Копай - пък, ако мине номерът...

3280
Копай - пък, ако мине номерът...
Снимка: БГНЕС

Голям кеф прави да гледаш как държавната уредба се прави, че не знае какво се случва по планините, горите и морето у нас. Супер нелепо е и също толкова трагикосмешно да го играем изненадани при всеки "открит" случай на нередности в природни местности. После започва едно преследване и разследване. На финала - един-два ареста да запушим устата на досадните природозащитници и да придобием авторитет колко много работа сме свършили. Да ни кажат "Браво!", че сме хванали лошите и сега ще ги накажем. И накрая разчитаме на късата памет на българите и на времето. Надяваме се да забравят и утежняваме процедурите, за да се проточват с години.

Забравата е най-силният съдник, но не ни най-праведният. Да не пропуснем и гражданските протести, които много често, дори почти винаги, остават без траен резултат. Сценарият е един и същ всеки път щом някой "надуши" унищожаването на природата. Парадоксалното е възхищението от гледката и превъзнасянето от удобствата на огромния комплекс, когато хората започна да посещават конкретния обект, позициониран направо във вълните. А като се приберат у дома, започват да обясняват възмущението си от погубените пясъчни дюни и орязаните десетки и хиляди дървета, за да бетонират.

Как бетонът превзема някои от най-привлекателните кътчета по Черноморието ни (СНИМКИ)

Застрояването на Черноморието ни е болезнена тема от години насам. В определени моменти някои дейности в живописни кътчета там предизви...

Оказва се, бетонът е по-цЕнен или по-ценЕн от златото. Наливат го като домашно вино в бидон. Неизчерпаемо и също толкова пазено. Колелото на цялата държавна екосистема вече е завъртяно веднъж и спирачките му са повредени. То е набрало толкова висока скорост, че единственият начин да бъде спряно, е да се счупи. А дано, ама надали! Обществена тайна е, че нищо незаконно в България не стартира без подкрепа - пък, ако мине номерът!

За морал изобщо не може и да иде реч в този коментар, защото парите заслепяват дори орлов поглед. И всичко се върти в един омагьосан и затворен кръг, в който участват все едни и същи. А морета, океани, планини, гори, реки, културни ценности и защитени местности потъват в отпадъци, бетон, асфалт, изкуствени настилки и т.н. Това оставаме на наследниците си. Трябваше да се запитаме на нас това ли ни оставиха предците? Беше редно и да се замислим, че нямаме право да рушим нещо, което не сме създали ние.

То не е даденост, не е подарък, не сме го взели под наем. Собственикът тук са природата и земята. Така, както ние искаме да уважават нашата собственост, следва да отвръщаме със същото. Да си припомним една българска поговорка: "Не е виновен оня, дето яде баницата, а този, който му я дава!", която изключително описателно разказва в едно изречение самоунищожението на човека и неговите ценности.

Автор: Моника Георгиева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com