"Лирекс" твърди, че ЦРУ не я е следило, защото можела да поемат машинния вот

7248
"Лирекс" твърди, че ЦРУ не я е следило, защото можела да поемат машинния вот
Снимка: iStock/Guliver

"Категорично "не"​. Така Боян Янчев, главен технологичен директор на фирма "Лирекс", коментира пред Actualno.com въпроса дали IP адресът на организацията е бил следен от американските служби заради това, че фирмата имаше намерение да осигури машинния вот на страната.

Припомняме, че "Лирекс" бе единственият кандидат за обществената поръчка за машинно гласуване, но Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърли предложението с мотива, че фирмата не може да достави в срок техниката за гласуването. На 9 март WikiLeaks качиха на своя сайт над 8000 секретни страници, използвани от ЦРУ във връзка с някои от най-популярните антивирусни продукти и технологии. Оказа се, че в списъка има 150 IP адреса от България, а едно от IP-тата в списъка е на фирма "Лирекс".

WikiLeaks: Румънска софтуерна компания е затруднила най-много ЦРУ в хакването

WikiLeaks качиха на своя сайт над 8000 секретни страници, използвани от ЦРУ във връзка с някои от най-популярните антивирусни продукти ...

"Тази информация (за данните на WikiLeaks - бел. ред.) e от преди машинния вот", уточни още Янчев и коментира, че "Лирекс" има партньорски отношения с американски и международни компании в две посоки: едната е свързана с това, че големи американски и европейски компании са техни клиенти на услуги и решения, които "Лирекс" им предоставя, и в същия момент и обратното - на много американски производители "Лирекс" е партньор за региона. От гледна точка на партньорски отношения сме интересна компания, отбеляза Янчев.

"Този списък, доколкото го преглеждахме и ние, съдържа публични компании", уточни Боян Янчев и посочи, че като един от първите интернет доставчици в България, една от системите на фирма "Лирекс", регистрирана през 1996 г., се намира във вече популярния списък на WikiLeaks. Янчев не счита, че това е нещо притеснително, тъй като става дума за публични системи.

На въпрос на Actualno.com дали от "Лирекс" са засичали шпиониране под някаква форма на техните системи, Боян Янчев отговори отрицателно, като уточни, че имат въведена от много отдавна система за управление на информационната сигурност и от тази гледна точка от години насам не са засичани инциденти.

Той още веднъж отбеляза, че списъкът с данните на WikiLeaks съдържа набор от потенциално интересни организации и IP адреси най-вече от партньорска гледна точка.

"Уикилийкс" твърди, че е публикувал хиляди документи за шпионската дейност на ЦРУ

Сайтът за разследвания „Уикилийкс“ е публикувал хиляди документи, за които твърди, че идват от центъра на ЦРУ за киберразуз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии