Лесно е да се снимаш пред наводнена къща

22857
Лесно е да се снимаш пред наводнена къща

Лесно е да се снимаш пред наводнена къща. Много по-трудно е да си направиш снимка пред реформирана система, пише Иван Бедров по повод показните акции на големите партии в помощ на пострадалите от пороите.

„ГЕРБ изпраща всичките си над 470 кандидат-депутати в засегнатите от наводнението региони като доброволци“, обяви в своя Фейсбук профил лидерът на партията Бойко Борисов. На следващата сутрин телевизиите се включиха на живо, за да покажат всички популярни лица на партията в анцузи и гумени ботуши. През целия ден информационни сайтове и профили на кандидати в социалните мрежи бълваха снимки на бивши министри от ГЕРБ, които носят пейки, ринат кал, галят по рамото пострадали хора и дават интервюта. Форумите се наводниха с коментари и колажи, а реакциите бяха главно в две посоки - или пълна подкрепа за „достойното“ поведение на кандидатите от ГЕРБ, или подигравки за „евтиния пиар“.

Скъсана дига причинила наводнението в Бургас

Има скъсана стена на микроязовир над Бургас, установи разследване на БНТ. От общината в морския град признаха, че знаят за проблема, н...

Още при откриването на кампанията си партията на бившия премиер Борисов обяви, че дарява сериозна сума от субсидията си за справяне с щетите в пострадалите райони. Същото направи малко по-рано и БСП. Макар и не толкова масово, червени кандидати също се включиха в разчистването на наводнени къщи, а снимките им попаднаха в медиите. На целия този фон дойдоха и циничните размени на реплики в стил „моята помощ е много по-добра от твоята“. Вероятно вече няма партия, която да не се е включила по някакъв начин в кампанията за подпомагане на пострадалите райони.

Нищо не започва от днес

Всичко това се случва в контекста на предстоящите парламентарни избори. И на фона на вечните въпроси: Къде бяхте при предишните наводнения? Щяхте ли да помагате така, ако нямаше избори? Защо натрапвате помощта си на обществото? От друга страна оказаната помощ все пак е помощ, а в момента има неотложна нужда от нея. И всеки доброволец заслужава уважение.

И двете гледни точки са оправдани. По-важното обаче е, че в случая става дума за трайна тенденция в поведението на редица български политици. Използването на партийните субсидии за благотворителност повдига твърде много морални въпроси. И то не от вчера.

Водата в няколко старозагорски села е негодна за пиене

Бедственото положение в старозагорските общини Раднево и Опан остава. Oчаква се след заседание на общинските кризисни щабове следобед т...

Въпреки че сега най-шумни са двете най-големи партии, а най-изобретателен безспорно е т.нар. нов политик Николай Бареков, моделът бе наложен от Волен Сидеров и неговите колеги от „Атака“. В последните години всяка предизборна кампания на тази партия включваше поредица от внимателно заснети и тясно фокусирани дарителски акции. Партията дарява 100 лева на възрастна жена за патерици. Следва репортаж по партийната телевизия и в платената хроника по националните канали. Партията дарява 1000 лева за църква в еди кое си село. Следват репортажи. Партията дарява 5000 лева за училището в еди кой си град. И пак репортажи. Всичко това се плаща с многомилионната субсидия за парламентарните партии и се гарантира с липсващите правила за изразходване на тези средства.

На парче

Най-малкият проблем на този модел, който наблюдаваме да се практикува и днес, са етичните въпроси. Дори и да си правят реклама, тези политици все пак оказват конкретна помощ на конкретни хора. Тоест, вършат нещо добро. Проблемът идва с по-сетнешния въпрос: А какво правим при следващото наводнение? Какво правим със следващите ощетени от съдбата? Превръщаме се в бригада за бързо реагиране или запушваме всяка финансова дупка на всички хора, докато... Тази игра няма край. Кандидатите за следващото Народно събрание с охота се включват в нея, но нито един от тях не се опитва да отговори на въпроса какво да направим, за да не се превръща проливният дъжд в огромно бедствие? Какво да направим, за да бъде централизиран контролът върху водите и да се знае във всеки един момент къде и какво става? Какво да направим, за да е гарантирано, че при опасност от приливна вълна полицията ще отцепва съответния пътен участък и хората няма да продължават да пътуват към неизвестното? Какво да направим, за да се спазват законовите забрани за сеч на горите и за безразборно строителство? Какво да направим за здравната и социалната системи, така че хората да не са принудени да просят милостиня от поредния кандидат, който да им плати операцията? И още много други въпроси, на които никой не отговаря по време на тази кампания.

А защо правят другото ли? Лидерът на ГЕРБ даде своя отговор във Фейсбук - първо, помагат на хората; второ, привличат още доброволци; трето, запознават се с реалността, преди да поемат властта. Мога да добавя и още една причина. Лесно е да се снимаш пред наводнена къща. Много по-трудно е да си направиш снимка пред реформирана система.

Росица Янакиева: Нужни са законови промени, в момента не се знае кой какво контролира

В Закона за водите има големи недомислици. Подобно е положението и в Закона за горите. В момента не се знае кой какво контролира. Това ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com