, които НЕ са изнасилени, и които са се отдавали на сексуални " приключения" , и ко виж още ›› ито НЕ желаят да поемат отговорност за безобразието си и решават да УБИЯТ НЕВИНЕН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ в утробите им! Същите тия абортаджийки - дететубийки след време стават клиентки на ин витро "услуги"! БПЦ трябва да има строго мнение и позиция относно абортите - НЕ трябва да се благославят абортите, ин витрото и сурогатното "майчинство"! Светия Синод на БПЦ - БП защитава човешкия живот, и ти, тъпа Милено, НЯМАШ правото да защитаваш абортаджийките.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Земята е пренаселена. Аборта трябва да е задължителен, ако вече си се разплодил 2 пъти. И не е убийство. Убийство е това което човечеството прави на земята.
  : 7 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • КОПИ-ПЕЙСТ 3 КОПИ-ПЕЙСТ преди 2 месеца Профил на трол?
  Кой си ти, че да казваш мога ли да се разпореждам с утробата си?! ---------------------------------- Вижте сега, че Аз съм Този, Който съм, и освен Мен няма Бог. Аз докарвам до смърт и Аз съживявам, Аз наранявам и Аз изцелявам; и няма кой да избавя от ръката Ми. /Второзаконие 32:39/
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • марги 2 марги преди 2 месеца Профил на трол?
  Милена Славкова, другарко, не аз, нито който и да е човек може да ти каже "мога ли да се разпореждам с утробата си?! Но Сам Бог, който те е създал, може да ти каже! Но ти не вярваш в Него, твоя воля, но не заставай на пътя на хората с други възгледи! Коя си ти че ще говориш от името на цялото общество! Свиквай, не си ти правата, нито говорещата истината!Свиквай!
 • Златка Пейкова 2.1 Златка Пейкова преди 2 месеца Профил на трол?
  Аборти има откакто ги има жените на тоя свят, и ще ги има докато има жени , всичко останало са пълни простотии
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 1 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  славокова вие сте СОРОСОИДКА. ВРАГ НА НАРОДА. ПРОКАРВАТЕ РУШИТЕЛНИЯТ евро/АТЛАНТИЧЕСКИ УПАДЪК . ТОЗИ УПАДЪК ЦЕЛИ ДА НАПРАВИ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НАПЪЛНО НЕГОДЕН И ДА СТАНЕ ЛЕСНА ПЛЯЧКА НА ВАШИТЕ ГОСПОДАРИ И аз СЪМ НА ПЪТЯ ВИ И ВИ МРАЗЯ. Аз съм Илюминат/ Просветен/ , но съм зад Народа/ Народите и още по настървено ще воювам с вас. ПРАВА Е БПЦ, А , вие коя сте ? Ами показах коя сте. Това сте ЛИБЕРАЛКА/ виж още ›› САТАНА.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Не бе, ти си идиот!
  : 5 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  По добре да е така от колкото да съм един от вас работници/чки на сорос. ЗАЩОТО ПРИ МЕН ВАШИТЕ МИСЛОВНИ СХЕМИ НА ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ ПРОПАДАТ, АЗ ДОРИ И САМО С ПРИСЪСТВИЕ ВИ ИЗОБЛИЧАВАМ. СИГУРНО ДОБРЕ ВИ ПОЗНАВАМ И 25 ЧАСА ОТ 24 ВОЮВАМ С ВАС И ЩЕ ВОЮВАМ ДО ПЪЛНА ПОБЕДА.
  : 15 !
 • Октомври 1.3 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  Всички виждате какво прави момичето от снимката. Това и е един от символите. ТВЪРДО БЪДЕТЕ ЗА Б.П.Ц. В ТЕЗИ ДРАМАТИЧНИ ВРЕМЕНА. ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА И ВИЕ СЕ ПАЗЕТЕ ОТ РУШИТЕЛНИЯТ ГЛОБАЛИЗЪМ/ евроАтлантизъм/
  : 16 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Ми те правилно си казаха докторите. По психиатриите масово не достигат пари за легла в стационарите, лудите се разхождат на свобода, не се лекуват, има и опасно луди, убийци. Те се разхождат сред нас. Някои от тях може да ни говорят за Господ, за Сатаната, за Луцифер, Лилит, паднали ангели, станали дяволи... Не им обръщайте внимание, не са болни.
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Обвинение срещу американски ловец на мигранти ...

"Ловец на мигранти", който ФБР разследва от 2017 година и задържа преди дни, обвинявайки го в незаконно притежание на оръжие, е обвинен и ...

missing image
Отличие за единствения ученик от София, ...

Четвъртокласникът Деян Калапишев от столичното 104 основно училище „Захари Стоянов”, донесъл единствената награда на София от Националното музикално състезание „Ключът на музиката"`2019, в ...

missing image
Петролен разлив близо до Рио де ...

Бразилският енергиен колос Petrobras спря нефтодобива на платформата си P-25 поради изтичане на петрол. Според предварителни данни в крайбрежния бразилски шелф са изтекли ...

Последно в Актуално