Комунизмът заличи икономиката от главата на хората

6303
Комунизмът заличи икономиката от главата на хората
Снимка: iStock/Guliver

В икономиката има една азбучна максима, проверена с хилядолетията: "Безплатен обяд няма". И никога не е имало. Тази проста истина понякога се забравя от родените и израснали в комунизма, управлявал страната ни само 45 години, но нанесъл щети за още десетилетия напред. Предвид доста публични реакции на обикновени хора, доста ясно се вижда, че комунизмът изтри икономиката от главата на хората.

Всяко нещо струва пари. И ако водата пада от небето, то събирането ѝ в язовира струва пари - защото някой трябва да построи язовира, да го поддържа да не се срути, което не е благотворителна, а платена дейност; пречистването на водата и докарването ѝ до чешмата също струва пари - защото някой трябва да изработи тръбите, да се грижи при авария да бъдат поправени, да прави регулярна рехабилитация заради износване, да направи пречиствателна станция, да я поддържа в добро състояние и това не е безплатно, а е платен труд. Всичко това някой го плаща - това е платена услуга.

БСП излиза на протест срещу увеличението на цената на водата

Противопоставяме се на увеличението на цената на водата и организираме протест срещу това пред КЕВР на 15 декември. Това каза лидерът н...

В годините на зрелия комунизъм обаче водата е струвала "стотинки" за домакинствата, защото "държавата" е инвестирала в язовира, в пречиствателната станция, в изграждането на тръбите. А държавата, както добре знаем, сме всички ние, тоест всичко е било изградено с парите от нашите данъци и пак сме си го платили, но без да видим сметките за това. И без дори да знаем, че плащаме - но това е голямата тема за промиването на мозъците.

В условията на развита пазарна икономика, за каквато ни признава ООН (чудно защо), нещата са различни - цената се определя на базата на всички тези разходи. Ако това не стане, производителят на стоката или доставчикът на услугата орязва разходи. Как се отразява това на дейността на язовирите ще ви разкажат в Бургаско. Ако не се вложат пари в мрежата, загубите са 80% (в Добрич, където, според КЕВР, даже вече са 85%), които пак се плащат от потребителите. Ако няма качествено пречистване - децата ни боледуват, плащаме за лекари и лекарства и така нататък по икономическата верига.

Но най-основното - ако цената на която и да е стока и услуга бъде съобразена с доходите на най-бедните, това означава само едно - че услугата или стоката реално се финансира именно от най-бедните, които едва могат да си го позволят. Затова и в развитите пазарни икономики, към които, да повторим, сме и ние според ООН, фокусът е не върху цената на услугите - било то за ток, за вода, за храна, а върху доходите на хората. Задължението всеки да може да си позволи основното, за да живее, не е на производителите, нито на регулаторите, а на държавата, на социалните служби и институции. И това става не през цената на стоката или услугата, а през социалната политика.

Защото, съгласете се, че не може да има пенсия от 200 лева, когато официално признатата в страната линия на бедност е 321 лева. И да не забравяме обещанията за пенсия от 500 лева и заплата от 1500 лева, минавайки по "Дондуков" на път за протестите пред КЕВР. Да не забравяме КОЙ ги даваше тези обещания.

Решението на Тръмп за Йерусалим е удар и по България

Вече повече от седмицата темата "Йерусалим" е водеща в международните отношения. В България, обаче, и досега липсва сериозен анализ как...

Но, разбира се, простата икономическа логика не може да бъде научена от "Биг Брадър" и риалити формати. А с годините нещата само могат да стават по-лоши, защото в спомените ни, нормално всъщност, остават само приятните моменти. Така преди 30 години си живеехме по 15 дни на морето, но колко си спомнят, че в чантите носехме бързовар, защото топла вода няма? Колко си носеха и чаршаф, защото ги очакваха голи дюшеци, а ако имаше чаршаф, колко пъти се сменяше той за тези 15 дни? Колко слагаха първо т.нар. "туристически котлон", малка тенджерка и пакет ориз в багажа си?

Колко от вас са се карали на детето, което отказва да изяде вкусната дроб сърма, защото просто днес му се ядат кюфтета, но столът е един, яденето заложено още в началото на годината, а ресторантите наоколо ги няма никакви? И най-важното по темата - колко от вас не разхищават вода, като оставят крана на чешмата отворен, докато се обърнат "за малко" да видят яденето, да кажат нещо на децата, да се обадят по телефона? Колко от вас си изстудяват бирата или динята под течащата студена вода от чешмата? А колко се киснат във ваната, докато топлата вода ги облива и те се носят безметежно в някакви други светове? Или още по-лошо - колко поливат градината от чешмата, че е по-лесно?

За финал - БСП като ще правят протест пред КЕВР утре (15 декември), нека да направят протести и там, където се кове социалната политика. Освен това, нека попитат как така данните, за които КЕВР твърди, че са от НСИ, сочат, че средният месечен доход в Монтана е по-висок от този във Варна, в Бургас и Пловдив? Точно на база среден месечен доход се формира т.нар. социално поносима цена на водата. Нека питат тези, които са изготвили методиката, която задължава КЕВР да работи по този начин - по закон! Нека питат тези, направили съответните промени в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги и да атакуват тях!

Автори: Роза Люксембургска и Ивайло Ачев

Бюджет 2018 - даже не е голяма измама

Политиците лъжат. Тази аксиома бива научавана рано-рано в България, макар че всъщност си стои като неизползвано знание – просто х...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com