Креативното и важното - винаги на първо място

57829
Креативното и важното - винаги на първо място
Снимка: Thinkstock

Въпреки неистовите опити обществото да бъде заливано с гръмки, но несъществени за настоящия ни бит теми – например защо едикой си заместник-министър бил с турско име, няма значение каква му е квалификацията, все пак през постоянно заливащата ни информационна помия се промъкват и доста стойностни идеи. Днес ще поговорим за две събития, които фокусират една идея – борбата срещу корупцията с помощта на технологията.

На първо място вчера беше представена онлайн платформа за обратни търгове, която би могла да помогне повече точно при корупционни практики. За идеята можете да научите в Expert.bg, но основното е едно – технологията предлага прозрачност, т.е. да се види кой какво прави. С други думи – всички карти на масата.

Давай, Кубрате, смачкай ги на тая Евровизия

Давай, Кубрате, разбий ги на тая Евровизия. Този Facebook и Twitter статус предизвика голям смях през тази събота и неделя (15 и 16 ное...

Второто събитие беше фокусът върху любителското клипче, показващо как катаджия взема 20 лева подкуп, за да пусне шофьор в нарушение. Коментарите по медиите и в социалните мрежи не спират, но едва днес имаше по-сериозен анализ и предложение – всяка полицейска кола с камера, която да записва какво правят служителите на реда, щом спират някого.

И двете идеи са прекрасни, но с един огромен недостатък – човешкият фактор не е елиминиран напълно. Кой ще ограничи хората, пускащи търгове, да пишат изискванията така, че само една компания да отговоря на тях и съответно да печели? Разбирайте компанията на „наш’те хора”.  Кой ще гарантира, че записите от камерите на полицейските коли няма да ги гледат също хора, влезли в заверата с подкупите?

Прозрачността е много хубаво нещо, обаче само ако екранът е прозрачен за всички. Затова и достъпът до системите, в които се правят търговете за обществени поръчки трябва да е разрешен за всички – да виждат какво се прави. Трябва да има и база, в която да се качват записите от камерите в полицейските коли – да е ясно какво става. И съответно медиите да си вършат работата – защото макар да сме на стотно място по медийна свобода, има достатъчно медии в България, които ще обърнат внимание и ще напишат кой си пипа ушите, когато става въпрос за нашите пари.

Добрите идеи, макар и несъвършени, трябва да се поощряват. Трябва да се бутат в очите на читателите, на зрителите и слушателите, дори маркетинг оценките да казват, че никой няма да се заинтересува, защото е далеч по-интересно как Кличко си сложил камъни в боксовите ръкавици, за да си остане световен шампион. Затова и днешната гледна точка е за тези две добри идеи, които могат пряко – повтарям, пряко – да подобрят ежедневието ни и да се справят с най-страшния бич, убиващ желанието за живот в тази държава – пустата корупция и връзкарщина. Иначе най-лесната работа е да напиша колко велик патриот е Валери Симеонов, защото се бори срещу турското влияние или да му припомня, че дискриминацията заради име е едно от най-гнусните проявления на човешкия характер. Защото и днес не виждам Симеонов да дава аргументи срещу Исмаилов относно опита и квалификацията му. Такива спорове няма да ни променят съществено стандарта на живот. С технологична система за контрол на обществените поръчки и полицаите обаче ще се промени, защото касае пряко парите ни - тези, които можем да спестим и похарчим за друго, вместо за корупция. Затова – браво на иновацията и високо горе, на челните места в медиите. Другото – то е суета.

Те победиха

След 25 години преход мнозинството българи си мечтаят за времето на Тодор Живков. Или поне за такъв тип живот – безметежен, па ма...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com