X
 
 

Комунистическото ни минало се превърна в бъдеще*

8403 21
photo of Комунистическото ни минало се превърна в бъдеще*
Колкото повече нови и нови нерешени проблеми изникват при адаптацията ни към европейската политическа култура и правилата на ЕС за разделението на властите и върховенството на закона, толкова по-често се връщам в романтичното и еуфорично начало на прехода, когато наистина си вярвахме, че "комунизмът си отива".

Като депутат в 36-то народното събрание (от 4 ноември 1991 г. до 17 октомври 1994 г.) участвах в работата на две деликатни парламентарни комисии – по образование и наука, и по външна политика. Идвайки в парламента от академичните среди, бях направо потресен, когато видях на живо какво представляват учителките – ортодоксални комунистки и дипломатите от кариерата – съветски възпитаници. Тогава си мислех, че всяко начало е трудно, но когато станем членове на ЕС и НАТО, всички тези "скелети от червения гардероб" ще се радват на заслужен отдих… Каква наивност! Днес учителките комунистки пак са тук и пак са същите, плачат и протестират за по-високи заплати, но продължават да дават частни уроци, без да плащат и един лев данъци. Да не говорим за кариерните дипломати. Много от тях и днес заемат възлови външнополитически постове, след като се оказа, че освен съветски възпитаници, са били и достойни агенти на ДС.

Европейската кариера на Борисов

Нещо интересно: В Сараево премиерът Бойко Борисов бе награден с приза “Европейска личност на годината” - престижно отличие,...

Никога през тези вече толкова далечни 1991-92 г., дори и за миг не съм си и помислял, че 10 години след приемането ни в ЕС ще живеем в абсурдната и уникална от всяка гледна точка "държава на двамата генерали". Държава, представляваща странна смесица от опити за провинциална модернизация и нестанала декомунизация, в чиято "злокобна" политическа атмосфера едва ли не ежедневно се нагнетява огромно напрежение, заредено с разнопосочни енергии на омерзение и отчаяние.

Естествено, не са изчезнали и надеждите за промяна. На пръв поглед те звучат прекрасно, но все по-наивно и идеалистично. И как да бъде по друг начин, след като битката за провеждане на лустрация се води на различни нива вече 30 години, за съжаление неуспешно. Последните безрезултатни опити за приемане на закон за лустрацията бяха в 41-то НС, когато все още имаше ПГ "Синя коалиция". Агентите на ДС не само имат своя "парламентарна група" във всички парламенти след 1989 г., но продължават да пъплят като огромни мутирали хлебарки по върховете на политиката, бизнеса и медиите.

Винаги съм бил убеден, че свободата на словото и правото на информация са най-безспорните завоевания на българската демокрация след 1989 г. Тази свобода, която най-много ни липсваше, като че ли най-бързо се възприе като даденост, която никой вече не може да ни отнеме. Никога не съм си и представял, че сериозната плуралистична политическа журналистика и публицистика ще остане само далечен спомен от първите години на прехода.

Да, всички виждахме и коментирахме обезпокоителните тенденции в натрупването на проблемите със собствеността и политиката на медиите. Медийната среда опростяваше и се профанизираше пред очите ни, но никога не съм очаквал, че отново ще преживеем политико-икономическа симбиоза между власт и медии, както беше при комунизма. Така стигаме до най-важния въпрос, който днес ни вълнува – може ли журналистическото слово да е свободно, ако медиите са зависими политически и икономически? Или, ако става дума за нас, гражданите, въпросът можем да го зададем и по друг начин. Има ли изобщо смисъл свободното ни политическо или гражданско слово, ако няма къде да го кажем или напишем, за да може и някой друг, освен роднини и приятели, да ни чуе или прочете? КОЙ, КОЙ ще ни каже? ТОЙ, разбира се, с перверзната подкрепа, която получи за абсурдния си медиен закон…

Най-опасната за демокрацията аналогия, обаче, с времето около 1989 г., е безпрецедентното неглижиране и унижаване на институциите, на което сме свидетели днес. Според ГЕРБ институциите, процедурите и разделението на властите само затрудняват и поставят препятствия пред "вожда и учителя", определен за "европейска личност на годината" и поел "отговорността" да бъде (единственият) изпълнител и говорител на народните въжделения.

Няма човек, няма проблем - все пак сме XXI век

Няма да има предсрочни избори в Германия, Ангела Меркел оцеля, политическата криза в най-голямата европейска икономика е избегната (зас...

Не е случайно, например, че за първи път след 1989 г., имаме толкова политически импотентен парламент като 44-то НС, напълно неспособен да свърши нещо полезно за обществото. Парламент, който превръща всеки дебат в най-жалък махленски фарс и в който класическата демократична координатна система „ляво-център-дясно“ е заменена с нова – лепкав популизъм и клиентелизъм, където вече няма идеология и където лявото и дясното често се оказват от една и съща страна на барикадата. Така, както се случи при рестартирането на "абсурдния" проект "Белене", подплатено с "русофилски" боен дух.

Горчивите аналогии с 1989 г. далеч не свършват дотук. Те са системни и генетични по своя характер и олицетворяват дълбокото същностно подобие между късния „перестроечен социализъм“ след 1985 г. и днешния "националпопулизъм". Не можем да не споменем, например, аналогията между екстремистката агресивност в политическата, медийната и обществената среда в България по време на т.нар. "Възродителен процес" и днешното безпрецедентно назидателно говорене и заплашително политическо поведение на "Обединените патрЕоти", членове на управляващата коалиция.

Методите са различни, но целта е една и съща – профанизация и обезсмисляне на едно от най-големите ни богатства – успешното съжителство на различни култури, етноси и религии. Но както се казва в някои "реалити формати" – не сменяйте програмата, защото "най-интересното тепърва предстои". Манипулативната медийна подготовката за поредните местни, европейски и парламентарни избори (предсрочни, разбира се) тече с пълна сила, като резултатите вече са известни и се коментират многократно точно там, където трябва. Чакаме само горещия хепиенд, когато целият досегашен партиен елит (с малки попълнения) ще се намести отново в парламентарната къща на "Биг Брадър", като съвпадението с инициалите на бъдещия победител в изборите не е случайно. В името на политическата стабилност всички позиции в парламента и правителството "Борисов 4" ще са раздадени още преди изборите, като още по-обединените "патрЕоти" ще отговарят специално (и) за междуетническите и междурелигиозни отношения.

Най-сетне, след 30 годишни космополитни лутания в европейското и глобалното пространство, отново ще намерим и своята „свята“ българска православна идентичност. На Черни връх, в деня на конституирането на новия парламент ще започне строежът на гигантски светещ православен кръст. Той ще бъде построен със средства от еврофондовете и ще се вижда в целите Западни Балкани, дори и в Брюксел.

Автор: Аспарух Панов

Европредседателството свърши - сега накъде?*

Напоследък политическите прогнози не се различават от синоптичните. Силни ветрове и от изток, и от запад, както и гръмотевични бури тре...

* Заглавието е на редакцията

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

21 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  БОРИСОФФ Е ИСТИНСКО ТВЪРДОЛИНЕЙНО КОМУНЕ - КАРИЕРИСТЧЕ! ТАКИВА СА И ТЕЗИ ОКОЛО НЕГО И ПРЕДИ НЕГО! ОКАЗАХА СЕ И ПРЕКАЛЕНО КРАДЛИВИ! Ограбиха труда на 8 милиона граждани/селяни по времето на социализЪма. Това което преди беше "общонародна" собственост сега е тяхна ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ. ЧЕСТИТО ДР. БОРИСОФ, КОСТОФ, ПЪРВАНОФ И ПРОЧЕЕ ПАПЛАЧ - ДА СИ КУПИТЕ ЛЕКАРСТВА И СВЕЩИ С НАГРАБЕНОТО!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ БЯХ Б ЧИЛИ , ЗА ДВА МЕСЕЦА И 14 ДЕНА И ВИДЯХ ЕДНО ИСТИНСКО ЧУДО - ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ , СВОБОДЕН , ЩАСТЛИВ , ДРУЖЕЛЮБЕН НАРОД ! ВСИЧКО СИ ИМАТ ! В ЦЕНТЪРА НА СТОЛИЦАТА ИМАТ КРАСИВА ГРАДИНКА И В СРЕДАТА И' , СКРОМЕН ПАМЕТНИК НА АУГУСТО ПИНОЧЕТ С НАДПИС - ''ОБИЧАМЕ ТЕ АУГУСТО !ВИНАГИ ЩЕ ТЕ ОБИЧАМЕ ! '' КОЙ Е ТОЗИ ПИНОЧЕТ И КАКВО Е НАПРАВИЛ ЗА ЧИЛИЙСКИЯ виж още ›› НАРОД ?? В ЛЯВАТА СИ РЪКА ДЪРЖИ МЕЧ , ЧИЙТО ВРЪХ Е ЗАБИЛ В ЗЕМЯТА , А С ДЯСНАТА Е ПРЕГЪРНАЛ ДЕТЕНЦЕ !! КОЙ Е ПИНОЧЕТ ?
 • Обичта на чилийците 7.1 Обичта на чилийците преди 7 месеца Профил на трол?
  Ако чилийския народ наистина обича Пиночет нямаше когато стана на 90 години да го осъди и вкара в затвора за престъплението което извърши със сваляне и убийство на законноизбрания президент Алиенде , установяване на власт фашистка военна хунта и погубване живота на стотици хиляди чилийци.
  : 7 !
 • Анонимен 7.2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Да 7.1 , чух нещо подобно във Венецуела , че за три денонощия е унищожил комунизма и заедно с него и комунистите ! Много малко са успели да избягат ! Това , че чилийците го мразят , не е вярно ! Сам видях ! А че бил съден , това си е чиста пропаганда ! Значи, Пиночет е извършил най-бързата и ефикасна антикомунистическа ''лустрация'', за доброто на своя народ ! 7.1 , Вие с виж още ›› те комунист , нали ?
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Ккаво стана за 30 години всички виждаме и знаем. Няма нужда да ни го повтарят по няколко пъти ежедневно. Никой обаче не говори защо стана и как може да се промени занапред. Стана защото оставихме същите, които объркаха живота ни да вземат, че да го оправят. Чакаме както през комунизма. Една партия или една личност да решава всичко и да контролира всички. Сега не партията, а ние назначаваме правите виж още ›› лства, но само до там. Контрола отново оставяме на партията или на личността. Докато не си влезем в ролята, да държим сметка за всяко действие или бездействие, нищо няма да се промени, а ще става все по зле. Народа го е казал: "Едно куче като не знае да лае, само вкарва вълка в кошарата."
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Там е работата, че дори не знаем какво стана за тези 30 години. Тоест, аз и ти може и да знаем. Но голяма част от населението на България не знае. Защото си мисли, че ГЕРБ е дясна партия. Сигурно има такива даже, които вярват, че дядо му на Бойко Борисов бил (уж) убит от комунистите. Гръцката управляваща партия в момента е крайно лява. И гони руски дипломати. Докато "антикомуниста" Борис виж още ›› ов ходи при Путин да го гледа с навлажнвн поглед и умиление. А българите вярват на една лъжа. И си мислят че е яката работа да си русофил...
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Най-после да прочета един смислен, логичен и обоснован анализ на политическата ситуация в България, всичко това на фона на общата чалгария. Не вярвах, че още има разумни и образовани хора в тази... държава. Уви, това са фактите. Навремето, след обединението на двете Германии се учудвах на анализите, как западногерманците смятали източногерманците почти равни на руснаците или гражданите от бившия С виж още ›› ССР. Сега, като гледам провала на демокрацията в България и нашествието на комунизма, направо се чудя, ние аджеба, какви сме, след като дори източногерманците ги смятат за равни на руснаците? Сега след толкова години (то явно е че човек помъдрява с времето) виждам колко съм бил наивен тогава, когато всичко изглеждаше лесно постижимо - отрязахме главата на "ламята" и край! Вече сме свободни! Но като чета за учителките и като ги гледам сега... не само учителките, бившата министърка на образованието е комунистка, също като баща си. А на всичкото отгоре я чух в ефир да бърка хан Кубрат със хан Крум! Позор!
 • Октомври 5.1 Октомври преди 7 месеца Профил на трол?
  Ама дори и по твоята логика/пропаганда панов е някаква *трепка отговорна за провала на демокрацията. Само , че ти сега му благодариш за анализа. Комунизъм никога не е имало. ИмашЕ Социализъм и една част от отговорните за неговият провал са СДС / и панов също/ и иван костов е ЧЛЕН НА БКП.
  : 4 !
 • Октомври 5.2 Октомври преди 7 месеца Профил на трол?
  Нима не се биха в гърдите , за успешната РЕФОРМА НАПРАВИЛА ПЪТЯ НА Р.България в ес/нато ВЪЗМОЖЕБН ? НИМА НЕ ПОЛУЧАВАХА ШИРОКА ПОДКРЕПА ОТ Вашинктон до Берлин ПОЗДРАВЛЕНИЯ. РЕФОРМАТА ДОВЕЛА ДО ЛИКВИДИРАНЕТО НА ПРОМИШЛЕНОСТА , ОТБРАНИТЕЛНИТЕ СПОСОБНОСТИ , ВАЛУТНИЯТ БОРД И ВСИЧКО ЛИКВИДИРАЩО ДЪРЖАВНОСТА.
  : 6 !
 • Октомври 5.3 Октомври преди 7 месеца Профил на трол?
  А , КОЙ ОТКРАДНА БАНКИТЕ ? АМИ ЕЛЕМЕНТИ НА АНТИбсп СЪБОТИРАЛИ Другарят Виденов , ТЕЗи ОТ ЛИНИЯТА НА първанов . ТЕЗИ ДЕТО НИ НАБУТАХА ЗАЕДНО С дпс и ндсв в ес и нато. ТОЧНО ТЕЗИ. А , има ли един осъден за този грабеж на банки по време на управлението на сдс ? НЕ НЯМА. А , какво казваше костов за първанов ? А с кого бяха в коалиция само до преди 3 години всичките Банди реформатори/ сдс*ндсв/ ? С абв
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  НЕОЛИБЕРАЛИТЕ/КИТЕ НОСЯТ ПОЛИТИЧЕСКАТА ОТГОВОРНОСТ ЗА днешната ситуация. ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ.*СТОМАНАТА
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • НАРОДЕН ФРОНТ /Октомври/ 3 НАРОДЕН ФРОНТ /Октомври/ преди 7 месеца Профил на трол?
  НИКОГО НЕ МОЖЕТЕ ДА ЗАБЛУДИТЕ ? Нима желю желев не е бил Член на Бкп , петър берон / Агент Бончо/, ф.д явочник на НА Д.С на Н.Р.Б. иван костов Член на Бкп. Е какви са ако не са ДЕГЕНРАТИ/КИ И ПРЕДАТЕЛИ/КИ ? А, сега това за дето си дадохте мизерният си живот след 1989 се РУШИ. И сега нормално е да се правите на жертви , а вие сте ПАЛАЧИ/КИ , НО Н.Ф ЩЕ СИ ЗНАЕ РАБОТА. Света НЯМА ДА СВЪРШИ С ВАС. ХАХ виж още ›› АХА.F...F eu*nato F...F
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Иван Костов никога не е бил член на БКП. Хайде да не разнасяме "фейк нюз" с повод и без повод!
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Комунистическото ни минало се превърна в бъдеще, където може да се пренесе опита на Китай, който надмина САЩ по БВП.По време на комунистическото минало имахме развита икономика и нямаше безработица за разлика от сегашното демократично бъдеще където имаме разрушена икономика, безработица и сме на последно място по доход в Ес
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Ами защото всички в ЕС реагират на всяка грешка на управляващите и работодателите си, а ние тук броим грешките на журналистите и на редакторите!
  : 0 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Ами защото всички в ЕС реагират на всяка грешка на управляващите и работодателите си, а ние тук броим грешките на журналистите и на редакторите!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 1 Октомври преди 7 месеца Профил на трол?
  Като дУпетат вие Гражданино панов сте ВРАГ НА НАРОДА. Не знам нищо за вас , но ЗНАМ за доста дето са били и все още са ОКОЛО вас. Знам , че са ДЕГЕНЕРАТИ/КИ НА Бкп/Бзнс /казионен/, Предатели/ки на Н.Р.България , Фашаги , туркофили/ки , Неолиберали/ки. ЕДНО ОТРОВНО ГНЕЗДО. ПРОЕКТИРАНО ОТ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ / ДЕГЕНЕРАТ НОМЕР /1/И ПОДОБНИТЕ МУ. ТЕ РОДИХА ЦЯЛОТО ТОВА СЪСЛОВИЕ КЛИКАТА 1989 / ВСИЧКИ ПАРТИИ виж още ›› /
 • Октомври 1.1 Октомври преди 7 месеца Профил на трол?
  Видимо е от снимката , че само с автомати Няма как да стане. Аз това го знам и съм в процес на уреждане и на гранати и силно се замислям и за нападение от горе.
  : 6 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 7 месеца Профил на трол?
  ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИРА СТОМАНА С ДРУГАРСКИ ПОЗДРАВ Б.Н.О ШИПКА И В.С ВАСИЛ ЛЕВСКИ.
  : 7 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Дали е случайно, че само този .... Октомври .... се е из ... казал под статията?! Или просто няма какво повече да се добави.
  : 0 !
 • Враг на народа 1.4 Враг на народа преди 7 месеца Профил на трол?
  Враг на народа, ама бил депутат пък ти лапай мухите!
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Обединение от десетки щати даде Тръмп на...

Обединение от 16 американски щата, водени от Калифорния, съдят американския президент Доналд Тръмп за решението му да обяви национално ...

missing image
Пуснаха СЕКС видео с Никол Шерцингер, Гр...

В последните дни усилено се говори за Никол Шерцингер и изглежда това няма да спре скоро. Първоначалната тема бе за това, че американск...

Последно в Актуално