Къде заЧЕЗват всички?

8897
Къде заЧЕЗват всички?
Снимка: БГНЕС

Стабилни сме, (макро)икономическите показатели са невероятни, преборихме контрабандата, безработица няма, заплатите вървят нагоре – въобще рай. Не, не съм Бойко Борисов и се надявам никога да не стигна неговото ниво и това на останалите "същества", които са окупирали парламент, Министерски съвет, прокуратура и правосъдна система.

И все пак – няма как да не припомня идиличните думи на Вожда-Слънце относно процъфтяващата под неговото мъдро управление България. Защото, на техния фон, ще задам един въпрос. Тривиален, може би, такъв, който всеки би задал. Или не всеки – защото живеем в България, където разумът и смелостта да питаш стават все по-дефицитни стоки. Та на въпроса – като е такъв рай България, като смело върви към икономически, социални и всякакви висини, защо големи западноевропейски инвеститори напускат? Кой бяга от хубавото? (втори въпрос, но не се сдържах)

Когато "извинявай" значи оскотяване

Извинявам се, съжалявам. Разнообразни словосъчетания, базирани на тази основа, бележат началото на тази седмица. Програмният директор н...

Вчера, 22 февруари, официално беше потвърдено, че ЧЕЗ продават българския си бизнес. Купувачът е фирма ("Инерком България", регистрирана преди има-няма половин година. Тази фирма всъщност е със сходно име с други две фирми ("Инерком" ЕООД и "Инерком Груп" ЕАД), които не могат да се похвалят с дългогодишна история, сериозна известност като фактор в енергетиката и широко позната експертиза. И във всички тези фирми личи името на някоя си Гинка Върбакова. За Върбакова различни източници казват, че е свързана с енергийния министър Теменужка Петкова – Петкова ѝ била кума. Самата Петкова преди около година е отрекла това – пред "24 часа", но е признала, че познава Върбакова. Въобще цялата история мирише, та се не трае, дори без да бъдат включени слуховете, че е намесен Христо Ковачки. А като ги прибавим и тях, като прибавим и как той постоянно е в добри отношения с всички власти, думичките "фактическа национализация" моментално изкачат в съзнанието като пуканки от микровълнова. И като се сетим колко добър стопанин е държавата ...

По тази сделка има определени моменти, които, без съмнение, ще разкрият много. Например – откъде Гинка ще вземе пари да купи кажи-речи най-голямото ЕРП в България? Коя банка ще ѝ даде заем? Тази банка дали няма да е свързана с други истории – ако изобщо се разбере дали Гинка взема пари от банка или "инвестицията" за купуването на ЧЕЗ ще дойде по друг канал? И какъв би бил той?

Да беше само ЧЕЗ, добре. Но дни по-рано беше продадена една от най-големите медийни групи в България - "Нова Броудкастинг груп". При това тя отиде в ръцете на чех – Петр Келнер. Само че този чех има доста, меко казано интересна, репутация. Точно след като Чехия "преборва" комунизма, той изведнъж успява да се намеси в приватизацията на най-голямата държавна застрахователна компания Česká pojišťovna и да вземе лъвски пай от нея. Келнер участва сериозно и в приватизацията на руския пазар, има доста интереси на руска територия. Той не обича да говори много-много пред медии и старателно ги избягва, което пречи на възможността картината по отношение на личността му да бъде възможно най-ясна.

Същият човек е спряган и за бъдещ купувач на един от трите най-големи телекомуникационни оператори - "Теленор". Всъщност интересите на Келнер са съсредоточени най-вече в телекомуникационната сфера. Съвсем сигурно е, че досегашните норвежки собственици на българския телеком искат да се махнат от България, като обяснението е лаконично тривиално – преструктуриране на бизнеса. А чешкият журналист и анализатор Тим Гослинг, който е автор за едно от най-престижните британски издания – The Telegraph, пише и за Deutsche Welle, сподели пред Actualno.com, че след световната финансова криза Келнер е насочил поглед сериозно към Китай и предположи, че не смята да се задържа твърде дълго в България.

Моделът "Септември": затова нямат доверие на България

Такава е реалността в България: мафиотски групи не само владеят части от територията на страната, но и се радват на чадър отгоре. Зато...

Тези три сделки са изключително показателни за случващото се в България. Говорим за продажба на предприятия, всяко едно от които е важна брънка в критична инфраструктура – енергетика, комуникации и медии. И трите области са в челото на сферите, без които една държава не може да съществува. Това са области, за които думичките "национална сигурност" се ползват под път и над път – и с основание. Така че е много, ама много важно да се разбере дали крайният интерес зад трите сделки не води в една посока – на изток. Разбира се, това едва ли ще стане. И как да стане, когато тези, които трябва да търсят и проучват, всъщност биват купени?

Не е никаква тайна, че България отдавна е считана за слаба брънка в Европейския съюз. Поне досега, публично, нито едно правителство и нито една власт не е посмяла да прави явни стъпки за излизане. Но такива стъпки се правят чак като подготвиш пощата – политически, икономически и психически. Засилващата се концентрация в ключови сектори – икономика, медии, политика, подсказват подготовка за нещо сериозно. И рано или късно ще научим какво. Предвид състоянието на гражданското общество обаче 99,99% ще влезем в небраното лозе без да се усетим, а дори след това на повечето в България няма да им пука. Дано поне останалите успеят да се спасят – най-вероятно поединично, по стар български обичай.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com