Локдаун - гражданско съпричастие или граждански размирици?

2828
Локдаун - гражданско съпричастие или граждански размирици?
Снимка: Getty Images/Guliver

Новините около новото затваряне нажежиха изключително обстановката за всички. Родителите на много деца са изключително притеснени поради затваряне на училища и градини. За служители от развлекателния сектор ще има едни много скромни коледни празници, ако изобщо очакват такива.

Водят се постоянни словесни битки както в социалните мрежи, така и навън. Абсолютно основателно е хората да се изнервени до краен предел. Трудно можеш да успокоиш самотна майка на дете на 4 години, работеща в банка, която трябва да вземе неплатен отпуск преди Коледа, под претекст да бъде "герой у дома"... Трохите, които евентуално би взела с 24 лв. за всеки работен ден, сумарно около 400 лв, няма как да покрият наема на жилището, храната, евентуална нужда от лекарства, а дума да не става за спокойно "посрещане на празници".

Също колкото трудно можеш да убедиш човек с астма, че е нормално молове и ресторанти да се пръскат по шевовете, без никаква дистанция и форма на контрол, както е в други европейски страни. мерки за безопасност бяха въведени след отпадането на първото затваряне, но за съжаление бяха от типа мерки "да замажем очите" и много бързо спряха да се изпълняват.

Обезщетения за бизнесите и служителите на практика не съществува. За да може да се кандидатства за някаква помощ, изискванията са толкова много, че е цяло чудо, ако някой успее да вземе някакви пари. Непрестанно нарастващият брой затворели перманентно бизнеси и хора, регистрирани в Бюрото по труда, определено не прави обстановката по-ведра и празнична.

И тук идва виртуалната и не само, непрестанна война между хората последната седмица. Забелязвам силна тенденция, доста често от хора, които могат да работят изцяло дистанционно, да укоряват останалите "Стойте си вкъщи, къде сте тръгнали?". Докато искрено безумие е тъпченето в големи търговски вериги и още по-странно, че няма никакъв контролен орган, който да глоби тези магазини, че позволяват това струпване, то е малко неадекватно да се изисква призив към всички да стоят у дома, докато си работят спокойно от дивана вкъщи. Немалко брой изказвания има от типа "Аз си стоя само у дома, поръчвам си храната онлайн и това е. Вие къде ходите / миткосвате улиците?"

Имайте предвид, че за да бъдете "герои вкъщи" и да работите спокойно от канапето, е съвкупност от доста хора, които няма как да са вкъщи и да работят дистанционно. Хлябът, който ще си поръчате онлайн, трябва някой да го произведе. Друг трябва да го пакетира, трети да го достави физически, четвърти да го продаде. Води се счетоводство, входират се документи в институции, прилагат се банкови платежни и много, много други процедури, които трябва да се вършат физически. И това е само за един хляб. Това са изключително много сектори, пряко или косвено, които се ангажират да имате хляб дистанционно – икономически, транспортен, производствен, хранителен и т.н.  А работата от вкъщи изисква и поддръжка на отопление, вода, интернет, телевизия и изключително много други ресурси, които се вършат от хора, които физически трябва да отидат и да го направят. Проявете уважение и към тях.

Немалко са тези, които просто няма как да се приберат спокойно и да "работят от вкъщи". А  тези хора, като им се отнема и фактора "детска градина / училище" за децата им без никакво наистина адекватно обезщетение, което да е поне малко близо до реалното им възнаграждение, е нормално да са изнервени. Предвид, че не живеем в държава, която да компенсира 80% от заплатите на служителите на всички бизнеси, които бяха принудени да затворят, както е в други европейски страни, то е доста несъобразително, особено на прага на предстоящите коледни празници, да се хващаме за гърлата по този начин, с цитати "Е, хайде ще издържим да не си правим ноктите и да не ходим по ресторанти". Да, така е. Факт е абсолютен, че ако не се подстригваме 1 месец – няма да е проблем. Но сте го правели преди, имало е търсене, следователно предлагане, както и хора, които си вадят парите честно, с тези услуги. Не е редно толкова лесно "да махнем с ръка" и да им кажем да се спасяват. Опитайте се да влезете в обувките и на другия и да бъдем толерантни един с друг. Уважавайте и ценете труда и прехраната на всеки.

За да можем по-бързо да излезем от това положение, бъдете внимателни, не контактувайте отблизо с възрастни хора и с такива, за които знаете, че са с хронични заболявания. Не приемайте и вируса като подигравка и си спазвайте карантината, когато сте под такава, защото има немалко информация за хора с позитивни тестове, които се разхождат свободно и продължават да ходят на работа.

Ако действително всички избягваха да се струпват на огромни опашки в хранителните магазини, със сигурност броят позитивни щеше да е по-малък. Уважавайте останалите, може да изберете и квартален магазин за пазаруване. Нямаше никаква индикация и през първата карантина, че ще свърши храната по магазините и лекарствата по аптеките. Няма и сега. Разсъждавайте трезво и бъдете толерантни един с друг. Идват празници и всички заслужават да ги посрещнат спокойно.

Автор: Адела Петрова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com