Коронавирус: Нали в Швеция всичко беше наред?

24318
Коронавирус: Нали в Швеция всичко беше наред?
Снимка: iStock

Още в средата на март почти цяла Европа предприе извънредни мерки в битката срещу коронавируса. Швеция обаче първоначално заложи на по-различен подход и не въведе строги ограничения. Броят на засегнатите обаче продължава да нараства: потвърдените случаи на болни от COVID-19 вече са над 7200 души, а жертвите са близо 500. На този фон натискът над правителството за промяна на курса се засилва.

Какво да очакват шведите?

Вече се обсъжда нов кризисен закон, който ще даде на правителството разширени правомощия в борбата срещу пандемията. Кабинетът ще може да предлага мерки, но опозицията все пак ще може да внася промени.

Правителството на Швеция поиска допълнителни правомощия

Правителството на Швеция поиска от парламента да му предостави допълнителни правомощия - което може да бъде индикатор, че се ориентира ...

Дотук Швеция избягваше забраните и предпочиташе да води битката с препоръки към гражданите. Но ето, че това може да се промени. Министърът на здравеопазването Лена Халенгрен настоява законът да бъде приет най-късно този петък. Той ще включва ограничения в обществения транспорт и в търговията. Предвижда се да бъдат затворени търговските центрове, ресторантите и други обществени места, на които сега е позволено да се събират до 50 души.

Ако законът бъде приет, се очаква той да остане в сила през следващите три месеца. Смята се, че толкова време ще е необходимо на страната да се справи с най-лошото.

Как се справя Норвегия?

За разлика от Швеция, в Норвегия отрано въведоха строги ограничения. Това сега се изплаща: разпространението на заразата в страната е под контрол, уверяват от правителството. Последните данни сочат, че към момента едно заразено лице предава заразата средно вече само на 0,7 души. За сравнение: преди въвеждането на карантината един заразен е предавал вируса средно на 2,5 души. "Това означава, че държим нещата под контрол", заяви министърът на здравеопазването Бент Хойе в Осло. Въпреки това обаче Норвегия все още няма да премахва забраните във връзка с коронавируса.

Как коронавирусът удря икономиката на Швеция

Икономиката на Швеция ще се свие с 4% тази година заради епидемията от коронавирус, която удари доставките и търсенето. Това обяви фина...

Още на 12 март норвежкото правителство наложи строги ограничителни мерки за спиране на разпространението на Ковид-19. Страната дори затвори границите си за чужденци. Норвежките граждани, които се връщат от чужбина, задължително биват поставяни под 14-дневна карантина. Училищата и детските градини остават затворени до Великден, както и църквите, университетите и други учреждения. Тази сряда (8 април) правителството в Осло ще решава дали извънредните мерки ще бъдат удължени.

Според последните данни на американския университет "Джонс Хопкинс", в Норвегия има 5 865 потвърдени случая на зараза с коронавирус и 77 жертви.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Абортите в САЩ: една неудобна тема за Тръмп и републиканците

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com