Корнелия Нинова и играта на тронове

5119
Корнелия Нинова и играта на тронове
Снимка: БГНЕС

Когато в средата на миналата седмица избухна скандалът между Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров, едва ли някой е очаквал той да се превърне в публичен катализатор на доста значимо разместване на пластове в Българската социалистическа партия (БСП). Никой не очакваше и, че председателят на БСП Корнелия Нинова ще предприеме толкова бързи и категорични за пред публиката действия спрямо толкова важен поне на хартия член на БСП в лицето на Георги Гергов.

Записът на публичното изказване на Дончев, разпространен месец след самото събитие, на което собственикът на "Овергаз" обясни как и защо Цацаров го предупреждавал да не си играе с огъня, показа за пореден път как се решават нещата в любимата ни България – тайничко, под масата, с намеци. Когато намеците не помагат, идва ред и на наказания – обикновено под формата на зрелищни акции на силите на реда, които след това не намират продължение в съда, защото провинилият се успява да се откупи по някакъв начин. А политическите фигури или се възмущават, или оправдават – зависи дали говорим за "наш човек" или не, но никога "нашите хора" не биват поне публично санкционирани от политическите си закрилници. Типична "фентъзи" история – истинска игра на тронове, в която само определен кръг от хора знаят какво точно се преразпределя зад кулисите след големи публични скандали.

Георги Гергов подаде оставка като член на Изпълнителното бюро на БСП

Георги Гергов е подал оставка като член на Изпълнителното бюро на БСП. Това се случи днес на Националния съвет на партията. В началото...

Точно затова реакцията на Корнелия Нинова спрямо Георги Гергов си беше изненадваща за широката публика - в бляскав стил "справедливост". От много време Гергов е сериозен фактор в БСП, а покрай игрите с Пловдивския панаир блесна и факта, че е достатъчно сериозен фактор за ГЕРБ. Да припомним на позабравилите – през лятото на миналата година държавата т.е. Бойко Борисов реши да даде дела си от 49% в Пловдивския панаир на две общини – Пловдив и Варна. 20% трябваше да идат в Пловдив, а 29% се падаха на Варна. Пловдив не побърза да приеме "дара", но във Варна съвсем не се помайваха – взеха своето, при това с гласовете на общинските съветеници от ГЕРБ в морската ни столица и го дадоха светкавично на Гергов, който досега държеше 51% в панаира. Сега вече има 80% - и ако пожелае, може да вдигне капитала на Пловдивския панаир, за да претопи дела на Пловдивска община. Защо ли – ами ще се строи сграда на нов Дом на операта в Града под тепетата, която ще излезе според първоначални сметки 60 млн. лева. А такива сметки за такива проекти рядко излизат с течение на реализацията – все нещо води до оскъпяване. Отделно Пловдив вече не е толкова упорит да не вземе своите 20% - преди десет дни прие държавния подарък, с гласовете на съветниците от ГЕРБ, БСП и "Кауза Пловдив".

Цялата тази история ясно показва какъв политически гръб има Гергов. Но въпреки това Корнелия Нинова реши и се изправи публично срещу него, като предизвика отлъчването му от Изпълнителното бюро на БСП. И точно тук се крие разковничето – той е аут от бюрото, но не и от Столетницата! Гергов посочи, че може много истини да каже, но не го направи в подробности. Припомни и, че решително е помагал с влиянието си за издигането на Корнелия Нинова и щял да мисли дали да продължава в този дух. И толкова – засега. Изглежда твърде малко за "обиден авторитетен кадър".

Публичният линч на Гергов беше добър ход за политическия образ на Нинова. Но ако той не доведе до фактическото пълно изключване на Гергов от партията, остава огромното съмнение, че едни столетни ръце просто се измиха, а една явна връзка от многото на ниво "крупен бизнес" между ГЕРБ и БСП беше поприкрита, така че бързо да се забрави и да се използва по-нататък, в подходящ момент. Дали е само заради 60-те млн. в Пловдив или за нещо много повече – няма как да знаем още. Но само наивник може да повярва, че искрата на скандала – разговора между Дончев и Цацаров, се появи публично съвсем случайно толкова време след същинското събитие. Играта на тронове се играе така – с внимателно планиране и точно премерен удар в точния момент и с точно определена цена на пуканките, които обществото да изхрупа. Играта не се играе с мантрата за добро и зло, честност и безчестие, доблест и подлост - тя се играе само в кривата "активи срещу пасиви". Печели този с най-много активи - този, който обсеби най-много активи. Той ще е победител само докато ги държи.

След публичната демонстрация на сила Корнелия Нинова консолидира силите на "Позитано" – защото тя загуби изборите след толкова закани и приказки, че няма как да не спечели и след цялата подготовка, която Румен Радев направи за бъдещото червено управление. Нинова вече почна и с приказките как парламентът няма да изкара 4-годишен мандат – но тя няма интерес от прекалено бързи избори, ще трябва време, за да се натрупат нови, неиминуеми грешки от Борисов, които все пак да позволят на БСП да навакса тези 5-6-7% разлика. А играчи като Гергов ще играят много сериозна роля в това наваксване – и ако в решителният момент "герговците" не са зад Нинова, резултатът ще е същият. Затова тя трябва хем да спечели от "герговците", на които обаче не може да разчита прекалено, защото през годините такива като Гергов показаха, че следват само най-силните на деня, хем да създаде нови перспективи в битката за числа - такива, които ще се появят, ако "герговците" биват посочвани, разобличавани и наказвани. Наказвани публично, пред обществото, което да види, да почувства справедливостта и прозрачността, която Нинова дава. И да не помисли, че Столетницата отдавна е доказала, че в първия миг, в който трябва, вдига краката пред когото трябва - с достойнство, разбира се! Майсторка е тя - така са опитните, знаят повече номера! Играта продължава - въпросът е в големината на облагите!

Гергов: Каква оставка? Няма ненаказано добро!

Каква оставка? Няма ненаказано добро. Това заяви днес преди началото на заседанието на пленума на БСП членът на Изпълнителното бюро Гео...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Как Италия и Испания изпревариха Германия

След загубата: това ли е краят на ерата Ердоган?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com